Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Być może. Choć przy strzelaniu TTL problemu z bandingiem nie ma, X-Sync wg specyfikacji, czyli 1/200, musi działać z lampą na stopce. Nie znam tak detali, ale przy sterowaniu TTL czas między naciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest dość długi, bo w nim mieszczą się: błysk pomiarowy i ewentualne sterowanie „wireless”, prawda?, więc dla radia jest dość czasu, żeby się zsynchronizować. Problem z piątkami opisywany w sieci (np. tu: Strobist: Know Your Sync) z tego co rozumiem zdarza się wtedy, gdy mamy „dumb sync”, czyli pomiędzy naciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest bardzo krótki czas wynikający chyba tylko z parametru shutter lag. Tryb „5D” być może coś tam zmienia przy pracy TTL, ale nie wiem czy w radiu Pixel Knight wpływa on na wyzwalanie typu „dumb sync”, o ile takie w ogóle w jest w tym modelu.
Poczytam co mi tam MC wysłał na priv, to może będę mądrzejszy.
Czytam dokumenty, które mi podesłał MC i widzę takie oto kluczowe zalety Pixel Knighta przy zabawie w strobing:
* If you don't need ETTL, use Manual and a power level, and still have HSS.
* With a 430EX II or 580EX II, use the TX Controller to control the remote power level from 1/1 to
1/128 in 1/3-stops. The Knight can have up to five groups of Mark II Speedlites, each remotely
controlled with its own power level. – To jest fajne, żeby nie biegać do statywów i nie skakać po stołkach w celu zmiany ustawienia mocy. Choć, jak już zauważył Święty Strobist, tfu, chciałem napisać: David Hobby – może to niekorzystnie wpłynąć na kondycję fizyczną fotografa…
* Use the Knight as a simple trigger with a dumb flash (rail and centre-pin), using either the shoe
mounting or a PC-sync cable. – to jest opcja, którą powinien wypróbować MC, żeby się przekonać czy zabangla mu migawka 1/200 z manualnymi lampami. W każdym razie ważne jest, że to radio pozwala też działać jako dumb trigger co pozwoli obsłużyć dowolne urządzenie błyskające, które nawinie nam się pod rękę.
* Nissin D622 figuruje na liście jako zgodny, przy manualnym ustawianiu mocy. To dość tania lampa o dużej mocy i przyzwoitej jakości wykonania, dlatego o tym wspominam. Mam jedną i trochę mi się marnuje z powodu niewspółdziałania z radiem typu dumb.
Największa wada jaką na razie widzę: zasilanie odbiorników ogniwami CR2. Odbiornik cały czas nasłuchuje, czyli zużywa znacznie więcej energii niż nadajnik i dlatego nawet paluszki AAA potrafią się wyczerpać w ciągu paru godzin.
Odbiornik cały czas nasłuchuje, czyli zużywa znacznie więcej energii niż nadajnik i dlatego nawet paluszki AAA potrafią się wyczerpać w ciągu paru godzin.
Serio? Kurde, moje PW przeżywają na 2xAA czasem kilka dni bez wyłączenia - nawet nie zwróciłem uwagi, może mają jakiś sleep mode...
No niestety, te baterie to wada jest.
Ale w przyszłym tygodniu zamówię zapas z allegro. Po prawie 2 dniach zabawy zestawem nie udało mi się w każdym razie rozładować.
Co do baterii, to AA to znacznie więcej niż AAA. Co do nasłuchiwania to chyba oczywiste, że jak słucha to zużywa prąd. Jeśli ma sleep-mode to dobrze, byle dało się go wyłączyć lub ustawić choć czas do zaśnięcia. Poza tym PW może jest super oszczędny w porównaniu do chińczyków. Moje chińczyki działają jakieś 8-10 godzin na jednym ładowaniu (2xAAA, ale Eneloopy, czyli 1.2 V zamiast 1.5 V, te odbiorniki tego nie lubią).
MC napisał/a:
No niestety, te baterie to wada jest.
MC, ponoć są ładowalne aku takie. Nie wiem czy dostępne w PL.
Nissin D622 figuruje na liście jako zgodny, przy manualnym ustawianiu mocy.
Czy to znaczy, ze TTL nie zadziala? Myslalem, ze to dziala jak radiowy zamiennik kabla a to widac nie tak. A DI866 tez gdzies tam figuruje? Tez mnie to neci, ale jesli dodam do ceny Rycerza pare groszy to kupie druga DI866 i moge nia sterowac ta pierwsza w TTLu lub blyskac obiema manualnie wyzwalajac je lampa wbudowana. Ot zagwozdka.
cybertoman, niestety nie mam nigdzie pod ręką Nissina, żeby sprawdzić. Spytaj na kanondesce, tam jest dosyć długi wątek. Może coś jest na ten temat. Ja nie pamiętam.
[ Dodano: Sro 08 Wrz, 2010 18:47 ]
Jest coś takiego:
Speedlites enabling E-TTL, FEC and HSS, with manual power level settings
580EX, 550EX, 430EX, 270EX, 220EX. (Also Nissin Di 622, Metz 48 Af-1, Sigma 530DG Super. Not
Sunpak PZ42X, YongNuo YN460, YN 468.)
MC, Dzieki. Przejrzalem polecany watek i - jak zwykle w takich sytuacjach - watpliwosci mam wieksze niz przed przeczytaniem.
Cytat z instrukcji tez mnie troche rozkojarzyl: "E-TTL with manual power level settings" - co mam sobie recznie ustawiac w trybie automatyki automatyki ?
A czy to nie jest juz ukryte pod "FEC" w "Speedlites enabling E-TTL, FEC and HSS, with manual power level settings" ? Czyli "dziala E-TTL. kompensacja (ta zawsze jest manualna) i HSS przy manualnym ustawianiu mocy"? DI622 nie ma HSS a z Pixelem bedzie mialo? Instrukcja tez jest nad wyraz lakoniczna.
cybertoman, z tego co zrozumiałem z dokumentu, który podesłał mi MC (PIXEL'S KNIGHT TR-332 FOR CANON WIRELESS E-TTL FLASH TRIGGER – An Independent Review and Guide, v3.03) to Rycerz może pracować w paru różnych trybach. Jeden z nich jest jakby radiowym przedłużeniem kabla TTL, czyli aparatowi i lampie wydaje się, że są połączone kablem TTL, tymczasem połączone są radiem. Być może Nissin 622 ma jakieś ograniczenie powodujące, że w takiej kombinacji działa tylko ręczne ustawianie mocy.
To co wiemy na pewno (to wynika z instrukcji do Nissina i to sprawdziłem organoleptycznie), to że Di622 jako optyczny slave w systemie Canon Wireless nie potrafi czytać mocy przekazywanej przez Mastera i można ją ustawiać tylko ręcznie, i jedyną korzyścią jest możliwość zdalnego wyzwolenia. Nowszy Di866 już to umie, AFAIR.
Dzieki za dokument. Po przemieleniu tego wszystkiego wydaje mi sie:
1. Lampy xxx EX II uzywane w trybie manualnym pozwalaja na zmiane ustawien mocy z poziomu nadajnika. Dzialaja rowniez w trybie ETTL z opcjami FEC i HSS z poziomu aparatu.
2. Lampy xxx EX oraz inne kompatybilne z ETTL dzialaja w trybie ETTL z FEC i HSS z poziomu aparatu. Natomiast w trybie manualnym ustawienia mocy dostepne sa tylko z poziomu lampy.
Zeby nie tracic czasu na szukanie informacji zamowilem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10