Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test aparatu Nikon D300.
Autor Wiadomość
mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Wto 15 Sty, 2008   

Fotopolis.pl w teście D300 napisał/a:
+ system 3D Colour Matrix II pozwalający na wygodne i łatwe śledzenie fotografowanego obiektu będącego w ruchu

a ja wyczytałem w instrukcji ze chodzi o pomiar swiatła.

Ż.E.N.A.D.A

Reklama

qooba
Początkujący

mnich napisał/a:
Fotopolis.pl w teście D300 napisał/a:
+ system 3D Colour Matrix II pozwalający na wygodne i łatwe śledzenie fotografowanego obiektu będącego w ruchu

a ja wyczytałem w instrukcji ze chodzi o pomiar swiatła.

Ż.E.N.A.D.A

poczytaj jeszcze trochę i dowiesz się, że obecnie 1005-polowy czujnik RGB od D300/D3 odpowiada również za śledzenie w C-AF w trybie 51 pól 3D.
Sam jesteś żenada

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

@qooba... Głownie chodzi o to że informacja na fotopolis w podsumowaniu aparatu jest nie pełna.Bo sam 3d colour matrix II nie odpowiada za śledzenie 3d, co najwyżej wspomaga. Przeczytaj uważnie sformułowanie z fotopolis. :!:

hubymac
Początkujący

Wysłany: Czw 17 Sty, 2008   

Skonczyc mi z tym ujadaniem! Wracajac do tematu postu oto cos co znalazlem w jednym z poczytnych miesiecznikow polskich audio-video

"Ponadto wzrost rozdzielczości w wyniku stosowania coraz mniejszych fotokomórek matrycy powoduje spadek dynamiki obrazu. Z naszego testu wynika, że tańszy, dziesięciomilionowy model D80 lepiej odwzorowuje szczegóły w światłach i cieniach niż nowszy i znacznie droższy D300"

i....?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Czw 17 Sty, 2008   

Dla zainteresoanych link: Przewodnik po D300 - lektor i napisy w jezyku angielskim

[ Dodano: Czw 14 Lut, 2008 ]
Uwaga jest update wewnętrznego oprogramowania D300. Do pobrania na stronie nikon.pl w wersji na maca i pod winde.
Ponoć "apdejt" poprawia/ likwiduje pojawiające sie jasne pasy na zdjęciach przy dłuższych ekspozycjach.

heding 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 20 Lut, 2008   

na stronce z testem D300 http://www.optyczne.pl/60...Nikon_D300.html jest mały błąd w tabeli przy porównywaniu 3 aparatów , chodzi o wyświetlacz LCD w D300, zapisano 307 tys.pix a zaraz niżej przy danych aparatu 920000 pikseli .... :wink: a może znów się czepiam i się nie znam....

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 20 Lut, 2008   

A bo ci marketingowcy mącą ludziom w głowach. Co tekst to inaczej jest napisane. Z tego co rozumiem ekrany w Nikonie D300, Sony A700 i pewnie w D3 mają 640x480 pikseli obrazu, co daje 307 tysięcy pikseli. Ale oni sobie to mnożą razy trzy, nie wiedzieć czemu, że niby każdy piksel jest RGB, czyli ma trzy kolory. Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia czym się to różni od ekranów w innych aparatach, to znaczy jak rozumiem starsze sprzęty i Canony nie mają rozdzielczości 640x480 tylko coś koło 512x400 pi razy oko.

Kamola
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Lut, 2008   

A ja mam pytanie-w sumie natury akademickiej,ale nie mające na celu odkryć naukowych a tylko zaspokojenie mojej osobistej ciekawości:

Pomijając wszystkie inne cechy tych aparatów który z nich-D80 czy D300 uważacie za bardziej ergonomiczy/wygodniejszy w obsłudze?

Czyli mówiąc inaczej przyjemnośc trzymania w ręce i klawiszologia którego z nich jest (subiektywnie) lepsza?

A przy okazji- czy ktos już wcześniej wiedział o istnieniu takiego stabilizatora do aparatu?

http://www.joemonster.org...ani-statyw-foto

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Sro 27 Lut, 2008   

D300 jest wyraźnie większy i uchwyt trzyma sie pewniejniż w D80. Do tego namacalna jest różnica użytych materiałów wykończeniowych- co także jest ogromną zaletą jesli chodzi o komfort użytkowania D300.

[ Dodano: Sro 27 Lut, 2008 ]
Do tego należy dodać bardzo płynie działający wybierak wielokierunkowy w D300- przepaść poprostu dla D80 nie do przeskoczenia.
Mnie osobiście troszke przeszkadza umiejscowienie przycisków WB/ISO W D300, trudno sie do nich dostać korzystając z jakiegoś cieższego tele. Pozatym Pokrętełko zmiany trybu pomiaru światła też mogło by znaleźć sie gdzieś indziej-nie mniej jednak można zdefiniować funkcje 3 przycisków funkcyjnych i do nich przypisać konkretny tryb pomiaru światła.

apollo13 
Początkujący

Wysłany: Czw 28 Lut, 2008   

heh normalnie stabilizator pierwsza klasa ;) trzeba cos takiego zrobic i przetestowac to moze dzialac ;)

dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Sob 01 Mar, 2008   

Miałem ostatnio okazję trochę pobawić się D300. Ergonomia to rzeczywiście mocny punkt tej konstrukcji, za wyjątkiem.. typowego dla Nikona pokrętła umieszczonego pod spustem, zamiast nad. D300 ma też najszybszy autofokus jaki widziałem (na 35mm f/1.4).

Kamola napisał/a:
Pomijając wszystkie inne cechy tych aparatów który z nich-D80 czy D300 uważacie za bardziej ergonomiczy/wygodniejszy w obsłudze?

D300, bo większy.

Arek 
Redaktor

1.4/35?? To Nikon ma takie szkiełko z AFem?

dawid_
[Usunięty]

Przepraszam. Nie mam rozeznania w systemie Nikona i mogłem coś pomylić. Na 100% był to Nikkor 35mm. Prędkość autofokusu była imponująca. W zasadzie nie spotkałem się z szybciej działającym ostrzeniem, ale muszę zaznaczyć, że nie miałem w ręce D3.

qooba
Początkujący

Wysłany: Pon 03 Mar, 2008   

dawid_ napisał/a:
...za wyjątkiem.. typowego dla Nikona pokrętła umieszczonego pod spustem, zamiast nad.

no widzisz, ja od zawsze używam Nikonów i jakoś nie potrafię zrozumieć dlaczego w Canonach i minoltach to pokrętło jest NAD spustem :) Jak to mówią, co kraj to obyczaj.

dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Mar, 2008   

Mam dość grube paluchy i przy pokrętle pod spustem, ocieram jednym o drugi.. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Dość powiedzieć, że sam prawdopodobnie przesiądę się na Nikona.

Odpowiedz do tematu