Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
hehe nie poddalem tylko na poczatku gdy mialem tylko dzien na wybor aparatu pierwszse co mi sie rzucilo to canon 500d w przyzwoitej cenie. Teraz gdy mam wiecej czasu na wybor i zastanowienie rozgladam sie troche szerzej.
D90 + 18-105VR (700usd) vs 500d +18-135IS (650USD)
jakbym mogl poznac wasze zdanie jakie sa + i - tych dwoch opcji...
Korpusowo: D90 jest tak pomiędzy 500D a 50D.
Szklanie: 18-105VR to zdumiewająco dobry obiektyw kitowy. Trochę plastykowy (w sensie obudowy i bagnetu), ale odwdzięcza się obrazkami, które produkuje. Na Canonach się nie znam
maly blad mi sie wkradl... nikon z tym obiektywem to wydatek 770$. hijax_pl myslisz ze d90 jest wart 120$ wiecej w porownaniu z 500d? (samo body 540$ vs 400$)
18-105VR to zdumiewająco dobry obiektyw kitowy. Trochę plastykowy (w sensie obudowy i bagnetu), ale odwdzięcza się obrazkami, które produkuje. Na Canonach się nie znam
EF-S 18-135IS pod względem jakości wykonania jest podobnej klasy do AF-S DX 18-105, na "pełnej dziurze" jest porównywalnie ostry w centrum i znacznie słabszy na brzegach-ta różnica zanika po przymknięciu, canon ma większą winietę, ale mniejszą CA, na 18mm ma trochę większą dystorsję, ale 30mm więcej na długim końcu=wybór zależy od preferencji
poszperalem jeszcze troche i chyba bardziej sklaniam sie ku d90 biorac pod uwage ze znalazlem za 489$. Teraz pozostaje mi tylko czekac do grudnia i ewentualnie polowac na jakas promocje...a moze jeszcze mi sie cos zmieni? czekam na komentarze propozycje. moze ktos chce mnie przekonac do sony albo czegos innego? chetnie poslucham.
ps mam jeszcze pytanie.. jak ogolnie wyglada sprawa obiektywow u canona i nikona? czy ceny podobnych szkiel sa porownywalne czy moze ktores sa bardziej oplacalne?
Generalnie rzecz ujmując (co oznacza, że nie jest to reguła bez wyjątków):
Szkiełka w Nikonie są sporo droższe i często mniej lub bardziej lepsze od szkieł Canona.
Nikon ma lepszy wybór w zoomach szerokokątnych, Canon w telezoomach.
Siła Nikona tkwi w zoomach, Canona w stałkach.
Generalnie to co mam w stopce u Nikona kosztowało by mnie znacznie, znacznie drożej a różnica w jakości była by dla mnie nie opłacalna. Dlatego jestem gdzie jestem
wiec z canonem byloby taniej pozniej zebrac kilka szkiel... W sumie to tez dosyc wazna sprawa. ehh.. nie jest latwo. no nic.. w takim razie zostaje mi obserwowac a noz wyhacze jeszcze cos innego...
niekoniecznie, zalezy jakie szkla konkretnie cie interesuja. poza tym nikt nie powiedzial, ze musisz kompletowac szklarnie tylko sposrod szkiel systemowych a warto pamietac, ze z obiektywami niezaleznych producentow Canon miewa problemy duzo czesciej niz Nikon
login_87, porównaj sobie ceny nowych produktów, np Canon 70-200 mm EF f/2.8L IS USM II oraz Nikkor 70-200 mm F2.8G AF-S VR II
Ja bym powiedział, że to co nowe jest i będzie na tym samym poziomie cenowym. Różnice, które się przywołuje wynikają z faktu, że swego czasu Canon zaczął wypuszczać bardzo fajne stałki, gdy w tym samym czasie Nikon zajął się zoomami. Teraz Nikon powoli dostawia nowe stałki (których cena dość dobrze oddaje osiągi) oraz wszystko wskazuje na to, że kompletuje budżetową linię /4... A Canon też zaczyna odnawiać swoje stare zoomy
hmm... czyli szukajac oszczednosci i wybierajac obiektyw np sigmy badz tamrona lepiej miec body Nikona..Wiem ze napewno nie zatrzymam sie na jednym szkle... bede chcial jeszcze cos szerokokatnego. Czemu wybor jest taki trudny??
wybierajac obiektyw np sigmy badz tamrona lepiej miec body Nikona..Wiem ze napewno nie zatrzymam sie na jednym szkle... bede chcial jeszcze cos szerokokatnego.
Ta "obiegowa opinia" nie jest prawdziwa i "nie sprawdza się" w przypadku każdego obiektywu. Jeśli zechcesz kupić "coś szerokokątnego"-np.sigmę 10-20, tamrona 11-18 lub tokinę 11-16, to pomijając róznice wynikające z rozmiarów matryc, nie odczujesz różnicy między pracą na body canona i nikona zakładając, że są ze "zbliżonej półki cenowej".
skads sie jednak bierze i to wlasnie uzytkownicy Canona duzo czesciej skarza sie zwlaszcza na celnosc AF. nikt nie mowi ze to regula i ze zawsze i z kazdym obiektywem ale jak w innym temacie niedawno ktos radzil potencjalnemu przyszlemu uzytkownikowi Canona osobisty wybor szkla marki Tamron i tym samym odradzal kupowanie go "na odleglosc" to jakos nikt nie protestowal. to, ze takie wypadki zdazaja sie od czasu do czasu a nie zawsze nie czyni tej opinii nieprawdziwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10