Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 06 Wrz, 2010
Sony A550 czy Nikon D5000 18-105mm?
Autor Wiadomość
fasola-17 
Nowy

Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010   Sony A550 czy Nikon D5000 18-105mm?

Witam. Przymieżam się do zakupu lustrzanki cyfrowej. Poczytałem trochę o aparatach i pogrzebałem w rankingach na róznych stronach i....mam dylemat pomiedzy Sony A550 ze standardowym obiektywem i Nikonem D5000 18-105mm. Który waszym zdaniem jest lepszy?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010   

A jaki to dylemat jeśli można spytać?

Co sprawia, że wybór jest tak trudny?

Co przemawia za A550?

A co za D5000?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax wprowadza tutaj metody sokratejskie :-)
tak trzymać!

fasola-17 
Nowy

Sony ma ISO 12800 Nikon 6400 (wiem że zwieksza się ilość szumów ale w ekstremalnej sytuacji lepiej miec możliwość wyboru), sony ma wbudowana stabilizacje w korpus, a takze robi zdjęcia seryjne 7klastek /sek. z kolei na stronkach pisało że nikon robi zdjęcia lepszej jakości, i generalnie jest że nikon niby lepszy od alfy otatecznie nie wiem na cosię zdecydować.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

fasola-17 napisał/a:
... z kolei na stronkach pisało że nikon robi zdjęcia lepszej jakości, i generalnie jest że nikon niby lepszy od alfy otatecznie nie wiem na cosię zdecydować.

Jak lepszy to sprawa prosta :)
Moim zdaniem Nikon (osobiście mam Canona :) ) ale sam musisz zadecydować jakie cechy obu aparatów najbardziej Ci odpowiadają i wtedy wybrać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pomiędzy ISO 6400 a 12800 jest dokładnie 1EV różnicy. Zatem w tej ekstremalnej sytuacji różnica nie będzie aż tak znacząca.
Stabilizacja w korpusie ma, tak samo jak ta w obiektywie swoje zalety i wady - spór co jest lepsze możemy toczyć w nieskończoność.
Zdjęcia seryjne 7fps - to taka sztuczka techniczna - bez uwzględniania korekt ekspozycji i płaszczyzny ostrości. Ale fakt - w bardzo specyficznych zastosowaniach może się przydać.

Podsumowując - to są drobiazgi.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

hijax_pl, Podsumował bardzo profesjonalnie, ja takich mocnych argumentów nie potrafię wyszukać :D

fasola-17 
Nowy

to może inaczej: co byś wybrał gdybyś był na moim miejscu :D na bank znasz sie na aparatach lepiej ode mnie :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fasola-17, lustrzanka to nie kompakt - bez obiektywu zdjęć ciekawych nie uzyskasz... Choć może inaczej - uzyskasz same irracjonalnie-psychodeliczno-ciekawe ;)

W skrócie mówiąc to co przykręcisz po przeciwnej stronie wizjera będzie miało wielki wpływ na to co i jak sfotografujesz. No i pytanie - czy zamierzasz przykręcać tam coś innego niż to co w komplecie otrzymasz? Zorientowałeś się w cenach różnego rodzaju obiektywów? Które do czego są? Jakie parametry za co odpowiadają i.. dlaczego niektóre z nich są tak [piii] drogie?

Ja bym się rozeznał w tych obiektywach - to się nazywa wybór systemu.

Bo może się okazać, że w szranki oprócz Nikona D5000 i Sony A550 staną dodatkowo np: Pentax k-x oraz Canon 500/550D?

fasola-17 
Nowy

Z początku bede musiał zadowolić się kitami, moze w przyszlości dokupie jakis zestawik, a cenyno cóż podstawowe tak do 1000 a reszta to jak to ująłeś są piiii drogie :mrgreen:

[ Dodano: Nie 05 Wrz, 2010 23:02 ]
a może odnowia d5000? d3100 teraz wypuścili, moze warto by było sie wstrzymać do przyszłego roku i poczekać na jakieś nowości?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W takim razie proponuję (całkiem serio) przejść się do jakiegoś sklepu "z wystawą" w celu obmacania wyżej wymienionych modeli. Wbrew pozorom takie organoleptyczne spotkanie może dać Ci dość silne argumenty za i przeciw. Następnie dokonaj wyboru korzystając z kryterium cenowo-promocyjnego. Kup i ciesz się robieniem zdjęć.

Tak naprawdę różnice między tymi modelami można rozpatrywać tylko w kategoriach niuansów. Póki będziesz korzystał z zestawu kitowego - z wielką dozą prawdopodobieństwa każdym z nich zrobisz praktycznie te same zdjęcia. A jak Ci się nie spodoba - zawsze możesz wymienić na inny model/inną firmę. Co ważniejsze - za pół roku czy za rok będziesz doskonale wiedzieć co potrzebujesz.

I tego Ci życzę :)

fasola-17 napisał/a:
a może odnowia d5000? d3100 teraz wypuścili, moze warto by było sie wstrzymać do przyszłego roku i poczekać na jakieś nowości?

W ten sposób można czekać w nieskończoność ;) I wybór będzie coraz trudniejszy - ponieważ dojdzie jeszcze jeden dylemat: nowy model czy poprzedni, który dzięki nowemu zauważalnie staniał?

fasola-17 
Nowy

Dzięki za rade, próbuje własnie wynalexć coś uniwersalnego żebym po krótkim czasie nie musiał się przesiadac tylko ewentualnie dokupić jakies "szkło" :razz: chyba niepotzrebnie ogladałem filmiki promujące te soniacze :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To ja tylko powiem, że obiektyw Nikkor 18-105VR jest bardzo przyzwoity optycznie, ma bardzo uniwersalny zakres, jest stosunkowo tani.

Ze stajni Canona czy Sony to koledzy podpowiedzą już jakiś odpowiednik ;)
Co do Pentaxa K-x - to chyba tylko w komplecie z 18-55 można kupić?

fasola-17 
Nowy

możliwe, Pentaxa nie sprawdzałem, ale w sklepie dotkne, pstrykne i coś sie wybierze, dzięki za pomoc! :mrgreen:

lolek88 
Rozmowny

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010   

Do Sony z podobnym zakresem to SAL 16-105. Ale cena tutaj 'troszke' wyższa :D Jednak jest też Tamron 17-50/2.8. Krótszy, ale jaśniejszy. Odnośnie Sony możesz się też zastanowić nad A450 albo A500. Sa to tańsze modele, ale bardzo podobne. A450 ma taką samą matrycę jak 550, jednak brak LV. A500 ma już inną matrycę, co nie znaczy gorszą. Zdjęcia jednak wychodzą bardzo podobne. Za to tak samo jak 550 ma LV. Tylko, czy Tobie jest to potrzebne?

Odpowiedz do tematu