Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy ktoś testował, używa SUNPAK PZ42X
Autor Wiadomość
spawacz1 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009   sunpak pz42x

osobiście używam tej lampy z nikonem d40x i uważam że jest w porządku

Reklama

mrscruffik 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   

Używałem PZki jeszcze z 350D (poki nie okradli mnie ze sprzetu) i owszem glowica chodzi masakrycznie lekko i nie ma blokady, ale poza tym to nie mialem zadnych zastrzezen, szybka, poreczna i dosc przyjemna, co do trwalosci nie wiem, mialem niecaly rok nim nie ukradli, nadmienie jedna wazna rzecz - serwis w polsce nie istnieje!!!! wiem bo swoja kupilem w alpach i niestety reklamowalem bo miala wade fabryczna - skonczylo sie wysyłka do szwajcarii (z racji kupna za granica kupa przepychanek i na koniec dowalili mi takie clo ze usiadlem).

Sobek 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2009   

Jako ze opini jest malo to moze dodam swoje trzy grosze. Jakis rok temu z braku specjalnej alternatywy kupilem nissani iaf 34 do mojego samsunga gx-1s. potrzebny byl tani flash i to natychmiast. i co sie okazalo od roku dzialal super, zrobielm nim jakies 3-4 tys blyskow i dzialal. Tamta lampa posiadala tylko ttl ale nie ma co narzekac blysk dosc rowny, ladowala sie szybko, czasem nawet zadziwiajaco szybko. Z wad nalezy wymienic wykonanie... plastik raczej tandetny, palnik odchylany tez raczej super wrazenia nie sprawial. inna sprawa ze mimo takiego odczucia przezyl kilka upadkow i nic mu nie bylo. do czasu jak usiadlem na niego... :mad: ulamala sie stopka no i teraz lezy sobie w szafie i czeka, nie wiem na co. Ale to raczej wada nie jest bo aparat tego tez nie przezyl... jesli ktos potrzebuje taniego flasha to mysle ze nie jest to zla oferta. SB-600 to to nie jest ale blysnac potrafi.

Wigor
[Usunięty]

Wysłany: Nie 31 Sty, 2010   Sunpak PZ42X

Czytałem, że to dość solidna lampa, w dodatku o połowę tańsza od Canonowskiej 430EX II.
Bo jeśli nie ten Sunpak, to właśnie taką bym wtedy kupił.
Jedyny mankament to chyba to, że nie ze wszystkimi aparatami zawsze współpracuje (50d, 5d). Ja na chwilę obecną mam 400d, ale myślę o 50d albo 60d w tym roku.
Poproszę o opinie.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010   

Wigor napisał/a:
Poproszę o opinie.

Wigor, nie poszukałeś na forum, że identyczne pytanie już padło. Dołączam Cię do istniejącego wątku, możesz poczytać poprzednie 2 strony.

pasiasty
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Mar, 2010   

Mam, używam z Canonem 40D. Trudno mi porównywać z "porządnym" sprzętem, bo tego z kolei nie mam. Po ponad roku błyskania, a przede wszystkim noszenia w plecaku razem z resztą sprzętu i ciskania o ziemię, nic nie odpadło, lampa działa jak działała. Może oprócz doświetlania sceny (ta (pod)czerwona dioda ostatnio nie świeci, nie wiem, czy coś gdzieś zmieniłem w ustawieniach, czy się popsuła).

Obsługa dwoma guziczkami nie jest jakoś szczególnie wygodna. Brakuje synchronizacji na drugą lamelę. TTL nie sprawia szczególnie dobrego wrażenia, ale ja i tak najczęściej używam trybów ręcznych. Wyłącznik za łatwo się włącza, co oczywiście prowadzi do rozładowania akumulatorków. Nie ma też bardziej zaawansowanych funkcji, jak synchronizacja z krótkimi czasami. Działa natomiast wyzwalanie centralnym stykiem, co jest czasami poważną zaletą w porównaniu z nissinem 622.

dżony 
Rozmowny

Wysłany: Sob 27 Mar, 2010   

a właśnie.
Nissin di 622 błyska na 2 lamelkę?
w te wakacje zmieniam system i nie będzie mnie stać na firmową lampę C
i stąd nim moje zainteresowanie, bo wygląda w miare porządnie.

cra89 
Bywalec

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

Tak Nissin blyska na druga lamelke z canonami wbrew opisowi ze strony producenta (chyba ze cos sie juz zmienilo z opisem i poprawili)

th0mas 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010   

Jestem totalnym amatorem więc wiele wnieść do wątku nie mogę ale posiadam lampę sunpaka i zgadzam się z poprzednikami, to tania lampa, może z nie najwyższych lotów materiałów ale niei jest tak tragicznie, jak za tą cenę naprawde ok, no i spełnia swoje zadanie bardzo poprawnie.. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów acz tak jak mówię, brak mi doświadczenia i szczególnie porównania do innych lamp..
Mi np. brakuje tylko przedbłysku, tzn wspomaganie autofocusa.. do wspomagania AF służy lampie jedynia dioda przez co zdjęcia w zupełnej ciemnicy nie wchodzą w grę... to tyle co mogę powiedzieć

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010   

th0mas, chyba we wszystkich systemach (?) wspomaganie AF błyskami odbywa się wyłącznie lampą wbudowaną. Lampy na stopkę wspomagają diodami.

ymark 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Lis, 2010   sunpak pz42x

Witam serdecznie

Jestem posiadaczem sunpaka pz42x, tylko że podpiętego pod Soniaka. Lampa działa rewelacyjnie, przy akumulatorkach 3500 ładownie tej lampy trwa koło 3s.

Mam tylko prośbę do kogoś kto też podpina tą lampę do Soniaka, czy dioda af działa w trybie manualnym, czy nie. Bo u mnie niestety nie, a sądzę że powinna działać.

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu