Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 20D i Canon 1D Mark II N - jakość obrazów
Autor Wiadomość
fotosiek 
Początkujący

Wysłany: Sob 21 Sie, 2010   Canon 20D i Canon 1D Mark II N - jakość obrazów

Witam
Mam pewnego rodzaju dylemat, zresztą chyba jak każdy zamierzający zmienić swój stary aparat na nowy, nowszy lub po prostu lepszy.
Obecnie dysponuję tylko Canonem 20D. oczywiście ma on swoje zalety i wady. Co zadecydowało, że kupiłem go przed ponad rokiem? Dobra jakość zdjęć oraz cena. Pozostałe cechy były zasadniczo nie istotne, bo jeszcze wtedy nie wiedziałem jaka dziedzina fotografii najbardziej będzie mnie fascynowała.
Teraz coraz bardziej zaczynam skupiać się na fotografii przyrody, ptaków, zwierząt. Przy czym najbardziej fascynuje mnie fotografia ptaków. Wraz z próbami uwieczniania ptasich zachowań coraz częściej zaczęły dokuczać mi wady 20D. AF czasami się gubi lub nie trafia precyzyjnie, brakuje możliwości szybkiej zmiany kilku parametrów, bez odrywania oka od wizjera. Zdjęcia seryjne mogłyby być szybsze, itd.

Przeglądając Internet w poszukiwaniu trafiłem na niewiele młodszy korpus Canona 1D Mark II N, który zasadniczo parametrami by mi odpowiadał. Nie będę się rozpisywał na temat MkII N, parametry korpusu są powszechnie dostępne w Internecie a posiadacze tego sprzętu doskonale wiedzą o co chodzi.

Jedynie nie potrafię znaleźć informacji o jakości obrazów JPG, generowanych przez 1D MkII N. Gdzieś tam są szczątkowe informacje że zdjęcia są bardzo dobre itd. ale to co dla innych jest dobre nie koniecznie musi też być dobre dla mnie.

Proszę podzielcie się uwagami na temat jakość zdjęć MkII N porównując je do obrazów uzyskiwanych przez 20D. Chodzi mi głównie o szumy i ostrość.

Pozdrawiam Krzysztof

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 22 Sie, 2010   

Mniejsze szumy i lepsza ostrość. Wystarczy?

fotosiek 
Początkujący

Wysłany: Nie 22 Sie, 2010   

No szczerze mówiąc to nie wystarczy.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 23 Sie, 2010   

Miałem kiedyś 20D i okazyjnie robiłem tym 1D Mk II N. Jest różnica obrazka na korzyść jedynki. Kolega z naszego forum ma tego "Marka" i może służyć przykładami. Więcej doświadczeń mam z wersją Mark III. To już jest jakościowa przepaść.

fotosiek 
Początkujący

Słyszałem, że Mk III jest lepszy. Bardzo dobre recenzje ten korpus otrzymał w artykule na www.foto-ptaki.pl, nie tylko za jakość zdjęć ale i całą masę poprawek w stosunku do MkIIN. Po takich recenzjach dokładnie wiedziałem co będzie po moim starym 20D, oczywiście ze względu na parametry oraz cenę za jaką można kupić MkIII w dobrym stanie. Obserwuję ceny sprzedaży na ebayu i tak MkIIN ze stanem licznika kilku tyś. fotek można kupić za 700 - 800 funtów, MkIII z podobnym przebiegiem można kupić za 1500 funtów a nawet czasami pojawiają się przypadki, tak jak ostatnio to miało miejsce, poszedł piękny korpus za niecałe 1200 funtów. Ta cena troszkę mnie już odstrasza ale opinie mnie przekonały że warto mierzyć bezpośrednio w MkIII aż do chwili, kiedy....

Znalazłem stronkę: http://www.pbase.com/cameras/canon
na której można obejrzeć przykładowe zdjęcia poszeregowane według korpusów i obiektywów. Oczywiście na pierwszy ogień poszły zdjęcia z 20D, tutaj niespodzianki nie było. Potem MkIIN i już po kilku pierwszych fotkach widać różnice na korzyść jedynki w stosunku do 20D. ale nie potrafiłem określić poziomu szumów
Potem zdjęcia MKIII i ..., niespodzianka, MkIII przegrywa z MkIIN. Bardzo dużo jest zdjęć z nietrafioną ostrością o słabej tonacji i kiepskim odwzorowaniem kolorów. Pomyślałem, pewnie kiepskie szkiełka zakładali i wyszło jak wyszło ale prawie pod każdym zdjęciem jest też informacja o stosowanym obiektywie i wcale to nie były jakieś tam słoiki, to świetnej klasy L-ki. Tym większe było moje zaskoczenie. Recenzje nie pokrywały się z tym co zobaczyłem na tych zdjęciach. Drążąc temat znalazłem informację że wyszła seria wadliwych jedynek, w których był problem z autofokusem. Korpusy z numerami od 501001 do 546561 mają wadę, która miała być bezpłatnie usuwana przez producenta.

Zagadka AF rozwiązana ale co kolorystyką, itd. Znalazłem artykuł, w którym krytykowany był C50D za matrycę, która ze względu za swoją wielkość, przy stosowaniu średniej klasy szkieł dawała gorsze obrazy niż starszy C40D a nawet C20D. Pomyślałem, pewnie 1D Mark III też ma jakąś wadę i aby uzyskać naprawdę dobre obrazy, trzeba stosować optykę z najwyższej pułki jak np. 300/2.8 L IS.
W tym momencie odpuściłem sobie MkIII na rzecz starszego MkIIN a ewentualną różnicę w cenie miałem przeznaczyć na naprawdę dobre szkło.
Teraz napisałeś że Mk III to przepaść jakościowa i znowu zaczynam się zastanawiać nad MkIII.
Mógłbyś mi wysłać na e-maila jedno zdjęcie zrobione MkIII, bez kompresji i obróbki, po prostu przekopiowane z karty pamięci, choćby to miałby być nawet śmietnik sąsiada lub cokolwiek innego zrobione na zewnątrz w świetle dziennym słonecznym???
Żadne, nawet najbardziej kwieciste opisy nie oddadzą tego co może pokazać sama fotografia.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Mam RAW-y. Nie wiem czy robiłem zwykłe jpg. W obecnej chwili mam przeprowadzkę, więc sam rozumiesz - może to potrwać.

fotosiek 
Początkujący

Nie potrafię obrabiać RAW-ów, jpg są łatwiejsze w obróbce, chyba z RAWów niczego się nie dowiem. Kiedyś próbowałem obrabiać RAWa ale nie wychodziło mi nic lepszego ponad to co dawał jpg. Może z czasem, jak osiągnę właściwy poziom umiejętności i odpowiedni zasób wiedzy to zabiorę się za RAWy. Na tą chwilę niestety, tylko JPG :/

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Pomyśl, 1d mk IIN ma matrycę o tej samej ilości Mpix co 20d, ale rozmiarowo większą, co daje mniejszą gęstość pixeli też stawia mniejsze wymagania dla optyki.

Szukasz zdjęć?

Poszukaj tutaj:

http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=43

MM 
GORSZY SORT POLAKA

RAW-y poszły. Jeżeli masz DPP to odczytaj zdjęcia tym programem. Domyślnie pokaże jpg-a jaki by wyszedł z aparatu.

jaad75 
Klub Pierdzieli

fotosiek napisał/a:
Znalazłem artykuł, w którym krytykowany był C50D za matrycę, która ze względu za swoją wielkość, przy stosowaniu średniej klasy szkieł dawała gorsze obrazy niż starszy C40D a nawet C20D.
Matryca 50D jest tej samej wielkości, co ta w 20D i 40D. Jest tylko bardziej upakowana.

fotosiek 
Początkujący

MM
Za RAWy dziekuję. Otworzyłem je za pomocą RAW Therapee, bez kombinowania zapisałem jako jpg i... zrozumiałem co miałeś na myśli. Problem rozwiązany :) 1D Mark III to jest to, co dokładnie szukam, potrzebuję i spełnia wszelkie moje wymagania. Wielkie dzięki za pokierowanie mnie na właściwą ścieżkę

Jesienny
Stronka świetna, gdybym ją znalazł wcześniej a w niej zdjęcia MKIII z 300/2.8 LIS to pewnie nie zakładałbym tego wątku.
Przeglądając zdjęcia przypomniałem sobie ze kiedyś na tym forum czytałem rozważania na temat co jest lepsze, obiektyw ze światłem 2.8 lub jaśniejszym czy światło 4 ze stabilizacją. Znalazłem świetne przykłady, pokazujące dosłownie miażdżącą przewagę światłosilnej optyki nad ciemną stabilizowaną. To co można zrobić jasnym obiektywem jest nieosiągalne dla ciemnego, stabilizowanego szkła.

Wielkie dzięki za pomoc !!

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 24 Sie, 2010   

Gratuluję dobrego wyboru. Nie będę pisał, że Mark IV jest fantastyczny. Bo jest. Chcesz zdjęcia? :razz: :lol:

fotosiek 
Początkujący

:grin: Pewnie jest świetny, cena za korpus jeszcze bardziej odjazdowa :shock:

Prawdą jest, że ma świra na punkcie fotografii ale dla takiego początkującego amatora Mark III jest zdecydowanie wystarczający.

Czasami, moja kochana żona pyta się mnie: "Ale nie będziesz robił domków na drzewach aby fotografować ptaki, tak jak np. opisują to na stronach, które czytasz???". Odpowiadam: Ależ skąd, mam przecież lęk wysokości.
Dobrze, że nie pyta o czatownie na ziemi czy wodzie... :lol:

Pozdrawiam

Usjwo 
Optyczny

fotosiek napisał/a:
dla takiego początkującego amatora Mark III jest zdecydowanie wystarczający.

Proponuje to przykleic na gorze w Pomagamy w wyborze lustrzanki :mrgreen:

Odpowiedz do tematu