Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 06 Wrz, 2010
Sony A550 czy Nikon D5000 18-105mm?
Autor Wiadomość
Szabla 
Rozmowny

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010   

A450 ma LV, ale tylko z głównej matrycy (jak D5000). A500/A550 posiadają dodatkowy rodzaj LV, z drugiej matrycy umieszczonej w układzie pentapryzmatycznym.

Reklama

fasola-17 
Nowy

a tak na marginesie, wiecie może czy w nikonie d5000 jest naswietlanie kadru przez dowolny czas? (w alfie ponoć jest)

Monastor 
Optyczny

fasola-17, masz na myśli bulb? Jest zarówno w alfie, jak i w nikonie.

fasola-17 
Nowy

thx. :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fasola-17, ściągnij sobie instrukcje obsługi tych aparatów - przejrzyj, poznaj ich funkcjonalność. Naprawdę na wiele pytań znajdziesz sam odpowiedzi :)

dzagan 
Nowy

Ja miałem dylemat pomiędzy Nikonem d5000 18-105, a Canonem 500d 18-55. Zrobiłem turne po sklepach ze swoją kartą pamięci i w sumie wykonałem obydwoma maszynami kilkaset zdjęć. Potem w domu na spokojnie oglądałem i oceniałem wykonane fotografie. Zdjęcia robiłem głównie bez lampy, tak dla utrudnienia. Nie zalałem jakichś zasadniczych, a zwłaszcza widocznych różnic, zdecydowałem się na Nikona ze względów ekonomicznych oraz uchylny ekran. Pisząc ekonomicznych mam na myśli dokładnie wartość obiektywu 18-105, którym da się zrobić dobre zdjęcie (jedna z soczewek jest nawet szklana) i nie ma pilności w wymianie tego kita - jak to ma miejsce w 500d. Po wakacyjnej sesji zdjęciowej z pierwszą mą lustrzanką powiem tylko, że jestem bardzo zadowolony z zakupu d5000.
Sugeruję Ci pobiegać po sklepach, wziąć sprzęt do ręki, zbadać ergonomię, porobić trochę zdjęć i się zdecydować. Po moich wizytach w sklepach sprzedawcy dobrze mnie zapamiętali....
Tak czy siak, na pewno kupisz sprzęt, który da Ci wiele frajdy. Sony nie brałem pod uwagę, bo tak mi doradzali znajomi starzy fotowyjadacze. Że brak tradycji itp. Ale czy aby na pewno?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dzagan napisał/a:
jedna z soczewek jest nawet szklana

A skąd takie info?

Jedna to jest ze szkła ED (bynajmniej nie jest to równoznaczne z... jedną szklaną), a inna to nawet asferyczna ;)

dzagan 
Nowy

hijax_pl napisał/a:

Jedna to jest ze szkła ED (bynajmniej nie jest to równoznaczne z... jedną szklaną

Co to jest szkło ED? To znaczy, że to nie jest szkło?

Opis obiektywu:
http://nikon.pl/pl_PL/pro...-dx-zoom-nikkor
Ostatnio zmieniony przez dzagan Pon 06 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Monastor 
Optyczny

dzagan, chodzi o to, że wszystkie są szklane, a jedna ze specjalnego szkła (niskodyspersyjnego), a nie tylko jedna szklana, a pozostałe z wyrobu szkłopodobnego ;)
Ostatnio zmieniony przez Monastor Pon 06 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

nikon.pl napisał/a:
Element ze szkła o ultraniskiej dyspersji i soczewka asferyczna zapewniają wysoką rozdzielczość i kontrast, minimalizując jednocześnie aberrację sferyczną, astygmatyzm i inne zniekształcenia.

ED - Extra-low Dispersion - szkło niskodyspersyjne.
Czyli wśród innych szklanych soczewek - ta jedna charakteryzuje się słabszym rozszczepieniem światła. A takiego szkła używa się ich do minimalizowania efektu aberracji...

dzagan 
Nowy

Jeśli wszystkie są szklane, to zmienia postać rzeczy.
Do tej pory uważałem, że jak ktoś mówił :" ....takie plastikowe szkiełko." o kitowym obiektywie to to oznacza, że soczewki są plastikowe. A tu taki surprise :) - to o obudowę jednak chodzi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010   

dzagan napisał/a:
to o obudowę jednak chodzi.
Tak.
dzagan napisał/a:
" ....takie plastikowe szkiełko."
W wolnym tłumaczeniu oznacza to, że tym obiektywem gwoździ nie wbijesz ;)

W szczególności jednak chodzi o bagnet, który nie będąc metalowym może się potencjalnie tak wytrzeć, że się później słabo korpusu trzyma - choć ja nie mam takich doświadczeń i miło wspominam rzeczone szkiełko ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Świetne z tą szklaną soczewką!
dzagan, Broń Boże nie "kręcę sobie beki" z Ciebie, bo faktycznie tyle słuchając o plastykowych obiektywach można sobie zdanie wyrobić, ale robisz świetną reklamę Nikonowi...

hijax_pl, a słyszałeś o tym, że 70-200VR ma aż PIĘĆ szklanych soczewek? :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

dzagan, dobrze, że nie doczytałeś, iż mocowanie bagnetu 18-105 jest z wyrobu metalopodobnego jak zresztą w większości kitów, bo miałbyś kłopoty z wyborem.

hehe Baku, rzeczywiście dobre (dzagan, ja też "nie kręcę sobie beki" z Ciebie) -sam nie wiem co zmieniałaby jedna szklana soczewka jak reszta miałaby być z wyrobów szklanopodobnych :mrgreen:

dr11 
Optyczny

Jedyny obiektyw z plastikową optyką, jaki przychodzi mi do głowy, to Lensbaby Composer. Ale nie w standardzie, ten plastik jest jako opcja :D http://www.lensbaby.com/optics-plastic.php

Odpowiedz do tematu