Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
EOS 500D + 18-200 tamron czy Alpha a500 + 18-55 + 55-200 kit
Autor Wiadomość
P_M_ 
Maniak

Wysłany: Sob 21 Sie, 2010   

Kup d5000 z 18-105, zamiast tej padaczki kitowej od sony. Tylko nie pisz, ze d5000 maly, bo canona 500d z tego powodu nie odrzucales, a wiekszy nie jest.
Zawsze mozna zakupic uzywany korpus z wyzszej polki i lepsze obiektywy, bo to one bardziej decyduja o jakosci i je rzadziej sie wymienia.
Inna bajka, ze jakos nie spieszylbym sie z zakupem, kiedy wlasnie zaczal sie wysyp nowosci.

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Sony wypuszcza tyle puszek, że będzie w czym wybierać, warto poczekać :grin:

zug
[Usunięty]

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Sony wypuszcza tyle puszek, że będzie w czym wybierać, warto poczekać

numeracji powinno im starczyć :roll: :mrgreen:

cobrastyle 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Sie, 2010   

P_M_ napisał/a:
Tylko nie pisz, ze d5000 maly, bo canona 500d z tego powodu nie odrzucales, a wiekszy nie jest.

Trzymałem w ręku obydwa modele i Canona lepiej mi się trzymało - taka subiektywna opinia. Ale jak pójdę do sklepu, jeszcze raz spróbujęchwycić tą d5000, zobaczymy co z tego wyjdzie

P_M_ napisał/a:
Zawsze mozna zakupic uzywany korpus z wyzszej polki i lepsze obiektywy, bo to one bardziej decyduja o jakosci i je rzadziej sie wymienia.

Sugerujesz jakiś konkretny aparat?

P_M_ napisał/a:
Inna bajka, ze jakos nie spieszylbym sie z zakupem, kiedy wlasnie zaczal sie wysyp nowosci.

Wujek_pstrykacz napisał/a:
Sony wypuszcza tyle puszek, że będzie w czym wybierać, warto poczekać :grin:

Na kiedy są planowane te nowości? I czy zmieściłbym się w moim budżecie - do 3000-3100?

I znowu nie wiem na co się zdecydować, a już miałem się wybierać po A500 ;) Wszystkie opinie mile widziane

@edit: pamiętajcie, że to ma być moje pierwsze lustro, a liczy się dla mnie szybki AF, mile widziany odchylany ekranik (taki jak w a500, czy w d5000) i funkcja hdr (chociaż ją okiełznam pewnie z poziomu komputera). I obiektyw, który chciałbym kupić razem z aparatem (albo obiektywy) powinny pozwolić na robienie zdjęć z bliska jak i z oddalenia - co będzie ważne przy fotografii natury). Do macro użyję konwertera, ale nic nie zastąpi możliwości dobrego, optycznego zbliżenia, dlatego takie rozwiązania jak np to:
P_M_ napisał/a:
Kup d5000 z 18-105
też mile widziane, bo nie siedzę w obiektywach i nie zawsze wiem co można a co nie, zwłaszcza, że tam Canon z Tamronem wydawał mi się super propozycją, a jednak kolega FuzBall twierdzi, ze to tragedia ;) [/quote]

kozidron
[Usunięty]

cobrastyle napisał/a:
Na kiedy są planowane te nowości? I czy zmieściłbym się w moim budżecie - do 3000-3100?

te nowości to chyba głównie nie w tym segmencie cenowym a zresztą po co czekać, przecież dla amatora ważniejsze jest mieć czym pstrykać niż czekać.

cobrastyle, bierz budżetowy zestaw marzeń - d5000+ 18-105vr

cobrastyle 
Nowy

kozidron napisał/a:
te nowości to chyba głównie nie w tym segmencie cenowym a zresztą po co czekać, przecież dla amatora ważniejsze jest mieć czym pstrykać niż czekać.

cobrastyle, bierz budżetowy zestaw marzeń - d5000+ 18-105vr

Właśnie ja nie mogę doczekać się już pstrykania:) Ale nie chcę wydać też kasy w błoto, ob to dla mnie bardzo ważne. Zaraz poszukam w internecie za ile mnie taki zestawik od Nikona wyniesie. Jeszcze tylko pytanie kontrolne ;)

Co myślicie jeszcze o Canonie 500D + Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS ? Lepszy on, czy zestaw nikona (podany powyżej)?

Pozdrawiam,
Bartek[/quote]

kozidron
[Usunięty]

cobrastyle, jeżeli masz zamiar zostać z jednym szkłem "przyspawanym na stałe" to lepiej, żeby to było coś solidnego i przyzwoitego optycznie. Niestety większość obiektywów w zestawach "kitowych"( w entry level) to bardziej lub mniej plastikowe konstrukcje, wyjątkiem jest tu pentax - brałeś go pod uwagę ....?

cobrastyle 
Nowy

Szczerze mówiąc - o pentaxie nie myślałem wcale. Nie znam tej marki i mało o niej słyszałem (jeśli już, to tylko dobrze).Bardziej kręciłem się wokół Canona (bo mam kompakt Canona i dobrze mi się na nim robi zdjęcia), Nikona (bo o nim najwięcej słychać, jako o producencie lustrzanek - ich tez najwięcej widziałem u ludzi) i Sony (ostatnio duży nacisk położyli na reklamę, do tego podobno jedne z lepszych Live Vie, które działa na osobnej matrycy i główny przetwornik się nie grzeje i w większości modeli rozkładany ekranik). Jeśli jakiś model Pentaxa mógłby odpowiadać moim wymaganiom - chętnie też o nim pomyślę. Sugerujesz jakiś?

Tamten obiektyw który napisałem przy Canonie nie jest kitowy, znalazłem go na allegro i cenowo - 1300 - wpasowuje się w mój budżet (lekko podrasowany o 200zł) a i zakres ogniskowych wydawał mi się kuszący. Ale ja się nie znam, dlatego pytam tutaj ;)

A obiektyw, który kupię, faktycznie posłuży mi długo - raczej w ciągu najbliższego roku -dwóch nie kupię nowego szkiełka, ale i nie zamierzam na zawsze zostać przy tym, jak trochę bardziej ustabilizuję się finansowo, to jakieś szkiełko lepsze dokupię na pewno ;)

Pozdrawiam,
Cobrastyle

kozidron
[Usunięty]

cobrastyle, jak pentax to w twoim budżecie k-x w dual kicie -oczywiście niekoniecznie w tym sklepie.

cobrastyle 
Nowy

Kurcze, jak tak patrzę na jego parametry, to są niemal identyczne jak nikona, a cena dużo niższa. Kusząca propozycja :) Ten Pentax na tle canona i nikona wypada lepiej?

Polecasz kitowe szkiełka - faktycznie, słyszałem że Pentax robi b. dobrą optykę. Jeślibym się na niego zdecydował, to zostanie mi sporo na akcesoria - dobry polar, torbę, statyw. Muszę go gdzieś znaleźć, żeby potrzymać w ręce i zobaczyć, jak leży. Niestety, w Saturnie (bo tam najłatwiej "pomacać" towar) Pentaxa ostatnio nie spotkałem...

@edit: znalazłem sklep z Krakowa niedaleko mnie, w którym sprzedają tego Pentaxa w dual kicie. Przejadę sięw pon po pracy i zobaczę, czy dadzą mi się nim pobawić ;) Jak przypadnie mi do gustu, to pewnie na niego się zdecyduję.

kozidron
[Usunięty]

cobrastyle, generalnie sony, olek, nikon, canon i pentax robią dobre szkła -tylko w odpowiednim zakresie cenowym.

cobrastyle napisał/a:
Kurcze, jak tak patrzę na jego parametry, to są niemal identyczne jak nikona, a cena dużo niższa. Kusząca propozycja :) Ten Pentax na tle canona i nikona wypada lepiej?

mam dla Ciebie złe wieści, wszystkie te korpusy wypluwają fotki na podobnym poziomie jakości (nie mówię tu o kręceniu filmów) i tylko w specyficznych warunkach zauważył byś przewagę jednego korpusu nad drugim.

........ale ty się chcesz zająć "mydłem i powidłem" :wink: więc najważniejszym kryterium powinno być subiektywne odczucie "jak Ci się trzyma korpus" w rękach lub guzikologia w jakimś systemie.

Przejdź się do jakiegoś sklepu i pomacaj sobie wszystkie, tylko dla bezpieczeństwa nie słuchaj "mądrych" sprzedawców w sklepach pokroju MM, bo rzadko się zdarzają tacy, którzy wiedzą co mówią.

cobrastyle 
Nowy

Spoko, na sprzedawców jestem już wyczulony :D Czytałem ostatnio sporo o lustrzankach i jako-takie pojęcie mam, więc zbyt łatwo nie dam się nabić w balona, ale ekspertem nie jestem - dlatego pytam was o radę :)

Czyli z kitowego, Pentaxowego szkiełka powinienem być zadowolony? Jeśli tak, to decyzja prawie zapadła, tylko pójdę i go pomacam. Do Canona byłem przyzwyczajony, ale potrafię się szybko przestawić i jestem otwarty na nowe rozwiązania, więc zmiana systemu nie powinna być jakimś strasznym utrudnieniem.

W takim razie jutro może uda mi się zahaczyć o sklep, dam znać co myślę o tym aparacie.

Dzięki i pozdrawiam,
Bartek

SlawGaw 
Optyczny

cobrastyle, Pentax K-x, ok, może być, ale po przeczytaniu testu i odpowiedniego wątku o nim na optyczne, nawet jeśli
cobrastyle napisał/a:
jego parametry, to są niemal identyczne jak nikona,

to jednak aparat działa inaczej niż Nikon, ma parę zalet i trochę wad. Warto poczytać:
http://optyczne.pl/119.1-...Pentax_K-x.html
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9916

kozidron
[Usunięty]

SlawGaw napisał/a:
to jednak aparat działa inaczej niż Nikon, ma parę zalet i trochę wad. Warto poczytać:

SlawGaw a ty się wysiliłeś tylko na przeczytanie testu czy miałeś go w rękach :?:

FuzBal 
Rozmowny

nie ma co czytac wad z testu optycznych bo duza ich czesc to nieobiektywne brednie.... ktore w dodatku nie zostaly wymienione w przypadku d5000 (lub zoslalo o nich ttylko na pomkniete ale w N to nie przeszkadza tak jak odziwo w P.....) ktore rowniez je posiada no ale co tam... lepiej przeczytaj test k-xa na jakims fotopolis czy jakiejs zagranicznej stronie

Odpowiedz do tematu