Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A350 Prześwietla zdjęcia!
Autor Wiadomość
ponuryy
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010   Sony A350 Prześwietla zdjęcia!

Witam, jestem nowy na forum i raczej nie zajmuję się profesjonalnie robieniem zdjęć, aczkolwiek od pewnego czasu mam problem, którego rozwiązania nigdzie nie mogę znaleźć.

Mianowicie mój aparat zaczął robić zdjęcia gorsze niż najtańszy na rynku kompakt, mam tu na myśli prześwietlanie zdjęć i dla porównania wstawiam zdjęcie wykonane rok temu i zdjęcie z tego roku, generalnie czas wakacji zdjęcia w dużym słońcu bez żadnych filtrów na obiektywie najczęściej trzaskane seryjnie "na automacie". i proszę o odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, że kiedyś się dało zrobić zdjęcie normalne a teraz wszystko prześwietla ??

2.JPG
Plik ściągnięto 7623 raz(y) 135,36 KB

1.JPG
Plik ściągnięto 7601 raz(y) 104,6 KB

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010   

1/125sec to wydaje sie zbyt dlugi czas jak na przyslone 5.6 i sloneczny dzien. probowales innych trybow pomiaru niz multisegmentowy?

ponuryy
[Usunięty]

Przyznam szczerze, że przeleciałem już wszystkie możliwe konfiguracje aparatu i od pewnego czasu za każdym razem jest tak samo. Zdjęcia w jasny dzień są po prostu białe do przesady i nie mam zielonego pojęcia dlaczego. Zdjęcie robione przed chwilą w dość pochmurny dzień z czasem 1/4000 jest bardziej prześwietlone niż robione np: 1/250.

Tutejszyn 
Optyczny

Może trzeba oddać sprzęt do serwisu. Być może swiatłomierz się rozkalibrował. Jeśli problem jest stały i występuje dla kazdego zdjęcia, to raczej nie pomoże zmiana trybu pomiaru światła.

dr11 
Optyczny

ponuryy, sprawdź, czy Ci się domyka przysłona jak robisz zdjęcie.

Ktosik 
Bywalec

hmmm ja bym poprosił jakiegoś exifa :) może by można coś powiedzieć o ustawieniach aparatu :) i jakim obiektywem robione

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Ktosik, exif jest przeciez

ponuryy
[Usunięty]

Przesłona się domyka bo sprawdzałem, obiektyw nie ma tutaj (tak mi się wydaje) żadnego znaczenie, te akurat zdjęcia robione były kitowym SAL 18-70 ale przy Sigmie 70-300 objawy są dokładnie takie same.

Ktosik 
Bywalec

dobra mam exifa

[ Dodano: Pon 13 Wrz, 2010 11:24 ]
może masz zablokowany pomiar ekspozycji...
sprawdzę u mnie jak to, jesli chodzi o exifa wygląda jak przyjdę do domu
Ostatnio zmieniony przez Ktosik Pon 13 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Marian 
Optyczny

Może masz ustawiony punktowy pomiar światła?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A czas się przypadkiem nie zablokował na x-sync? Tak sobie tylko gdybam :???: :roll:

W trybie manualnym wg światłomierza też nie wychodzi?
W słoneczny dzień w trybie manualnym ustaw ISO200, 1/250s i f/16 - zobacz co pokaże światłomierz, odchyłki +/- 1EV będą OK ;)

ponuryy
[Usunięty]

Ogólnie wszystkie porady przetestowane i nic, dalej to samo. Dla przykładu wrzucam zdjęcia z dzisiaj wykonane Sony A350 i Lumixem DMC-LS80. Tutaj chyba wyraźnie widać o co mi chodzi z prześwietlonymi zdjęciami.

Sony.JPG
Plik ściągnięto 7608 raz(y) 136,8 KB

Lumix.JPG
Plik ściągnięto 7590 raz(y) 171,12 KB

dr11 
Optyczny

ponuryy, masz w tej puszcze jakiś reset do ustawień fabrycznych? Jeśli tak, to spróbuj go użyć...

Druga sprawa. Zdjęcia prześwietlone mają:
Flash Off, Did not fire
Zdjęcie z wodą, z tamtego roku ma:
Flash Auto, Did not fire

W zasadzie to jedyne poważniejsze różnice w ustawieniach aparatu, z tego co na szybko porównałem.
Ostatnio zmieniony przez dr11 Pon 13 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

SlawGaw 
Optyczny

ponuryy, czy to zdjęcie z Lumixa było zrobione w tym samym czasie co z Sony? Pytam bo według EXIFa zdjęcie z lumixa jest zrobione w 2008 roku i na dodatek w nocy. Jeśli zrobione w tym samym czasie, to jest raczej jakiś problem z migawką w Sony i bez serwisu się nie obejdzie, oba zdjęcia mają podobne parametry 1/250 iso 100 Sony f/4 a Lumix f/2.8, więc różnica nie powinna być aż tak duża a jak już to Sony powinno być ciemniejsze. Przysłona jest raczej ok i pomiar światła też, pozostaje migawka.

ponuryy
[Usunięty]

Widocznie w Lumixie jest nie ustawiona data i godzina, ale zdjęcia były robione jedno po drugim. Starałem się właśnie dla porównania, w Sony ustawić takie parametry jak w Lumixie, żeby pokazać jaka jest różnica i co mnie trapi w Soniaku. Szkoda, że wg. Was serwis wchodzi w grę bo chciałem tego uniknąć.

W menu jest tylko reset ustawień i reset trybów PASM oby dwa resety robione już chyba "milion" razy. Nic nie pomaga. A z kolei nigdzie nie znalazłem jakiejś sztuczki żeby całkowicie zresetować aparat tzw. hardresetem jak to ma miejsce np: w telefonach komórkowych.

Odpowiedz do tematu