Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 21 Sie, 2010 Lekki front focus poniżej 100mm w Nikkor 70-300VR
Niedawno odkryłem że poniżej 100mm w moim Nikkor 70-300 VR wystepuje lekki front focus. Jeszcze przy 100 mm trafia idealnie w punkt, ale im bliżej 70 mm, tym FF większy:
Pytanie czy warto to oddawać do serwisu? Dużo się tu naczytałem że korekcja FF lub BF zwłaszcza w obiektywach o zmiennej ogniskowej jest trudna i często po interwencji serwisu to co korygowano jest lepiej, a gdzie indziej jest gorzej. W sumie teleobiektywy służą do używania raczej długiego końca i tak jest w moim wypadku.
Nie wiem co według Ciebie złego jest w moim teście.
Pudełko położone prostopadle do aparatu, na nim pod kątem 45 stopni leży miarka na której precyzyjnie widać głębię ostrości. Miarka położona jest w ten sposób że oznaczenie 10 cm jest idealnie w linii z krawędzią pudełka. AF-em celuje w czarnobiałą etykietę, więc element bardzo kontrastowy. Załączone zdjęcie to wycinek całego kadru, dlatego może wydawać się że celowałem w miarkę która jest pod skosem.
Na zdjęciu wyraźnie widać że 10 cm ledwo mieści się w głebi ostrości, tuż za nim głębia właściwie się kończy, natomiast z drugiej strony ostrość zaczyna się kończyć na około 2 cm. AF trafia jakieś 2-3 cm przez pudełkiem (okolo 6 cm na miarce).
Test który załączyłeś niesie ryzyko wystąpienia błędu, bo punkt AF w który trzeba celować nie jest prosopadle do osi optycznej, natomiast ma swoją głebię (po ustawieniu kartki po kątem 45 stopni). Nigdy nie wiadomo czy AF aparatu nie ustawi się na dolną czy górną krawędź czarnej linii i nawet w poprawnie skalibrowanym AF możemy wykazać FF lub BF.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 22 Sie, 2010
radek_z, nie kombinuj tylko zrób test, zgodnie z linkiem zapodanym przez zug'a.
radek_z napisał/a:
Test który załączyłeś niesie ryzyko wystąpienia błędu, bo punkt AF w który trzeba celować nie jest prosopadle do osi optycznej, natomiast ma swoją głebię (po ustawieniu kartki po kątem 45 stopni). Nigdy nie wiadomo czy AF aparatu nie ustawi się na dolną czy górną krawędź czarnej linii i nawet w poprawnie skalibrowanym AF możemy wykazać FF lub BF.
Powiem szczerze, że ręce mi opadły i nie mam siły Ci tłumaczyć - wszystko masz w tym pdf-ie z linka.
Jak widać na 300 mm jest idealnie. Głebia ostrości przed i za obiektem jest identyczna. Tak samo jest na 200 mm. Na 100 mm właściwie nadal jest OK.
Na 70 mm jak widzicie. Podczas gdu za obiektem 50 mm jest już wyraźnie poza graniczą ostrości, to cała skala na kartce przed obiektem (aż do 80 mm) jest ostra, a sam punkt ostrości nie jest idalnie ostry. Lepiej widać to przed przeskalowaniem.
Dodam tylko że nie jest to mój sprzętowy onanizm, tylko dość często miałem jakieś zastrzeżenia do ostrości zdjęć na krótkim końcu, aż w końcu postanowiłem to sprawdzić.
Kiedyś, kiedyś zrobiłem sobie test na 300 mm i tak jak tym razem było idealnie. Ale do głowy mi nie przyszło że przy jednej ognoskowej obiektyw może celować dobrze a przy innej wykazywać FF lub BF.
Pytanie czy serwis sobie z tym poradzi czy też zrobią mi tak że na 70 mm będzie dobrze. a rozjechane bedzie na 300 mm (którego jednak częściej używam).
zug, kozidron, niech wam ręce nie opadają, bo radek_z ma rację.
Ten znany test, który linkujecie (ja też go linkowałem nie raz) jest obarczony potencjalnym błędem, o którym pisze radek_z:
radek_z napisał/a:
Jak widać na 300 mm jest idealnie. Głebia ostrości przed i za obiektem jest identyczna.
To akurat nie jest ideał. Głębia nie rozkłada się równo po obu stronach punktu idealnej ostrości. Z tej dalszej strony powinna być dwa razy większa
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 22 Sie, 2010
komor napisał/a:
zug, kozidron, niech wam ręce nie opadają, bo radek_z ma rację.
komor, dobra ale to przy "apteczarskim" pomiarze, to jest tele i test na 100mm, skąd ja mogę wiedzieć co autor ma na myśli wrzucając taki wycinek(jak na górze), tu było już tyle prawdziwków którzy w przecudowny sposób "robili testy na bf/ff, że wolę dostać linka do pełnego arkusza w pełnej rozdzielczości.
Zresztą to co napisał radek_z- okey ale to jest 100mm na aps-c z ponad 1,2m spokojnie wcelujesz krzyżakiem w pole focus here.
komor, poza arkuszem testowym jest też instrukcja, w której napisane jest jak przeprowadzić test bateryjkowy no i rozkład Go jak zauważył MM
zresztą to nie jedyny test w sieci, może jak kiedyś będę miał chwile czasu to wydłubie taki arkusz w jakimś karolu czy illustratorze z "precyzyjniejszą" podziałką ale do tej pory pozostaje ten
Zgodnie z tym 1:2 jest to bedzie dla odleglosci ok 30m (100mm f4.5), a radek_z pewnie robil test ze znacznie blizszej odleglosci, wiec jak najbardziej jest to 1:1
Ostrosc jest gdzies pomiedzy 7 i 8, powiedzmy 8.5, co zakladajac ze miarka jest pod katem 45 stopni daje ok 1.7cm na front. Przy tak bliskim obiekcie faktycznie moze przeszkadzac, ale juz przy 3 metrach GO jest 30cm wiec problemow duzych nie bedzie.
Zakladajac ze obiektywem 70-300 robi sie raczej z dalszej odleglosci (pewnie 90%) ja bym sprawe olal. Tym bardziej ze 1.5m to mnimalny dystans ostrzenia dla tego obiektywu.
BTW - Rozklad GO w takim przypadku to praktycznie 1:1
Druk fleksograficzny (czy jak tam teraz te etykiety robią) to niezbyt dobry wzorzec ostrości, przyjrzyj się (gołym okiem) tej etykiecie. Ale druga fotka rzeczywiście jakby ostrzejsza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9