Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Lut, 2008 300D na 40D a może coś innego
Witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników tego forum. Jest to mój pierwszy post tutaj liczę na owocną współpracę z tym forum .
A więc tak mój problem polega na tym że zmieniam 300D które nie jest już wystarczające i chciałbym wymienić go już na coś porządnego. No właśnie tylko na co ?
Zastanawiałem si nad 40D ale wkradała sie również myśl przesiadki na inny system a dokładniej na D300. I tu pada moje pytanie czy warto wysprzedać się ze sprzętu Canona i przeskoczyć na gołe kompletnie D300. Co do sprzętu jaki posiadam to lampa EX430 i 100-300USM pozostałe szkła to stałki Carla Zeiss (Sonnar 180 i Biometar 80) więc kwestia zamiany adaptera. Powiedzcie mi czy warto zmieniać system czy sie opłaci czy lepiej zostać przy Canonie ?
Z tym adapterem to nie tak szybko. Bo na Nikonie nie będą ostrzyć na nieskończoność. Chyba, że kupisz przejściówkę z optyką, ale to degraduje mocno obraz.
Czy warto się przesiadać? Nie masz aż takich drogich szkieł, żeby żałować. Lampa w manualu będzie
pracować i na Nikonie. Pytanie tylko co chcesz dokupić do body? Musisz zobaczyć, w którym systemie
będziesz miał szkła lepsze do swoich celów.
Dziękuję za tak szybką odpowiedz co do tego że trzeba redukcję z optyka to wiem udzielam się sporo na Forum M42. W gruncie rzeczy nie mam drogiego sprzętu do niego ale jeżeli nie sprzedam obu tych rzeczy nie dociągane do D300 a no i wtedy zostaną mi tylko manuale i Nikon. Używam sprzętu do fotografii mieszanej z przewagą reporterki i portretu.
Ok dziękuję za odpowiedzi. Jednak wybór padł na 40D ponieważ
1. kupiłbym D300 dopiero w lipcu
2. za te pieniądze które mi zostaną uzbieram myślę do 17-40L albo coś w ten deseń.
Dlaczego po ciemnej?
Ja zastanowilbym sie tez nad 30d. Ten aparat zawsze mi sie podobal, ale rok temu nie mialem na niego kasy. Nie jest najnowszy, ale wciaz jest swietny.
Podejrzewam jednak, ze aparat dla kolegi musi miec LV.
Przez twoja interpunkcje, nie rozumie twojej wypowiedzi. Sprecyzuj, potrzebujesz podgladu na zywo, czy nie? A moze zalezy ci na szybkosci do reporterki?
System mozesz oczywiscie zmienic, bo na tym, co masz, wiele nie stracisz.
Przede wszystkim zleży mi na szybkości, jak wiadomo 4 klatki w serii w trabancie to dużo za mało, a no i późniejszy ich zapis trwa nie wiadomo ile. Podgląd na żywo jest mi w 100% zbędny. Systemu nie zmienię bo 40D jest już w drodze do mnie. Co do straty owszem nie będzie duża, ale do Canona będę mógł za pieniądze które mi zostaną kupić jakiś porządny obiektyw. Kupując D300 nie będzie mnie stać na nic, zostanę z gołym body i PSIX`ami nawet nie wykorzystam 51pól AF którym się tak chwali Nikon
Po ciemniejszej stronie mocy ciekawiej i bardziej widowsikowo hehe...Anakinowi z tym mrocznym wzrokiem to bardziej do twarzy, a i czerowny miecz świetlny "lepiej mi w ręku leży" choć jest pewnie słabszy od tego zielonego hehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10