Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 06 Wrz, 2010
Jaki aparat wybrać: Canon 50D czy Canon 7D?
Autor Wiadomość
hemoglobina 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010   Jaki aparat wybrać: Canon 50D czy Canon 7D?

Hej,

przeglądałam wątki na forum i znalazłam co nie co o tych dwóch aparatach, ale jednak postanowiłam zapytać, jak w temacie. Mam zamiar kupić nowy aparat i wiem na pewno, że będzie to Canon. Wiem, że 50D jest dobrym aparatem, bo trochę o nim poczytałam, ale lepszy wydaje mi się jednak 7D (wiadomo, nowszy, lepsza matryca, AF podobno też). Jednak różnica w cenie tych obu aparatów jest znacząca i dlatego pomimo, że chętnie od razu rzuciłabym się na 7D, postanowiłam pomyśleć o 50D. Jak sądzicie, czy dla osoby, która nie ma zamiaru zajmować się fotografią sportową ani reportażem, a przede wszystkim fotografią artystyczną, makro, abstrakcją, krajobrazem i portretem lepszy będzie 50D czy jednak warto skusić się na 7D? Wiem, że wiele zależy od obiektywów, dlatego oszczędzając na 7D mogłabym kupić lepszy obiektyw, lub dodatkowy do 50D. Nurtuje mnie jednak też to, że 50D to aparat już ponad 2letni, za chwilę wyjdzie coś nowego i lepszego a ja zostanę z przestarzałym body. Co wy na to? Proszę o pomoc, bo nie jestem ekspertem i nie wiem, czy wybierając 7D nie wrzucę nie potrzebnie kasy w coś, czego nie wykorzystam (mówię o jego "reporterskiej" specyfice).

Dzięki i pozdrawiam:)

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010   

jednym obiektywem i tak nie oblecisz tych wszystkich typow fotografii wiec jesli masz wybor albo kupic 7d i jedno szklo albo 50d i dwa to jasne, ze to drugie

zug
[Usunięty]

hemoglobina napisał/a:
Jak sądzicie, czy dla osoby, która nie ma zamiaru zajmować się fotografią sportową ani reportażem, a przede wszystkim fotografią artystyczną, makro, abstrakcją, krajobrazem i portretem lepszy będzie 50D czy jednak warto skusić się na 7D?

ja bym brał 50D a różnicę przeznaczył na szkiełko ;)
hemoglobina napisał/a:
za chwilę wyjdzie coś nowego i lepszego a ja zostanę z przestarzałym body

pojawił się 60D nowy to on jest ale czy lepszy ;) :P
hemoglobina napisał/a:
a przede wszystkim fotografią artystyczną, makro, abstrakcją, krajobrazem i portretem lepszy będzie 50D czy jednak warto skusić się na 7D

a może pomyśleć o używanym 5D ;)

hemoglobina 
Nowy

do używanych jakoś nie mam przekonania, wolę kupić nowy, bo przynajmniej wiem, że to co wyjmuję z pudełka nie było manipulowane i używane w niewłaściwy sposób, w niewłaściwych warunkach itp itd.
chociaż 5D też robi wrażenie...cena nowego jest poza moimi możliwościami niestety;/
coraz bardziej skłaniam się ku 50D...

BTW wiem że wrzuciłam post w zły dział, sorry.

zug
[Usunięty]

hemoglobina, jaką kwotą dysponujesz ?
będzie łatwiej wybrać zestaw ;)

hemoglobina 
Nowy

na pewno nie więcej niż 6500zł, i chciałabym w tej cenie zamknąć body z obiektywem kitowym (bo razem zawsze taniej niż kupić go osobno potem) i może jakiś dodatkowy jasny obiektyw Canona (myślałam o 50mm f/1.4 USM)

komor 
Moderator

hemoglobina, weź 50D, w którym masz możliwość wymiany matówki na taką, która ułatwi zabawy z jasnymi i/lub manualnymi szkłami, skoro:
hemoglobina napisał/a:
nie ma zamiaru zajmować się fotografią sportową ani reportażem, a przede wszystkim fotografią artystyczną, makro, abstrakcją, krajobrazem i portretem

Model 7D pod wieloma względami jest lepszy, ale chyba nie do tych zastosowań, które Cię interesują. Matówki na przykład wymiennej nie ma, choć za to lepszy, większy wizjer. Zawsze jest coś za coś. W fotografii kasę głównie pakuje się w szkło, jak już koleżanka i koledzy napisali. Szczególnie przy takich zainteresowaniach.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

W tej sytuacji zdecydowanie 50D. 60D niekoniecznie jest tu lepszym rozwiązaniem, bo w kilku kwestiach robi krok w tył w porównaniu do poprzednika... A 50D? Czy od tego, że konstrukcja ma 2 lata, to robi gorsze zdjęcia? Warto brać, póki jeszcze jest w sklepach. Jak wchodziło 50D to później niektórzy maruderzy dobijali się od sklepu do sklepu, żeby kupić 40D w "dobrej cenie". Koniec końców nowe 40D podrożało na tyle, że kosztowało 250 zł mniej niż nowe 50D.
Nowe 50D da się nabyć za jakieś 2700 zł. Zostaje 3800 zł na obiektywy. Niby dużo, a jednak mało, bo przyda się uniwersalny zoom, portretówka i obiektyw makro.
Dobre uniwersalne zoomy zaczynają się od 1600 zł (Sigma 17-70, Tamron 17-50VC), można też pójść zupełnie budżetowo i nabyć specyficzny, choć czasami wystarczający 17-85IS Canona (950 zł).
Portretówka to 85/1.8 Canona (1400 zł), lub jeśli nie przeraża Cię ostrzenie ręczne to Samyang 85/1.4 (900 zł).
Bardzo dobry obiektyw makro to Canon 100/2.8 makro za 1800 zł. Niezłe zdjęcia robi też Tamron 90/2.8 za 1600 zł, ale tu przebolałbym różnicę w cenie na korzyść Canona.
Jeśli by pójść po kosztach, to 3 obiektywy (standardowy zoom, stałka do portretu i stałka makro) zamkną się w kwocie 3450 zł, ja bym jednak 17-85IS nie brał a zamiast tego rozejrzał się za przyzwoitym Tamronem 17-50.

zug
[Usunięty]

komor napisał/a:
Matówki na przykład wymiennej nie ma

ma ma ;) http://www.focusingscreen.com/work/7den.htm
Baku, ładnie to opisałeś ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Matówki na przykład wymiennej nie ma, choć za to lepszy, większy wizjer.
Oczywiście, że ma:
http://www.katzeyeoptics....n--prod_7D.html

hemoglobina 
Nowy

Dzięki Baku za pomoc, na pewno zastanowię się nad tym co piszesz o obiektywach. macie chyba rację, że lepiej kupić 50D...zwłaszcza, że opinie o nim są bardzo pozytywne.
znalazłam taki zestaw: http://cgi.ebay.co.uk/ws/...e=STRK:MEWAX:IT
co wy na to?

czy lepiej body i samemu dokupić obiektywy?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

To jest kit, czyli aparat + obiektyw(y). A jak to z kitami bywa ich największą zaletą jest niska cena. W moich propozycjach te obiektywy nie zagościły, co nie oznacza że są złe... ...jednak ja osobiście wolałbym do tego 50D powybierać coś z tego co napisałem.

jaad75 
Klub Pierdzieli

A ja zdecydowanie brałbym 7D. Choćby z 50/1.8.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Tylko dlatego, że to pierwszy (i jak na razie jedyny) Canon, który w miarę Ci się podoba?

AM 
Maniak

Baku napisał/a:
Tylko dlatego, że to pierwszy (i jak na razie jedyny) Canon, który w miarę Ci się podoba?

Bo obsluguje blysk jak prawdziwy aparat systemowy. Tak sobie zgaduje upodobania jaada.

Odpowiedz do tematu