Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
hijax_pl, czy wiesz może jak wyciągnąć jpg z rawy hurtowo ze wszystkich zdjęć w katalogu? Jeżeli wpisuję dcraw -e IMG_1234.cr2 to wtedy przerabia jeden plik, co tam trzeba dodać żeby wszystkie przerobił?:D
dr11, chodzi mi o to, że np. korzystając z zaszytego jpg-a w rawie, uzywając jakiejs prostej przegladarki do raw'a mozemy dokonać szybkiego zapisu do jpg (sytuacja w której viper chciał szybko dac fotki znajomym - jeszcze raz nie komentuje "sensu robienia rawów" ) gdzie nie koniecznie dochodzi do takiego samego zapisu jak w przypadku robienia jpegów prosto z puszki.
hijax_pl, czy wiesz może jak wyciągnąć jpg z rawy hurtowo ze wszystkich zdjęć w katalogu? Jeżeli wpisuję dcraw -e IMG_1234.cr2 to wtedy przerabia jeden plik, co tam trzeba dodać żeby wszystkie przerobił?:D
To taka zgaduj zgadula, bo nie korzystam z dcraw, ale może spróbuj z asteryskiem. To dosyć popularny zamiennik ciągu znaków w menedżerach plików.
dcraw -e *.cr2
P.S. Jednak się nie powstrzymam. Otóż śpieszę z wyjaśnieniem, że jestem dopiero początkujący w rawach i dlatego ich obróbka zajmuje mi sporo czasu. Nie mogę robić raw+jpg ponieważ moja karta pamięci jest za mała(żadnych banków zdjęć ani innych podobnych wynalazków nie posiadam). Dlatego nie chcą skazywać znajomych na długie czekanie staram się wyciągnąć z rawów zaszyte w nich jpg żeby im podrzucić. Według mnie będą one ciekawsze(właśnie ze względu na ustawienia w aparacie) niż proste przerobienie raw na jpg. Czy taki "sensu robienia rawów" satysfakcjonuje użytkownia kozidron ?
viper, w stopce masz Canona, DPP Ci nie wystarcza? Mozesz wsadowo przetworzyc RAWy na JPGi zgodnie z ustawieniami w aparacie o dowolnych rozmiarach wyjsciowych. Inaczej mowiac DPP dorobi Ci dokladnie takie JPGi jakie uzyskalbys w trybie RAW+JPG.
viper, i co, nie jesteś zadowolony z tego co możesz zrobić w LR? Na przykład dla całej serii RAW-ów ustawić raz parametry wywołania, a potem dla pięciu, dziesięciu, stu plików zrobić jednym ruchem Synchronize, potem Export do JPG, idziesz na piwo/kawę i jak przychodzisz to wszystko gotowe.
viper, w DPP klikasz w [Folder view], wybierasz odpowiedni katalog ze zdjęciami, potem zaznaczasz wszystkie [Select all], następnie klikasz z prawej strony na [Batch process], w okienku ustawiasz parametry wyjściowe i folder docelowy i ... leci.
cybertoman, wszystko się zgadza tylko, że DPP nie wykonuje odszumiania nawet jeżeli w aparacie jest ustawione dla wysokich ISO, czy coś tam.
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Wto 07 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Na przykład dla całej serii RAW-ów ustawić raz parametry wywołania,
Trzeba wiedzieć co ustawić, to raz, a dwa, te RAW-y muszą być wykonywane w podobnych warunkach... No chyba, że mówisz o Auto na czym się da, ale to raczej mało optymalny sposób wołania w LR...
Jestem zadowolony z tego co mogę zrobić w LR i mam też świadomość, że jeszcze wielu rzeczy nie w nim nie potrafię. Wiem również, że w LR mogę synchronizować wywołanie wielu zdjęć. Jednak czy da się ustawić opcję wywołania na taką jak jest ustawiona w aparacie dla jpg zaszytego w rawie?
komor, ale czy LR dla każdego zdjęcia osobno może ustawić (odczytać) parametry takie, jakie były ustawione w aparacie: WB, nasycenie, ostrość, i tego typu rzeczy?
o to właśnie chodzi, poza tym na ważną rzecz zwrócił uwagę jaad75 dotyczącą podobnych warunków wykonania zdjęcia, trochę trudno synchronizować zdjęcia z całego wypadu
komor, ale czy LR dla każdego zdjęcia osobno może ustawić (odczytać) parametry takie, jakie były ustawione w aparacie: WB, nasycenie, ostrość, i tego typu rzeczy?
J.w. - nie. Ale potrafi zrobić nieporównywalnie więcej niż DPP, w rękach kogoś, kto potrafi go obsługiwać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10