Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 27 Sie, 2010 Którą tanią 10#25 wybrać
Witam ,jak w temacie chodzi o pomoc w wyborze jednej z poniższych:
-delta optical 10#25 ok 59 zlociszy
-celeston UpClose 10#25 ok 59 pln
-praktica 10#25s ok 59 pln
Niby błacha sprawa a jednak,pytam bo nie wiedzieć czemu w.w. producenci najtańszych modeli powstrzymali się od pełnej specyfikacji,a nawet gdyby , to najcenniejsze są odczucia i dswiadczenia użytkowników, opinie na necie,które znalazłem,że wkórza cienki sznurek albo lipny pokrowiec w niczym mi nie ułatwiły wyboru a profesinal testów budżetówek też nikt niw robi . także plis chelp
Wysłany: Pią 27 Sie, 2010
Mam wrażenie, że cokolwiek wybierzesz - źle wybierzesz. Jednak wrażenia mogą być mylne. Dobrze jest udać się do sklepu i zobaczyć samemu. Sprawdziłem jeden z powyższych egzemplarzy (chyba nie trafi się nikt, kto miał w rękach wszystkie)- nie było dobrze, nawet nie dostatecznie - obraz mglisty, ciemny i wąskie pole.
Warto się zastanowić nad jakimś tańszym 8x30 (choćby BPC) a jeśli 10x25 (lepiej 8x25) to szukałbym coś z Nikonów. Gdybym mimo wszystko miał brać coś z tego co podajesz zaryzykowałbym Deltę (nieprofesjonalnie pisać o lornetce, której nie miało się w rękach ale Delta zawsze jakoś sobie radzi w testach). Mimo to wiele bym się nie spodziewał w tej kategorii cenowej. Zaznaczam, że to moje subiektywne opinie.
dzięki Ab-esie,widzisz tu są dwa kryteria przy wyborze,nie no w zasadzie trzy:
1.do stówy-takie czasy,lipa z keszem,nic nie będe ciułał chce teraz i już a jak będe bogaty to se wypas jakis sprawie
2.gabaryty-kocyk,nóż,picie i cegła w postaci k10d to i tak ponadto
3.wybór "mniejszego zła "co do optyki..he he
Doszła jeszcze >hawke black watch 8#21 (Bak4),
jak posprawdzałem,podzwoniłem to wszystkie z nich w promieniu 15 km od mojego miejsca zamieszkania są do oglądnięcia i pomacania i zrobię sobie własny ranking w notesie i przy okazji wyboru napiszę co z tego wyszło.
Ale teraz sprawa kluczowa,jest take cuś : Fomei Compact II 8#21
-porro
-bak4
-MC
-ponoć wypełniona azotem
-119m/1000m
-89zł
Po opisie to najlepiej z całej paczki wygląda,niestety w żadnym z okolicznych sklepów nie mają i właśnie na opini biegłych o tym modelu najbardziej mi zależy.pozdr
[ Dodano: Sob 28 Sie, 2010 02:04 ]
acha, Abs a jaki model takie liche wrażenie na tobie zrobił? może jeden sklep mi odpadnie i oszczędzę czasu i atłasu
[ Dodano: Sob 28 Sie, 2010 02:18 ]
ta fomei w lornetki.pl ma azot a u fotozakupy.pl nie
wniosek: kupuj w lornetki.pl Ha Ha ciekawe czego jeszczenie ma
dzięki Ab-esie,widzisz tu są dwa kryteria przy wyborze,nie no w zasadzie trzy:
1.do stówy-takie czasy,lipa z keszem,nic nie będe ciułał chce teraz i już a jak będe bogaty to se wypas jakis sprawie
2.gabaryty-kocyk,nóż,picie i cegła w postaci k10d to i tak ponadto
3.wybór "mniejszego zła "co do optyki..he he
Cokolwiek kupisz do stówy będzie i lornetka i ruletką
W sumie jeśłi przyznaje się do tego jakakolwiek firma to lepiej. Cudów nie będzie i czy to Hawke czy Fomei czy Bresser to bez różnicy.
piotrex napisał/a:
]
ta fomei w lornetki.pl ma azot a u fotozakupy.pl nie
wniosek: kupuj w lornetki.pl Ha Ha ciekawe czego jeszczenie ma
A po co Ci ten azot? W sumie to każda ma w srodku azot (tak z 70%), no chiba że ma hel...
A w cuda bym nie wierzył... dobrze, że nikt nie twierdzi ze ma stabilizację obrazu
No tak,jaki koń jest każdy widzi,ja jednak od poniedziałku ruszam w wędrówkę po sklepach i może jednak nie będzie tak żle,szkoda,że tej fomei nie oglądne ona ma ciut więcej śr.wyj. bo 2.75
No tak,jaki koń jest każdy widzi,ja jednak od poniedziałku ruszam w wędrówkę po sklepach i może jednak nie będzie tak żle,szkoda,że tej fomei nie oglądne ona ma ciut więcej śr.wyj. bo 2.75
Czemu od razu źle? To zależy od tego jaki poziom obrazu i wykonania jesteś w stanie zaakceptować... Może się zdarzyć sytuacja że będziesz zadowolony, może się zdarzyć taka że powiesz, że jednak dziękujesz za sprzęt w tym rozmiarze za tą cenę...
Bo łatwiej zrobić jaką taką dużą i tanią lornetke niz jaką taką małą i tanią lornetkę. Z przejściem się po sklepach zaś to dobry pomysł, z tym, że prawdopodobieństwo znalezienia konkretnego modelu w realnej sklepowej dystrybucji w pobliżu miejsca zamieszkania (zakładam jakieś tam dowolne miejsce zamieszkania) wielkie nie jest. Znajdziesz jakieś tam małe i tanie lornetki i zobaczysz... jak któraś nie będzie Cię zbyt mierziła to ją bierz, szkoda czasu atłasu na szukanie ideału za mniej niż 100 PLN...
Wysłany: Sob 28 Sie, 2010
Z najtańszych "maluchów" patrzyłem w Celestrony i jakiegoś Bressera - zdecydowanie nie były to produkty dla mnie. Z kolei Bresser 10x50
http://www.teleskopy.pl/p...products_id=233 zrobił na mnie dobre wrażenie. Kupiłem szwagrowi - po roku obraz nadal dobry (ale u znajomego już rozkolimowany).
no tak wszystkie drogi prowadzą do rzymu.. 10#50 .skok z 200-300gr i szkła 25mm do ponad 700gram i 50mm obiektywu,ale rozumiem Panowie,że błądzącego w ciemnościach na jaśniejsze drogi wyprowadzić chcecie,szacunek!
Taki gabaryt nie wchodzi niestety w grę,musi do bocznej kieszeni bojówek wchodzić...muszę sie powstrzymać i na wrześniowy wypad pojade bez,jak wrócę będę ciułał do kompaktu ale jakiegoś lepszego.
Zalazłem za 150 zł Buschnell'a 12#32 i idąc dalej tym tropem rozglądnę się za czymś takim http://www.bushnell.com/p...-prisms/131032/
3.2 śr.wyjść to kompromis do przyjęcia myślę a i gabaryty i waga zadowalające,co o tym myślicie?jako urządzenie optyczne akceptowalny klimat?? bo faktycznie śr.2.5 to musi myć ciemno jak w dupie
no tak wszystkie drogi prowadzą do rzymu.. 10#50 .skok z 200-300gr i szkła 25mm do ponad 700gram i 50mm obiektywu,ale rozumiem Panowie,że błądzącego w ciemnościach na jaśniejsze drogi wyprowadzić chcecie,szacunek!
Daj sobie spokój, spróbuj taniego 8x25. 10x50 to do turystyki i takich podobnych ogrooomna pooomyłka
2.5mm to nie koniecznie ciemno jak w d...
Pamiętaj, że o tym Ci pisał myśliwy a oni to sie gapia w lornetke zwykle gdy ciemno.
DO 10x25 ma rozstaw okularów 62 do 71mm, więc nie każdy się "zmieści". Ostrzy od ok. 5-6m. Obraz dość jasny, kontrastowy, bez wyrażnych zabarwień, ale spora i szybko się zaczynająca nieostrość brzegowa.
Leciutka, futerał miękki, można do paska spodni przypiąć.
Moja lornetka była od nowości rozkolimowana ale napisałem o tym w innym miejscu http://forum.optyczne.pl/...p=222532#222532
cyt."Daj sobie spokój, spróbuj taniego 8x25. 10x50 to do turystyki i takich podobnych ogrooomna pooomyłka "- dzięki RB,że rozumiesz o jaki gabarytowo przedział lornetek mi chodzi
uwagi Guliwera bardzo cenne,wogóle dzięki Wam panowie za zaintersowanie tematem i rzutem na taśmę proszę o jakieś zdanie na temat takiej lornetki,będzie dobrze??? ..w miarę....?
Wysłany: Nie 29 Sie, 2010
Jest firma, parametry OK - może będzie dobrze. Bushnell zazwyczaj się ceni - trzeba uważać na podróbki. Tak na marginesie - nie jestem zaprzysięgłym fanem 10x50 - do turystyki preferuję 8x32 (i podobne).
Jutro poniedziałek, idź do siakiegoś sklepu, weź jakąś lornetkę gabarytowo Ci pasującą i popatrz.
Dokładnie tak. Nawet w Fotojokerze (praktycznie każdym) występuje Nikon 8x25 i 10x25 Sporter EX. Ceny są wyższe niż chciałbyś dać ale zobaczysz na tym przykładzie czy faktycznie potrzebujesz 10x i czy czasem nie okaże się ,że : "przez 8x widać więcej" tak jak gdyby..
Z tego co wymieniłeś patrzyłem przez Celestrona 10x25 i ten nikon 10x25 to przy nim "mistrzostwo świata"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9