Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Akurat nie ja (nie mam analoga Pentaxa), ale kilka osób sprawdzało.
Wiesz, jakoś nie miałem kłopotu z kupieniem interesujących mnie szkieł (mam tylko jedno niepełnoklatkowe i to wcale nie z powodu czekania na FF Pentaxa ). Miałem np. okazję kupienia prawie wszystkich legendarnych FA* po kolei (w tym kilkakrotnie rarytas, w postaci FA*85/1.4), więc nie jest tak źle, jak usiłujesz to przedstawić. Oczywiście, trzeba wystawić nos poza polski e-bay, czy allegro...
Jak ja robię zakupy, to lubię kupować to co akurat chce kupić, a nie to co akurat ktoś chce mi sprzedać. A tak na razie wyglądają zakupy szkieł Pentaxa. Choć sytuacja wciąż się poprawia.
Poza tym podkreślamy kwestię perspektyw. Wybierając 4/3 pełnej klatki na pewno się nie uświadczy. Z kolei w przypadku pentaxa to najprawdopodobniej tylko kwestia czasu.
Gdy będę potrzebował FF to kupię Nikona/Canona cokolwiek - przecież nikt nie kupuje 4/3 z myślą o FF
jaad75 napisał/a:
Akurat nie ja (nie mam analoga Pentaxa), ale kilka osób sprawdzało.
Ale czy sprawdzało z cyfrową pełną klatką? Matryca ma większe wymagania niż film.
Kolego Jaad75, kup tak od ręki 600/4 na którą kolega poluje już niemal pół roku. Nawet w USA jest to towar nie do zdobycia.
Niektóre szkła Pentaxa (zwłaszcza te długie) są rzeczywiście nie do zdobycia, głównie dlatego, że było ich bardzo mało na rynku. Ale nawet u C, czy N nie zawsze kupisz je "od ręki"...
[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 ]
pdf100 napisał/a:
a czy z UK jest tak samo ?
Prawdopodobnie - zapytaj w Pentax UK...
[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 ]
k_u_b_a napisał/a:
Ale czy sprawdzało z cyfrową pełną klatką? Matryca ma większe wymagania niż film.
Cyfrową pełną klatke Pentaxa miało okazję ogladać bardzo niewiele osób, bo projekt zarzucono w 2000 r...
k_u_b_a, przedstawiam tylko aspekty (nawet nie wady i zalety) różnych systemów. Kolega chciał wiedzieć z czym wiąże się wybór któregoś z nich więc udzielam informacji. Czy potrzeba mu FF czy nie, niech zdecyduje sam
Wszystkie szkła kupiłem w sklepie nowe i na żadne (z wyjątkiem Voigtlandera 125, którego zresztą już nie mam) nie czekałem dłużej niż 3 dni...
jaad75, no offence, ale najpierw piszesz, że jakieś szkło to rarytas, a potem, że nie ma problemu z kupowaniem. Dla mnie te dwie rzeczy się nie łączą. To w końcu można kupić co się chce, czy nie? Oczywiście rozumiem, że na pewne rzeczy trzeba zaczekać kilka dni czy nawet tygodni, ale te szkła na które się powołujesz to w ogóle są dostępne w jakiejś normalnej formie sprzedaży jako nowe, czy trzeba polować na nie na aukcjach?
Ja sobie cenię producentów, którzy oferują różne niszowe towary i z różnych powodów miewają kłopoty z ich dostępnością, ale to jeszcze nie powód, żeby twierdzić, że kłopotów nie ma.
komor, ja pisałem, że kupiłem szkła które mnie interesowały bez problemu - akurat byłem bardziej zainteresowany Limitedami, niż "gwiazdkami". Seria FA* nie jest już produkowana i kupno tych szkieł jest możliwe w zasadzie tylko z drugiej ręki (chociaż czasem pojawiają się nowe, głównie ze sklepów w Japonii). Podałem przykład, że nawet tak rzadkie i niechętnie sprzedawane obiektywy są realnie do kupienia. Szkła pozostające w produkcji po prostu kupujesz w sklepie, choć oczywiście niekoniecznie polskim. Tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10