Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam
kupiłem używaną sigmę 70-300 apo dg, bardzo ciężko chodzi pierścień zoomowania.
w pozycji poziomej chwilami tak jak by się zacinał. jeśli opuszczę aparat w dół, to pierścień działa bez problemu - wysuwanie soczewki, analogicznie kiedy podniosę, bez oporów się chowa podczas kręcenia pierścieniem. (nie wysuwa i nie chowa się samoczynnie)
ten tym obiektywów tak ma że aż tak ciężko chodzi, czy może jest możliwość przesmarowania, najlepiej samodzielnego.
moja sigma chodzi płynnie i bez problemów, współczuje felernego egzemplarza, pytałeś się w serwisie sigmy co to może być i ile by kosztowała regeneracja?
czyli coś z moją jest nie tak, trzeba będzie drążyć dalej
manual na pewno się przyda jak bym się sam zdecydował rozbierać
serwisu nie brałem pod uwagę, ale może naprawdę warto spróbować, pogadam z nimi
stokrotne dzięki
[ Dodano: Sro 08 Wrz, 2010 11:10 ]
serwis z lublina odpowiedział, naprawa 100-300 zł, czas do 2 miesięcy
sigma jeszcze nie.
przy takiej cenie, niestety trzeba będzie sie chyba samemu pobawić, 300 zł kiedy obiektyw kosztuje 700 nowy z gwarancją
[ Dodano: Sro 08 Wrz, 2010 13:08 ]
serwis sigmy odpowiedział, diagnoza 134,20zł nie pobierane jeśli sprzęt pozostanie do naprawy. naprawa od 300zł w górę, czas 2 tygodnie
trochę się cenią... daj znać jaka decyzje podjąłeś i jesli będziesz rozkręcał to zrób dokumentacje techniczna (wiesz jak by mojej się przydarzyło ;P) pozdrawiam
Napisz, czy to ma jakiś wpływ na zdjęcia. Jeśli są ok., daj sobie spokój z rozbieraniem, smarowaniem i serwisem. Moja S. troche zgrzyta (chyba piasek, ktoś jej używał nad morzem...), pierścień też nie chodzi płynnie, ale zdjęcia są b. dobrej jakości.
ze zdjęć jestem zadowolony, biorąc pod uwagę cenę.
problem jest z zoomowaniem, wtedy kiedy trzeba nie chce się przesunąć, jak przycisnę mocniej to poleci za daleko. jedyna możliwość to machać obiektywem zwiększając ogniskową - obiektyw do dołu, zmniejszając - obiektyw do góry
może to trochę dziwnie z boku wyglądać.
Jesteś zadowolony ze zdjęć, bo jest to po prostu dobry optycznie obiektyw. Cena wzięła się z oszczędności na materiałach nieoptycznych, czyli po prostu obudowa i bebechy, typu zębatki, prowadnice, tuleje. Obiektywy te znane są także z wyrabiania się zębatek AFu, ale mam nadzieję, że Was ominą takie przygody.
Niby wszystko jest dla ludzi, obiektyw nie kosztuje fortuny, ale ja bym wolał jednak oddać do lokalnego serwisu (rozumiem, że już dawno po gwarancji?). Rozmawiałem z człowiekiem, który serwisuje kamery wideo, więc precyzyjna robota nie jest mu obca. Powiedział, że raz jeden jedyny wziął ciężko chodzący obiektyw Tamrona do 'przesmarowania'. I że więcej się za obiektywy nie bierze, zwłaszcza tanie, bo tam "wszystko powkładane na słowo honoru".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9