Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jest solidnie wykonany z twardych materiałów sztucznych przypominających aluminium.
Oprócz gumowanego uchwytu, klapki złącz, klapki baterii, lampy i pokrętła EV to jest aluminium
Cytat:
Pod gumową zaślepką ukryte są dwa gniazda
Zaślepka jest plastikowa
Cytat:
Zakładka narzędzia zawiera:
...
•włączenie rozpoznawania aparatu przez oprogramowanie w komputerze.
Wyczaiłem, że jest to aktywacja dodatkowego napędu, jaki jest widoczny po podłączeniu aparatu do komputera i zawiera on oprogramowanie Samsunga do przeglądania zdjęć.
Teścik fajny, ale wygląda to tak jakby aparat autor widział na zdjeciach, Przepraszam bardzo, ale pisząc, że aparat jest plastikowy, a zaślepka gumowa, autor kompromituje się. Aparat jest metalowy, a klapka plastikowa.
"test na podstawie materialow prasowych" dobre ale tak to wyglada. Jak mozna aluminium nie odroznic od plastiku I nie wiem gdzie w tym aparacie mozna ustawic wspomaganie AF za pomoca lampy blyskowej??? Jest mala lampka wspomagajaca ktora mozna wlaczyc i wylaczyc ale o wspomaganiu fleszem w menu nie czytalam.
Ogulnie test nie wiele odbiega od tego na fotopolis- w PL samsunga nie lubia i kropka.
Zero zachwytow jakie to jasne szklo zrobili ze leica w LX3 takiego nie potrafila i w LX5 tez. Ze w porownaniu z G11 to szklo nieposiada aberacji. Ze Amoled moze byc nieodchylany i tak wszystko na nim widac i to w ostrym sloncu. Ze AF szybki jak w lumixsie GF1 a balans bieli lepszy niz w canonie 5D- takie spostrzezenia maja uzytkownicy tego aparatu na forach a w polskich testach pisza:
"Maksymalne wyniki rozdzielczości są zadowalające."
"W Samsungu EX1 dobrze działa automatyczny balans bieli."
"Aberracja na zdjęciach z EX1 jest nieduża"
Zadowalajace zdjecia dobrze dzalajacy z nieduza aberacja to jest aparat fotograficzny w moim telefonie
Aparat jak na kompakt jest faktycznie przyjemny, a jakości wykonania nie można nic zarzucić. Tu brawa dla Samsunga. Największy minus, który dla mnie trochę dyskwalifikuje ten aparat to czas migawki tylko do 1/1500 s. Przy tak jasnym obiektywie, w dobrych warunkach oświetleniowych to może być problem.
Ja natomiast daleki jestem od mocnych ocen. Chciałbym, aby każdy z krytyków spróbował zrobić choć jeden taki test - bardzo jestem ciekaw jakby mu poszło. Ekspertów na forach zawsze jest mnóstwo, a
jak przychodzi co zrobienia czegoś dużego i konstruktywnego, to nagle rąk do pracy brakuje.
Współczesne tworzywa sztuczne są często trudne są do odróżnienia od metali i ich kompozytów i to zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości oraz wytrzymałości. Sam pisząc testy obiektywów
mam z tym problemy. Nie będąc materiałoznawcą, mając do czynienia jakąś obudową, pokrytą jeszcze
miejscami gumą, miejscami jakąś teksturą czy grubą farbą, ślizgam się jak węgorz, żeby nie użyć
jakiegoś jednoznacznego sformułowania, za które jakiś "ekspert" mnie za chwile złaja, na dodatek wkładając w moje usta słowa, których nie powiedziałem.
Zdjęcia przykładowe do testu EX1 robiłem ja, pierwszego dnia, po przyjściu aparatu do redakcji. Jakby mnie teraz ktoś zapytał z czego jest wykonany, nie odpowiedziałbym.
Więc proponuję, więcej luzu, mniej ostrych i obraźliwych opinii - wszystkim wyjdzie to na zdrowie.
Po wyjeciu EX1 z pudelka natychmiast poczulem ze jest z metalu- nawet obudowa LCD- wskazuje na to chlud materialu- zadne tworzywo sztuczne nie jest chlodne w dotyku w warunkach pokojowych- i nie trzeba byc ekspertem.
Jesli chodzi o testy moze i nie ma wielu chetnych rak do ich zrobienia ale wyjscie z zalozenia ze jak ja nie zrobie to nikt nie zrobi jest przynajmniej smieszne. Jesli natomiast juz cos postanawiasz zrobic zrob jak nalezy albo licz sie z nieprzychylnym odzewem jak tym razem.
Arek, jakbym nie wiedział, to bym nie pisał Obudowa jest metalowa (aluminium lub stop), bo się wgina, ma metaliczny połysk pod czarnym lakierem i daje metaliczne wiórki przy obróbce papierem ściernym. Piszę na podstawie tego, że brzeg obudowy stykający się z tylnym kółkiem nastaw wgiął się lekko podczas górskich wędrówek (nawet nie wiem jak) i musiałem trochę pokombinować, żeby przywrócić możliwość wciśnięcia kółka w prawo.
dr11, a widzisz, to co innego. Ja nie mam tego komfortu w testach i nie mogę drapać gwoździem albo szlifować papierem ściernym sprzętu, który przychodzi do testów. A po temperaturze nie zawsze daje się poznać z czym mamy do czynienia - ja przynajmniej nie potrafię.
dr11, dzięki za uwagę. Właśnie takie argumenty są pomocne - dzięki Tobie mogłem poprawić tekst o obudowie w teście.
Robienie tak obszernych testów to skomplikowana sprawa. Choć bardzo staramy się tego unikać, błędy pojawiały się i będą się pojawiać. W teście piszesz o kilkuset sprawach, więc jak pomylisz się w jednej czy dwóch, raz na jakiś czas, to i tak jest dobra statystyka. Nikogo nie chcę bronić (Krzyśkowi i tak za to będę marudził, bo jako naczelny mam taki obowiązek), ale tak już jest. Łatwo jest siedzieć z drugiej strony i krytykować.
Sama krytyka też jest ważna i wskazana. Warto jednak przemyśleć jej formę. Jak wchodzi tutaj albo w komentarze pod testem człowiek i wylewa wiadro pomyj na testera siląc się na sarkazm i waląc błąd ortograficzny oraz merytoryczny za błędem, to nie wiem jak go mam traktować. Może to 12-latek wylewający nieuzasadnione żale, bo ktoś skrytykował jego ulubioną zabawkę? Jak mam traktować
poważnie jego uwagi, jak w połowie swoich agumentów myli się albo ich nawet nie rozumie?
Gdy czytam takie uwagi jak dr11, sprawa zmienia obrót o 180 stopni.
Arek
Paulos [Usunięty]
Wysłany: Sob 28 Sie, 2010
Zdjęcia w trybie "Smart range" potrafią zaskoczyć szumem nawet przy ISO 80
Współczesne tworzywa sztuczne są często trudne są do odróżnienia od metali i ich kompozytów i to zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości oraz wytrzymałości.
Człowieku, daj już sobie spokój z takim tłumaczeniem o twardym plastiku i miekkiej gumie.
To tłumaczenie jest niedorzeczne, obudowa jest twarda i zimna. Wystarczy ja przyłożyć do twarzy lub zrobic kropę szpilką, aby poczyć i zobaczyć, że jest to metal. Klapka jest twarda nie gumowana, śliska, plastikowa, nie gumowa, ani gumowana, ani pokryta gumopodobna farbą.
Nie prościej jest napisać, że popełniliście błąd niż dalej brnąć w zaparte, pisać bzdury i udawadniać teorie, ktorej nie da się obranić.
Zaraz zaczniemy sie zastanawiać, czy opony w samochodzie są gumowe czy plastikowe.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale napisałem, że popełniliśmy błąd. Być może Ty i wielbicielxx nie musicie wyciągać aparatu z pudełka, żeby wiedzieć z czego jest on wykonany. Ja, tak jak wcześniej napisałem,
często mam problemy z określeniem, która część obudowy jest wykonana z czego. Tak samo, jak mam problemy ze stwierdzeniem czy daną część nazwać twardą gumą czy miękkim plastikiem (akurat strasznie ważna rzecz w każdym teście...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10