Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 która lampa lepsza dla amatora (Sunpak, Tumax, Yongnuo)
Witam wszystkich proszę was o radę. Chce kupić zewnętrzna lampę błyskową ale w granicach 300 zl. i nie mogę już wydać ani grosza więcej dlatego proszę o nie pisanie komentarzy w stylu -dołóż lepiej do sb-800 bo po prostu mnie teraz na to nie stać. Moj aparat to Nikon d60. Podkreślam jestem amatorem a nie mogę korzystać z wbudowanej lampy gdyż jest zepsuta:( koszt naprawy jest w przybliżeniu podobny właśnie do tych lamp a myślę że jakie by one nie były to pewnie i tak są lepsze niż wbudowana lampa.
Znalazłem na allegro 3 lampy w tych granicach cenowych i proszę pomóżcie mi któraś wybrać
wlochaty, wpisz w wyszukiwarkę forumową nazwy "Sunpak" oraz "Tumax", w tym dziale, to wyskoczą Ci wątki na ten temat. Niezbyt ich wiele i jak pamiętam niewiele osób dzieliło się swoimi opiniami na ich temat.
Zależy jak będziesz tej lampy używał. Do użytku na stopce i w i-TTL najlepszą z tych trzech lamp wydaje się być Tumax, przede wszystkim dlatego, że ma obrotowy palnik, jednakże lampa ta pozbawiona jest jakichkolwiek ustawień manualnych, więc kompletnie nie nadaje się do użytku poza stopką (pomijajac już kwestie wątpliwej reputacji firmy). Yongnuo jest z kolei najlepszą z proponowanych, jeśli będziesz bawił się w używanie jej zdalnie, w manualu - ma wygodną regulacje mocy i wbudowaną fotocelę. Sunpak jest już zdecydowanie słabszy i nie ma możliwości obrotu palnika, co jest dość istotne w przypadku używania lampy na stopce w pozycji portretowej, ale z kolei jest mały i być może najlepiej spisałby się jako typowe zastępstwo wbudowanej... Krótko mówiąc, szukałbym czegoś innego...
Dzięki Komor ale używałem opcji "szukaj" niestety mało tam rzeczowych informacji więcej po prostu złych recenzji głównie firmy Tumax
JAAD 75 ok wielki + o takie właśnie porównanie mi chodziło:)
a co do twojej sugestii myślisz że uda mi się znaleźć lampy innych firm lub wogóle inne lampy w podobnym przedziale cenowym które były by lepsze? może używane ale nie wiem jak wygląda sprawa z żywotnością takich lamp?
Yongnuo a dlaczego tylko w manualu? Myślicie że nie sprawdzi się w trybach automatycznych?
[ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 23:02 ]
aha co do tego manuala już doczytałem:)
Ja ostatnio bedac w foto-sklepie tez zwrocilem uwage na Yongnuo, oczywiscie to co mnie przyciagnelo to cena. Za 200PLN mozna miec lampe ktora:
Cytat:
The bran-new appearance looks more beautiful, creditable, comfortable and professional.
to fakt wyglada jak 580EX
A powaznie to tez sie zastanawiam, jak alternatywe do lampy "studyjnej". Za lampe dalem ok. 100 PLN, tu za mniej niz 200PLN mozna miec Y560. Zdecydowanie zwieksza mobilnosc i zajmuje mniej miejsca. Wada jest brak E-TTL, ale jak nie bedzie uzywana na aparacie to nie ma problemu.
Jest jeszcze YN468 ktory ma juz ETTL, ale jest slabszy (i nie wyglada jak 580EX )
wlochaty, decydując się na takie a nie inne lampy rozumiesz, że de facto wchodzisz w świat błyskania świadomego? Tzn musisz sam ustawić lampę/aparat tak aby błysk był odpowiedni... Czyli zastosowania bardziej studyjne, kiedy ma się czas - reporterka (nawet w znaczeniu fotki z imienin cioci) wymagają już dużej wprawy, inaczej to efekty będą krótko mówiąc.. niezadowalające.
Wysłany: Pią 27 Sie, 2010
Ja użytkują Tumaxy DPT 383 AFZ, mam dwie sztuki, jedną od kilku lat, drugą gdzieś od roku, żadnych problemów - poza tym, że w pierwszej strzelił palnik tuż przed końcem 2-letniej gwarancji i dostałem nówkę nie śmiganą, którą mam już 3 czy 4 lata i tłukę ją w firmie.
Jedyny aspekt, którego można się czepić, jak się chce być bardzo ą i ę to redukcja mocy w trybie manual - maksymalnie do 1/16.
Z tym, że jeśli masz ograniczenie do 3 stów to nie kupisz 383 (niecałe 4 stówy), tylko któregoś z mniejszych braci, z palnikiem odchylanym, a nie obracanym. I tutaj wbrew Twym zastrzeżeniom, to mocno bym się nie zastanowił, czy nie dołożyć niecałej stówki, bo bez obracanego palnika to masz niewiele więcej niż z lampki w korpusie, w niektórych sytuacjach w ogóle zgoła nic.
Mogę z czystym sumieniem polecić i nie słuchaj kolegów - im się już w głowach od tego błyskania poprzewracało . Zrobisz tym 95-90% roboty w sposób nieodróżnialny od tych SB-cośtam itede.
wlochaty, decydując się na takie a nie inne lampy rozumiesz, że de facto wchodzisz w świat błyskania świadomego? Tzn musisz sam ustawić lampę/aparat tak aby błysk był odpowiedni... Czyli zastosowania bardziej studyjne, kiedy ma się czas - reporterka (nawet w znaczeniu fotki z imienin cioci) wymagają już dużej wprawy, inaczej to efekty będą krótko mówiąc.. niezadowalające.
Ale tylko jedna z linkowanych lamp jest manualna...
maziek napisał/a:
Jedyny aspekt, którego można się czepić, jak się chce być bardzo ą i ę to redukcja mocy w trybie manual - maksymalnie do 1/16.
To chyba nie mówisz o tym Tumaksie z linka...
[ Dodano: Pią 27 Sie, 2010 11:44 ]
wlochaty napisał/a:
a co do twojej sugestii myślisz że uda mi się znaleźć lampy innych firm lub wogóle inne lampy w podobnym przedziale cenowym które były by lepsze? może używane ale nie wiem jak wygląda sprawa z żywotnością takich lamp?
Wysłany: Pią 27 Sie, 2010
jaad75 napisał/a:
maziek napisał/a:
To chyba nie mówisz o tym Tumaksie z linka...
Mówię o tym, o którym mówię (tym najlepszym). A "używki" nie kupiłbym za diabła. Może w Stanach stosunek cena/ryzyko jest OK, w Polsce na pewno nie. Jak padnie to można od razu ją wyrzucić.
maziek, mam 6 używanych speedlightów - zero problemów, a to modele sprzed 15-tu lat i biorąc pod uwagę profesjonalne przeznaczenie, zapewne intensywnie używane. Ale fakt, używanego Tumaxa bym nie kupił... Nowego zresztą też nie...
jaad75, porównujesz kupowanie używanej, ale niegdyś drogiej lampy Nikona czy Canona do kupowania używanego Tumaxa? To jak kupowanie 15-letniego Mercedesa a 5-letniego… no dobra, nie będę wymieniał żadnej z azjatyckich marek…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10