Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 27 Sie, 2010 dziwne zachowanie 70-200/4L
Zauważyłem dziwną prawidłowość-problem, z którym sobie nie radzę.
Moja Lka mydli na 200 mm przy blizszych odległosciach, przy dalszyych jest ostra jak brzytwa, także na pełnej dziurze. Pamiętam, o przełączniku odległosci... Czy ktos miał coś podobnego?
Testowałem na body 350d i 7d, jest tak samo. Szkło jest nowe, na gwarancji
Będzie miło, gdy ktoś się odezwie.
Dzięki,
7D miałem tylko przez moment i nie wpadłem na to, by wypróbować LV. Na co dzień focę 350D, która nie posiada LV.
Z obiektywem Sigma 70-300 APO nie mam takich problemów, a to przecież inna półka.
Zdjęcia robiłem na dobrze skontrastowanych motywach, by wykluczyć pomyłkę af .
Żaden sklep nie udostępnie aparatów do tego typu "zabaw", nawet ten, gdzie obiektyw został zakupiony. Pełna olewka, a przecież powini mieć na stanie jeden "demo", tak , jak w normalnych krajach.
Nie chciałem wcześniej pisać, bo niezbyt to jest pewne co myślę, ale skoro nikt nic mądrzejszego nie napisał, to napiszę że u siebie też zauważyłem, obecnie na 50D, że obiektyw ten lepiej sobie radzi z ustawianiem ostrości na dalszych motywach niż w okolicach minimalnego dystansu. Zauważyłem to jak latem próbowałem łapać tym szkłem ważki. Nie wiem czy to jest kwestia precyzji czujników AF w puszce (tzn. jak bardzo precyzyjnie trafimy punktem) czy jednak kwestia szkła, ale pamiętam, że po paru nieudanych próbach wkurzyłem się, wycelowałem w dalekie krzaki i ostrość była OK, a przy ważce – często nie. Ale powtarzam – nie mam pewności co do przyczyn, bo przy minimalnej odległości ostrzenia głębia jest najmniejsza, poza tym trudniej wycelować precyzyjnie w ważkę niż w krzaki.
Kumor,
właśnie o to chodziło. Jesli znajdziesz czas, spróbuj strzelić coś nieruchomego z bliska i na 200, i na 70mm. Z daleka robiłem detale architektoniczne i było fantastycznie !!). Może te obiektywy tak mają? Ale przeciez określeni "tele" nie oznacza, że nie można robić z bliska (portret).
Dzięki, pozdrawiam,
Hmmm, ja nie zauważyłem takiego zachowania u siebie.
Ważki fociłem 100 macro, więc się nie wypowiem, ale portrety bez problemu na małej odległości wychodzą rzeźnickie. Aż nadto.
boogi58, ja czegoś takiego nie miałem(jeżeli pamiętasz tą fotografie z trębaczem, którą Ci wysłałem, 200mm-ostra jak żyleta -widać niteczkę z mankietu- była robiona z bliska) , skoro trafiłeś af-em i wszystko dobrze ustawiłeś a wada ta jest powtarzalna na innych body -oddaj do serwisu, chyba nie ma sensu się męczyć póki jeszcze obiektyw jest na gwarancji.
Mogę się jeszcze zapytać mniej więcej ile to jest w metrach czy centymetrach ta "bliższa odległość" bo może jesteś blisko minimalnej "granicy" ....
Używam tego obiektywu; to nie jest tak, że tylko chodzę, testuję i narzekam. Minimalna odległość - tj. taka, od której obiektyw zaczyna ostrzyć - wynosi (bodaj) 120 cm. Gdyby nie krótka zabawa z 7D, to sądziłbym, że to wina af mojej leciwej 350tki.
Czy masz na myśli serwis na Żytniej?
Pewnie potrzymają miesiąc i odeślą z adnotacją; "wszystko ok.".
Gdybym mieszkał w Warzawie, pewnie bym się do nich wbrał...
Pozdrawiam,
B.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 31 Sie, 2010
boogi58, ja wiem, że nie narzekasz.....słuchaj jak jest na gwarancji to chyba tylko Żytnia.
boogi58 napisał/a:
od której obiektyw zaczyna ostrzyć - wynosi (bodaj) 120 cm.
spróbuj jeszcze raz na 7D z LV, jak radził komor a.......no i z jakiej odległości robiłeś te testy (czy bliskiej minimalnej?) ?
kozidron, wszystko to, co ja napisałem o swoich spostrzeżeniach dotyczyło odległości bardzo bliskich minimalnej. Mniej niż 2 m, ważki starałem się łapać na okolice minimalnej, żeby mieć sensowne zbliżenie. Tak, zwracałem uwagę na to, żeby nie przekraczać minimalnej. Patrzę teraz w LR i widzę Subject distance w okolicach 1,29–1,63 m.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 31 Sie, 2010
komor, ja chyba źle sprecyzowałem posta, kurcze to niechlujstwo -bo to w pracy, to było pytanie do boogi58'ego " z jakiej odległosci robił swoje testy"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11