Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Jestem amatorem który posiada od około 2 lat Nikona D40.
Chciałbym go wymienić na D3000.
Czy warto na ten model, czy raczej na razie szkoda zachodu i lepiej zbierać na jakiś wyższy model ( może D5000) ?
Zmiana marki raczej nie wchodzi w grę bo musiał bym pozbyć się akcesorji które pasowałyby mi no następnego aparatu Nikona ...
rozwaz poczekanie az wejdzie D3100, choc teoretycznie jest to model pomiedzy D3000 i D5000 wiec D5000 moze i tak okazac sie lepszym wyborem. celuj w zestawy z obiektywem 18-105
Co do obiektywu to obecnie oprócz kitowego 18-55 posiadam Tamrona 18-200 między innymi dlatego chcę zostać przy Nikonie ...
Mogę poczekać na tego D3100 tylko ciekawi mnie czy cena też będzie pomiędzy D3000 a D5000 ?
D40, D3000 i D5000 to praktycznie to samo. Wymiana na D3000/D5000 to w zasadzie tylko odmłodzenie sprzętu, ale wciąż tylko dreptanie w miejscu. Nie korci Cię aby zrobić krok naprzód?
Korci korci , ale chyba troszkę jak dla mnie byłby to za duży koszt takiego kroku naprzód
A poza tym to tylko hobby ( moje i żony) więc nie wiem czy jest sens wydać więcej na sprzęt a nie mieć wystarczająco dużo czasu na pełne wykorzystanie jego możliwości ( praca = brak czasu )...
Choć chętnie poznam dokładnie co miałeś na myśli konkretnego.
Co do obiektywu to obecnie oprócz kitowego 18-55 posiadam Tamrona 18-200 między innymi dlatego chcę zostać przy Nikonie ...
Rzeczywiście, jesteś głeboko związany z systemem...
Może najpierw określisz, dlaczego zapragnąłeś zmiany aparatu? Czego brakuje Ci w D40, a jest w stanie zapewnić Ci powiedzmy D3000? Dlaczego przy tak marnej szklarni myślisz przede wszystkim o zmianie body, a nie o lepszych obiektywach?
Za jaad75. Kup sobie jakieś fajne szkiełko, choćby 18-105 VR, sprzedaj te kity 18-55 oraz 18-200, i jak zostanie Ci jeszcze jakaś kasa to pomyśl może o stałce 35G?
Aby sprzedać ciemne 18-200 i kupić jasną stałkę, trzeba najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie: "dlaczego?". Moim zdaniem praca na ciemnym 18-200 dokładniej wytłumaczy "dlaczego?". Dodatkowo lepiej wytłumaczy co w zamian. Dlatego też nie sprzedawałbym jeszcze tego 18-200. Wiem po sobie, że do wielu rzeczy trzeba dojrzeć samemu. Można korzystać z rad doświadczonych kolegów i robić coś "bo tak powinno się robić". Jednak tutaj chyba lepiej znaleźć samemu odpowiedź na pytanie: "dlaczego?"
D3100, choc teoretycznie jest to model pomiedzy D3000 i D5000 wiec D5000 moze i tak okazac sie lepszym wyborem
Możliwe też że nowa matryca D3100 przeskoczy jakościowo obrazki z D90/D5000...
Tutejszyn napisał/a:
D40, D3000 i D5000 to praktycznie to samo.
No nie zgodzę się... Różnica w matrycach D40/D3000 a D5000 to przepaść
grzegorz_1976, zmiana z D40 na D3000 jest bez sensu. Tak myślę. Przede wszystkim dlatego, że D40 ma tak spreparowaną migawkę, że x-sync jest 1/500. Znajdź inny aparat bez centralnej migawki pozwalający na coś takiego. Kup lampę błyskową i ciesz się tym co masz
Ja takze uwazam, ze szkoda pozbywac sie d40. D3000 nie ma lepszej matrycy.
Zdecydowanie lepiej zakupic lepsza optyke.
Tamron 18-200 to kiepski obiektyw i to nie aparat jest ograniczeniem, jesli idzie o jakosc fotek.
To z lampa (x-sync 1/500) to fakt i duze dobrodziejstwo, jesli ktos potrafi wykorzystac.
Zastanow sie, czego oczekujesz od nowego sprzetu i czego nie mogles wyciagnac ze starego, bo dla samej 'nowszosci' i 'bajeru' d3000 to zdecydowanie 'KUPA'.
Ten mój Tamron to AF18-200mm F/3.5-6.3 XR LD Aspherical (IF) Macro Model: A14N II.
Miał być większy zoom niż kitowy 18-55 i jednocześnie uniwersalny, ale faktycznie z perspektywy czasu z powodzeniem wystarczyłby 18-100 VR ( jako uniwersalny gdy bierzemy jeden bez majdanu a różności chcemy fotografować) ...
Więc postanowiłem odpuścić na razie wymianę aparatu...
Dziękuję wszystkim za rady i uwagi.
Lepszym rozwiązaniem będzie chyba zakup stałki 35 mm ( chyba taki model nikona za coś około 700 zł ? ).
grzegorz_1976, z trójki megazoomow 18-200 produkcji Nikona, Sigmy i Tamrona, Nikon jest bezkonkurencyjny, ale kosztuje sporo... Z tej perspektywy 18-105VR jest doskonalym wyborem - tani a jednoczesnie swietny optycznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13