Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Używam karty 8gb, co przy rawach daje około 500 zdjęć. W miarę możliwości staram się przeglądać kartę i kasować zdjęcia nieudane(chociaż część i tak pozostawiam do oceny na komputerze ponieważ ekranik w aparacie jak wiadomo nie zawsze jest najlepszym doradcą). Co do jakości jpg zaszytych w rawie to u mnie ważą ona przeciętnie od 0,5 do 1,2 mg i chyba większość ustawień z aparatu jest w nich zachowane
Swoją drogą - w jakiej jakości jest JPG doklejany do CR2?
Z DPP dostanie JPGa zgodnie z ustawieniami w puszce bez bez ingerencji w proces wywolywania, o co tu w sumie chodzi ( B o g d a n, tak, szum musi ustawic recznie) i to jest znacznie lepsze rozwiazanie niz wypruwanie zastytych miniaturek. Po co zasmiecac karte? Nawet bardzo pojemna karte?
Trzeba wiedzieć co ustawić, to raz, a dwa, te RAW-y muszą być wykonywane w podobnych warunkach...
Oczywiście, że nieco przerysowałem, ale jak masz taką serię zdjęć to masz pełną automatyzację. No już prościej się nie da, o ile zakładamy brak ingerencji ze strony człowieka.
jaad75, na tej karcie mieści się 426 rawów lub 320 raw+jpg, jak dla mnie taka ilość raw+jpg nie jest wystarczająca na 3 tygodniowy wyjazd. Samych rawów jest niewiele więcej ale zawsze coś. Może to i nie najlepsze działanie jednak narazie niewiele więcej potrafię. Jestem otwarty na sugestie co do poprawy mojego workflow
Mała karta to żaden argument. Zwłaszcza jak słyszsę, że ma to wystraczyć na trzy tygodnie. Mam wrażenie, że to karta rządzi Tobą i mówi Ci co masz fotografować, a czego nie. Są jakieś granice amatorszczyzny.. chyba.
Druga karta i użycie jej np. w co drugi dzień wyjazdu. Jak coś (tfu) pójdzie nie tak, zawsze przywieziesz jakieś zdjęcia i nie będą to same z początku/końca wycieczki.
Możliwe, że sięgam amatorskiego dna. Jednak to dziwne stwierdzenie na określenie osoby, która robi zdjęcia(fotografuje to pewnie za duże słowo jak na określenie moich wypocin) bez zobaczenia jej pracy. Wracając do tematu to chwilowo nie mam środków na zakup nowej karty pomimo jej niskiej ceny(sd 8gb kosztuje około 50zł)
viper, jesli RAW jest priorytetem a karta ograniczeniem, to nie pozostaje Ci nic innego, jak robic 20 dobrych zdjec dziennie. Ewentualnie mozesz oszczedzac miejsce "mniej wazne" zdjecia robiac w samym JPGu. Jesli takie robisz i wiesz, ktore to beda...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10