Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bylem dzis w miescie zastalem w sklepie k-7 extra 31mm limited za bagatela 1000€ z groszami i nikona d700 mialem wiec okazje porownania.Owszem jesli patrzy sie na nie z osobna to ich "trzymanie w goszczy" powoduje u mnie myslenie jednak body wielkosci k-7 bylo by fajne.D700 jednak bezposrednio porownywany z K-7 nie wydaje sie taki straszny.Natomiast faktycznie martwi mnie brak tego niskiego iso, jakies tam poludniowo -piaskowe strony naszego globu wymagja czasem tego iso 50 nawet piekny zimowo dzien z takim iso i portretam wydaj mi sie dobra para. No i powoli canon pojawia sie w moich myslac. 5d mark II to wydatek z 24-70L f.2,8 ok 2900€ wiec zaszparuje te ok 500euro na zestawie nikon d700 mit 24-70 f2,8 a te piecet € to wszak chocby tamron 70-200 2,8 mniej wiecej. No i przestalo by mi brakowac dluzszych ogniskowych musze pomyslec.
PS: robie czesto zdjecia przy dziwacznym oswietleniu dosyc mocnym i mieszanym i co gorsza czeto potrzebuje tez dosyc szeroko otwartej dziury i mnie iso 50 czy w mazeniach 25 czesto by sie przydalo!mysle wiec jeszcz co zrobic zdecyduje chyba za tydzien aczkolwiek troche zartem powiem ze spodobal mi sie panasonic gf-1, tez sobie go pomacalem.
Możesz śmiało rozważyć Canona 5DII. Jest nieco mniejszy i lżejszy, niż D700, a na tym Ci chyba zależy. Sprawdź, ile ważą i jaki mają rozmiar szkła, które zamierzasz kupić - może się okazać, że te Canona też są lżejsze. No i ma iso 50...
To tak z ciekawości się zapytam jak to ISO50 wygląda w praktyce? Bo to przecież nie jest kalibrowana wartość, co też widać ładnie na wykresie dxomarka...
MC napisał/a:
Za to przy używaniu szarych filtrów czasami można mieć nieprzyjemne efekty na zdjęciu.
Jak powszechnie wiadomo filtry ND tym lepsze i bardziej jednorodny... zafarb
A jak zafarb - to co za problem go usunąć przed zrobieniem zdjęcia (szara karta) czy po (komputer)?
hijax_pl, odpowiem po kolei:
1. W praktyce to mogę Ci powiedzieć, że wygląda praktycznie jak iso100. Ja różnic nie widzę. Co do aspektu technicznego to mnie nie pytaj - nie jest to moja tematyka. Wyciąganie z cieni i świateł jest w moim odczuciu takie jak przy iso100.
2. Zafarb - jak sam napisałeś - można to usunąć w komputerze. Podobnie jak CA, winietę itp. Pytanie tylko po co sobie dodatkowy problem robić. Pół biedy jeśli jest on jednorodny. Ale nie zawsze tak jest.
MC, dzięki za szybką odpowiedź. Czyli ISO50 jest całkowicie sztuczne (jak w sumie wszystkie nie-natywne czułości sensorów ) a efekty używania takie same jak w Nikonach ISO100 (L1)
Oczywiście, że prościej prosto z aparatu pchać zdjęcia na drukarkę
Jednak są ludzie, którzy z różnych względów lubią się bawić w postprocesie, sama korekta to nie rocket-science i można ją zrobić nawet nie dotykając kompa (vide profile szkieł w LR3) A odblaski.. no fakt. Może zapominałem, bo ja takich problemów nie mam? A jak już mam to ewidentna wina samego obiektywu?
Staram się jak mogę ale nie mogę załapać analogii do Fiata 126p. To pewnie wina "porannego zamotania", ale trawi mnie ciekawość. Czy możesz to rozwinąć? I napisać mi jeszcze jak "krowie na rowie" jakie to są w tym przypadku wygodniejsze rozwiązania...
jakie to są w tym przypadku wygodniejsze rozwiązania...
Każdy obecnie samochód dostępny na pierwotnym rynku polskim jest dużo wygodniejszy. Silniki są sprawniejsze... Samochody te mają wentylację - nie wspominając już o klimatyzacji
Wygodniej jest kiedy aparat zmieści się w kieszeni, będzie miał nieszumiącą matrycę, obiektyw od szerokiego kąta do znacznego tele - bez jakichkolwiek zniekształceń: winiet, dystorsji, różnych aberracji itd... Wygodniej jest kiedy fotograf nie musi walczyć ze sprzętem tylko zajmuje się swoim motywem. Tyle, że im wygodniej - tym drożej.. I w sensie korpusów i w sensie obiektywów. Po prostu trzeba rozumieć to, że wygoda kosztuje.
No tak, to są oczywistości. Jednak cały czas nie widzę podwiązania do filtrów szarych i iso 50/100 - chyba, że stałeś się advocatus diaboli, bowiem nie zaprzeczysz chyba, że znacznie wygodniejsze jest zejście do niższej czułości, niż nakręcanie jakichś tam filtrów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9