Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 Problem z ekspozycją (obiektyw Tamron 28-75/2,8 Sony)
Z dnia na dzień coś się popsuło w działaniu aparatu/obiektywu.
Byłam nad morzem i przy dobrej, słonecznej pogodzie, w trybie automatycznym zaczął wybierać niskie przysłony (np. f2,8/3200s). Przy wyborze wyższej przysłony dobierał czas tak, że zdjęcia były przepalone. Za to w trybie manualnym potrafił zrobić poprawne zdjęcie przy parametrach f25/2500.
Zrobiłam testy w domu i obiektyw kitowy w tych samych warunkach działa normalnie.
w trybie automatycznym zaczął wybierać niskie przysłony (np. f2,8/3200s). Przy wyborze wyższej przysłony dobierał czas tak, że zdjęcia były przepalone.
Według mnie świadczyć to może o źle działającej przysłonie w obiektywie.
Gdy domykasz przysłonę np. z f/2.8 do f/4 (1EV) to aparat dobiera dłuższy czas, ale gdy nie domknie się przysłona, zdjęcie wychodzi przepalone - dokładnie o 1EV.
Aby to potwierdzić, spróbuj np. w trybie priorytetu przysłony ustawić f/4, ale i korektę ekspozycji na -1EV. Fotka powinna być prawidłowo naświetlona.
ma_sija, jak masz w aparacie podgląd głębi ostrości to użyj go ustawiając w trybie manualnym f/2.8, f/8, f/22 przy ogniskowej 75mm.. Za każdym razem spójrz w mordkę - czy się domyka prawidłowo przysłona. Przy f/2.8 nie powinna w ogóle się ruszyć (otwór ok 27mm), przy f/5.6 powinnaś zobaczyć domknięcie do ok 13mm. Przy f/22 - ok 3.5mm
Gdy nie korzystasz z podglądu - przysłona powinna być maksymalnie otwarta - nie powinnaś widzieć jej listków.
I teraz tak: jeśli zauważysz jakieś nieprawidłowości w pracy przysłony - no to obiektyw do serwisu. Jeśli natomiast przysłona pracuje poprawnie - domyka się do tego samej wielkości otworu przy ustalonej liczbie f - to winny jest aparat lub zwiesił się procesor obiektywu - w Tamronach tak się nieraz zdarza - zwykle wystarczy odpięcie od korpusu na chwile.
Co to za aparat? Moze masz korekcje expozycji ustawiona nie na 0? Jakiego pomiaru uzywasz?
Sony Alpha 200, problemy były bez korekcji, dopiero przy ręcznym ustawianiu albo przy preferencji ratowałam się korekcją. Próbowałam z punktowym i wielopunktowym.
hijax_pl napisał/a:
ma_sija, jak masz w aparacie podgląd głębi ostrości to użyj go ustawiając w trybie manualnym f/2.8, f/8, f/22 przy ogniskowej 75mm.. Za każdym razem spójrz w mordkę - czy się domyka prawidłowo przysłona. Przy f/2.8 nie powinna w ogóle się ruszyć (otwór ok 27mm), przy f/5.6 powinnaś zobaczyć domknięcie do ok 13mm. Przy f/22 - ok 3.5mm
Nie mam podglądu głębi ostrości...
hijax_pl napisał/a:
I teraz tak: jeśli zauważysz jakieś nieprawidłowości w pracy przysłony - no to obiektyw do serwisu. Jeśli natomiast przysłona pracuje poprawnie - domyka się do tego samej wielkości otworu przy ustalonej liczbie f - to winny jest aparat lub zwiesił się procesor obiektywu - w Tamronach tak się nieraz zdarza - zwykle wystarczy odpięcie od korpusu na chwile.
Odpięcie od korpusu nic nie dało... Jutro za dnia sprawdzę jeszcze raz z kitowym i ze stałką - wtedy będzie można stwierdzić, czy aparat zwariował, czy "tylko" obiektyw... Dam znać, jak do czegoś dojdę.
B o g d a n napisał/a:
Według mnie świadczyć to może o źle działającej przysłonie w obiektywie.
Gdy domykasz przysłonę np. z f/2.8 do f/4 (1EV) to aparat dobiera dłuższy czas, ale gdy nie domknie się przysłona, zdjęcie wychodzi przepalone - dokładnie o 1EV.
Aby to potwierdzić, spróbuj np. w trybie priorytetu przysłony ustawić f/4, ale i korektę ekspozycji na -1EV. Fotka powinna być prawidłowo naświetlona.
Wtedy obiektyw do serwisu.
Zrobię jeszcze takie testy, ale z korektą na manualu działało.
Dzięki za podpowiedzi.
[ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 09:18 ]
Z moich pośpiesznych badań wynika, że to na 95% obiektyw, bo stałka chodzi, jak trzeba. I kit jest w normie, jak to kit...
Będę raportować, jak coś się wyjaśni w serwisie... Ktoś wie, ile czasu zajmuje usunięcie takiej usterki?
[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 20:47 ]
Obiektyw powrócił z serwisu. Na pierwszy rzut migawki działa poprawnie, ale jeszcze jutro za dnia potestuję. Próbowałam dowiedzieć się czegoś więcej na temat awarii, ale informacje w raporcie naprawy mam takie:
Inspekcja: ostrość, ogniskowanie/ustawianie ostrości, zoom/ogniskowa, elementy optyczne, autofocus, elementy pozostałe.
Regulacja: ogniskowa/ustawianie ostrości, elementy pozostałe.
Umiecie zgadnąć, czy elementy pozostałe, to było na przykład popchnięcie przesłony, aby zechciała się ruszać? Czy jakieś nowe chochliki mi tam włożyli?
[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 20:52 ]
Obiektyw powrócił z serwisu. Na pierwszy rzut migawki działa poprawnie, ale jeszcze jutro za dnia potestuję. Próbowałam dowiedzieć się czegoś więcej na temat awarii, ale informacje w raporcie naprawy mam takie:
Inspekcja: ostrość, ogniskowanie/ustawianie ostrości, zoom/ogniskowa, elementy optyczne, autofocus, elementy pozostałe.
Regulacja: ogniskowa/ustawianie ostrości, elementy pozostałe.
Umiecie zgadnąć, czy elementy pozostałe, to było na przykład popchnięcie przesłony, aby zechciała się ruszać? Czy jakieś nowe chochliki mi tam włożyli?
Na prośbę autora wątku odświeżam wątek, bo posty z informacją o rezultatach naprawy dopisują się do poprzedniego i wątek nadal ma status przeczytanego dla osób, które go śledziły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10