Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zablokowany mechanizm otwierania wbudowanej lampy błyskowej
Autor Wiadomość
wlochaty 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010   Zablokowany mechanizm otwierania wbudowanej lampy błyskowej

Witam wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem zarówno forum jak i aparatów cyfrowych(lustrzanek).Mój aparat to NIKON D60. Przeczytałem już wszystkie posty pasujące pośrednio pod mój temat jednak nie jestem pewien czy to o to chodzi.
Otóż zablokował mi się mechanizm podnoszenia lampy błyskowej (sama lampa działa bo robi błysk jednak nie otwiera się-widać błysk przez szczelinę) koszt naprawy w serwisie to ok 200-300 zl a możliwe że to tylko mała usterka. Przeglądając forum znalazłem podobny temat tylko ze canona http://www.conraderb.com/flashrepair/#replace , tyle że do tego aparatu nigdy nie była dołączona żadna lampa zewnętrzna jednak nic mi spod tych szyn nie wystaje tzn. nie ma tam takiego bolca jak na zdjęciach i nawet nie wiem czy powinien być.

Może bardziej opłaca się kupić jakąś zewnętrzna lampę w granicach 300 zł tym bardziej że dopiero zaczynam i prawdopodobnie i tak nie umiałbym wykorzystać w pełni możliwości droższych lamp na allegro znalazłem m.in takie lampy Tumax 983 AFZ (https://ssl.allegro.pl/tumax-983-afz-lampa-blyskowa-nikon-nowosc-2010-i1188180186.html) Speedlight Flash YN-460 ( https://ssl.allegro.pl/speedlight-flash-yn-460-dla-nikon-d90-d80-d70s-d60-i1197696264.html ) oraz Lampa SUNPAK RD2000 ( https://ssl.allegro.pl/lampa-sunpak-rd2000-nikon-d40x-d60-d200-d300-i-ttl-i1202201360.html ) no i standardową sb-400 ale używaną w tych granicach cenowych.

Proszę was o pomoc bądź w naprawie może ktoś wie co trzeba rozebrać albo coś, lub poradźcie mi która z tych lamp wybrać.

Pozdrawiam mam nadzieje że post jest zrozumiały :lol:

Ps. mogę jeśli ktoś chce dołączyć zdjęcia stopki

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010   

wlochaty napisał/a:
nie ma tam takiego bolca jak na zdjęciach i nawet nie wiem czy powinien być.

Nie powinno. W Nikonie nie ma takiego styku - ta blaszka to tylko docisk...

Lampa otwiera się mechanicznie poprzez zwolnienie rygla - rozumiem, że w trybie automatycznym też się nie otwiera sama?

wlochaty 
Nowy

w żadnym z trybów się nie otwiera. a co sadzicie na temat tamtych lamp z allegro ? Będą lepsze od tej wbudowanej? :zalamany:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja bym brał SB-400... Co system to system.. Kieszonkowa, mała, trochę silniejsza od wbudowanej, ale.. ma obracany palnik :)

Ktosik 
Bywalec

A może najpierw coś takiego??? cena niewielka wydaje mi się, choć może można znaleźć coś tańszego... nie wiem nie szukałem. Pozdrawiam

http://www.tradebit.com/f...-repair-manual-

[ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 22:22 ]
o i to samo jeszcze taniej:

http://chomikuj.pl/daarre/Service+Manual

pokazane jak bez pomocy siły otworzyć lampę :) nie tylko

wlochaty 
Nowy

Wysłany: Pią 27 Sie, 2010   

Ktosik! Wielkie dzięki pobrałem plik z chomika i udało mi się otworzyć!! Udało mi się odblokować jednak przyczyna leży gdzieś głębiej chyba w systemie aparatu bo to on po prostu nie otwiera lampy. Ale co tam zawsze mogę samemu otworzyć lampę a w tym czasie uzbierać jeszcze z 200 zł i kupić "porządną" lampę zewnętrzna . Dziękuje wszystkim za pomoc i rady!

Ktosik 
Bywalec

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010   

nie ma za co :) możesz się odwdzięczyć klepiąc "pomógł" pozdrawiam

Odpowiedz do tematu