Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MC, edmun, a może Wy mi odpowiecie na to pytanie? ja raczkuję w tym temacie i sam nie wiem czego chcę. A poważnie to robię trochę plenerów, portretów (cały czas nauka tego tematu). Nie wiem z jakiej strony ugryźć ten filtr...tzn temat
MC napisał/a:
a w jakich sytuacjach przednia soczewka Twojego obiektywu jest najczęściej narażona na zniszczenie?
jak wyżej czyli wszystko co może latać w powietrzu podczas sesji
Jedyny filtr jaki moim zdaniem warto kupować to polaryzacyjny. Ale to już nie ten dział.
Jeszcze jestem w stanie zrozumieć na weselach filtr do ochrony przedniej soczewki - różne rzeczy się mogę zdarzyć, ale na spokojnych plenerach i portretach - wątpię.
Jestem również przed zakupem N85 1.8, który ma inną średnicę filtra. Zastanawiam się, na które szkło ostatecznie zakupić ten filtr. T17-50 ma 72 mm, a N85 62 mm. Jak do tego podejść logistycznie i racjonalnie (cenowo). Czy od razu kupić jakąś redukcję? Ogólnie będzie sprzęt używany do uroczystości ślubnych, plenerów, portretów.
MC napisał/a:
Marumi DHG bez Super.
a mogę jakieś linki bo widzę sporo rodzajów tych filtrów.Sprecyzowałem powyżej zastosowanie, więc może zrozumiecie o co mi chodzi
lukemeng, i co, będziesz zmieniając obiektyw przekręcał co chwilę filtr na drugi obiektyw? Jak robisz śluby za kasę to zainwestuj te parę groszy w filtr UV do każdego szkła, to chyba akurat jeden z najtańszych wydatków jaki poniesiesz.
Ja co prawda ślubami się nie zajmuję, ale wszystkie filtry UV jakie kupiłem na moje szkła siedzą teraz grzecznie w ładnym etui lub gdzieś w pudełkach, a do ochrony szkieł stosuję osłony przeciwsłoneczne.
Na wesele pewnie bym filtr założył, ale na plener już nie, bo bałbym się niepotrzebnych odblasków, które filtry UV potrafią generować.
Którykolwiek. Obiektyw średnio wart ochrony. Filtry bez różnicy.
RB, no tak.filtr za 100 złotych, obiektyw prawie za "dwójkę". Dla mnie mimo wszystko wart ochrony. Ja muszę oszczędzać na sprzęt, a nie idę jak po chleb do sklepu. Nie znam się na filtrach, ale czasami użytkownicy sugerują, że np. ten się super czyści, a tamten nie jest taki dobry itp. I właśnie w tym są różnice.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9