Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Modelka - dziwne pytanie, - prośba o pomoc.
Autor Wiadomość
sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010   

dragossani napisał/a:
Opisałem to może nieco patetyczne ale drażni mnie po prostu twórczość przy "wyłączonym mózgu" poprzez "trzepanie żelastwem", a potem niechęć do wypowiadania się na jej temat. Błędne koło miernoty.

nie, to jest czysty expresjonizm, a czysty konceptualizm również może być mierny...

[ Dodano: Pon 13 Wrz, 2010 23:13 ]
TS napisał/a:
Na razie się nie da . Pewne doznania zmysłowe wywołują pozytywne reakcje mózgu, badaniem tego zajmuje się neuroestetyka. Może uda jej się ustalić kiedy coś jest piękne...

Słyszałeś o złotym podziale, ciągu Fibonacciego ?

Reklama

dragossani 
Entuzjasta

Mierne jak i genialne mogą być oba. Ekspresjonizm nie musi oznaczać wyłączenia mózgu - wyrażać emocje też można z głową :)

Adam.B 
Początkujący
Adam.B

[quote="TS"]
maziek napisał/a:
i mam podobne wrażenia widząc kolczyk poza uchem kobiety

A czemu tak?
Czemu poza uchem? A co to ucho lepsze jest?
Za 10 - 15 lat to samo ludzie powiedzą...
"poza uchem, poza nosem, poza wargą, itd...

?
Kwestia przyzwyczajenia..

Ja np nie rozumiem jak można zrobić sobie kolczyk w sutku albo mosznej..
A nie widzę nic złego w jednym kolczyku w nosie czy wardze, języku ..

Do puki to jest jeden..
A nie..

Tatuaż.. Na krzyżu u kobiety kojarzy sie tylko z jednym..
Ale czy naprawde przeszkadza wam kiedy ktoś ma jeden czy dwa tatuaże na ramieniu bądz klatcce piersiowej? Odrzuca was to? Brzydzi?
Bo mnie nie..
Do puki ktoś nie zaczyna się bawić w podróbę Prison of Break....
Widziałem tez kiedyś zdjęcie penisa na którym nie było ani milimetra kwadratowego bez tatuażu.... - Katastrofa..

Ale np... Koleżanka Isis..
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8021

Czy ona wygląda nie ładnie tylko dlatego że ma kolczyki i tatuaże?
To że jest inna niż większość nie oznacza chyba że odrzuca sobą?
Dla mnie ma ona troszkę dużo tych kolorków.. Ale na pewno nie odrzuca...
(mam nadzieję że koleżanka Isis nie ma nic przeciwko że podałem ten przykład.

Pozdrawiam.

TS
[Usunięty]

sigmiarz napisał/a:

Słyszałeś o złotym podziale, ciągu Fibonacciego ?

Właśnie, chodziło mi o stworzenie wzorców piękna. Złoty podział pochodzi ze starożytności, ciąg F. (btw, masz na myśli jego związek ze złotym podziałem, czy coś innego?) jest nowszy, ale też ma swoje lata. A przecież teraz wiemy więcej (w ogóle coś wiemy) o procesach zachodzących w mózgu, czas na kolejne zasady... Osobiście wierzę, że kiedyś powstanie z nich w miarę ogólna teoria piękna, która pozwoli każdemu robić ładne zdjęcia :) .

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010   

kozidron napisał/a:
są tatuaże ponadczasowe albo takie które są aktualne dłuzej niż ludzkie zycie i doskonale o tym wiesz, bo pewnie widziałeś tatuaże japońskie czy polinezyjskie ale nie o to chodzi .... tatuazy się nie zmywa - mozna je usunąć - zostaje blizna.
W "naszych" kręgach kulturowych tatuaż może się kojarzyć z wyrzutkiem, recydywistą albo degeneratem społecznym ale są kultury gdzie tatuaż jest zaszczytem i trzeba sobie na niego zasłużyć.
Sugerowanie tego (Arek'u nie od nosze do twojej wypowiedzi), ze tatuaż to forma masochizmu to idiotyzm, tatuaże mogą wiązać się z pozytywnymi doznaniami i moga też mieć pozytywne przesłanie jeżeli komuś trudno to zrozumieć to niech przynajmniej nie opowiada głupot, że tatuaż to okaleczanie się ...........
Zgadzam się w całej rozciągłości.

A wracając do pierwotnego tematu - dziewczyna nie jest w moim typie (mimo, że kolczyki, warkoczyki, glany itd jak najbardziej są), ale z pewnością można ją sfotografować korzystniej, niż zostało to zrobione na zalinkowanych zdjęciach.

dragossani 
Entuzjasta

Problem w tym, że nadużywane wzorce powszednieją. Gdyby trzymać się w sztuce ustalonych zasad to przestała by ona być interesująca już dawno temu. Prawdziwe osiągnięcie to zrobić krok w nowym, nieoczekiwanym kierunku. Klasyczne wzorce piękna, symetria, proporcje, teoria barw, itd. to fundament - ta wiedza się przydaje. W ogólną teorię piękna jednak nie wierzę. Wiele inspirujących dzieł przeczy wszelkim zasadom. Zadziwiające że poprzez twórczość jeden człowiek potrafi wywołać emocje u drugiego nie używając żadnego ustalonego wcześniej kodu.

moronica 

Pomogła: 106 razy

odnosnie tatuazy, kolczykow itd to wszystko zalezy. taka przykladowa Doda w skorze, obrozy i tatuazach to sztuczny kicz, natomiast Betty X w skorze, obrozy i tatuazach to juz zupelnie inna historia. to wszystko kwestia kanonow piekna, ktore przeciez nie dla wszystkich sa takie same, i nie chodzi o to ze "kazda potwora..." tylko o to, by nie wszyscy byli odlani z tej samej formy

TS
[Usunięty]

dragossani napisał/a:
Wiele inspirujących dzieł przeczy wszelkim zasadom.

Może dlatego, że zasady są niedoskonałe... Może twórca, wywołując szereg pozytywnych emocji i kierując się przy tym intuicją, postępuje de facto według reguł, które dopiero zostaną odkryte? Za tymi najwybitniejszymi dziełami na pewno kryje się talent (predyspozycje) i praca. Jednak może te "zaledwie" dobre da się ująć w schemat? Dlaczego wciąż przywołuje się klasyczne wzorce sprzed wieków, czy nic nowego w tej kwestii nie odkryto (wymyślono)?

Adam.B napisał/a:

A czemu tak?
Czemu poza uchem? A co to ucho lepsze jest?

Jako słabiej unerwione i ukrwione, pewnie tak ;) .

U mnie w szkole wychowawczyni nie pozwalała dziewczynom na zbyt duży dekolt czy kolczyki w różnych miejscach, a wuefista wprost krytykował fryzury niektórych chłopaków ("zabrakło paru złotych na ostrzyżenie?" :razz: ). Poza tym, wieloma ozdobami wyróżniały się zwykle te osoby, które niczym innym nie chciały się wyróżnić (ew. in minus - np. zachowaniem). Niektórzy buntowali się przeciwko takim osądom i dalej szli swoją drogą. Inni nabierali uprzedzeń - jakimiś doświadczeniami jednak uzasadnionych.

jaad75 
Klub Pierdzieli

TS napisał/a:
Poza tym, wieloma ozdobami wyróżniały się zwykle te osoby, które niczym innym nie chciały się wyróżnić
Mam akurat dokładnie odwrotne skojarzenia - nietypowymi fryzurami, piercingiem, tatuażami i dziwnymi strojami wyróżniały się zazwyczaj osoby najbardziej interesujące, często ponadprzeciętnie inteligentne i zazwyczaj chodzące własnymi ścieżkami... Reszta zazwyczaj nie miała na to odwagi, a na ich nieukształtowaną i słabą psychikę mógł wpłynąć nawet taki prostacki tekst wuefisty...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

TS napisał/a:
Czy te siedzące gdzieś w mózgu wzorce kulturowe nie wpływają (po części) na odbiór - czyli na określenie czy coś jest ładne, czy brzydkie - raczej podświadomie?
Oczywiście, że wpływają, i o to właśnie mi chodzi, że sobie można długo i namiętnie gadać o sztuce ale jeśli ktoś ma zakodowane pewne sprawy na NIE - to te wewnętrzne uczucia są zawsze na pierwszym miejscu.

Żeby nie nadwyrężać cierpliwości b. ładnej koleżanki założyciela wątku zostawmy ją w spokoju - jeśli ktoś przeżył bombardowanie to nie zachwyci się instalacją z wyjącymi syrenami, mimo że obiektywnie być może ją doceni. A dla kogoś, kto wojny ani bombardowania nie przeżył blednięcie osoby na dźwięk syren jest zależnie od poziomu intelektualnego straszne, ciekawe bądź śmieszne - ale nie jest w stanie w to się wczuć, wejść w jej buty. Jeśli więc dla kogoś pewne sposoby ozdabiania ciała są już normalne to nie czuje, dlaczego kogoś innego to razi. Znam osobę o niesamowicie wyczulonym węchu - w wielu sytuacjach (muzea, krajobrazy itd.) wszyscy się zachwycają widokiem a ona jedna nie - bo jej śmierdzi. No i weź takiej osobie wytłumacz, że może i śmierdzi, ale nie powinna na to zwracać uwagi, bo jest pięknie :) . Na odczucie piękna składają się wszelkie bodźce aktualnie do osoby docierające - w tym niskie. A akurat z tymi niskimi rozum sobie poradzić nie potrafi.

Bo sztuka to nie są definicje tylko to, o czym pisał Tutejszyn - ma potrącić strunę. Nie trąca - do diabła z nią!

Oczywiście, ja już się przystosowałem do tych kolczyków. Aż taki stary nie jestem :) .

sigmiarz 
Optyczny

TS napisał/a:
Osobiście wierzę, że kiedyś powstanie z nich w miarę ogólna teoria piękna, która pozwoli każdemu robić ładne zdjęcia .

to by byl koniec wszystkiego :D
poza tym scisle trzymanie sie zasad szybko zostaje zauwazone przez wyrobionego odbiorcę a "dzieło" zaczyna zionąć nudą.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
z pewnością można ją sfotografować korzystniej, niż zostało to zrobione na zalinkowanych zdjęciach.

I to może jest wniosek z tego wątku, nietypowego jak na forum techniczne. :) Jeśliby pojawili się pierwsi odważni to w dziale „Warsztat foto” możnaby podyskutować jak fotografować osoby o zbyt dużych nosach, niesymetrycznych twarzach itd. Każdy z nas ma jakieś ułomności, mniejsze lub większe, i można go pokazać lepiej lub gorzej.

Usjwo 
Optyczny

Niezle sie watek rozwinal i w bardzo dobrym kierunku.
W nagrode rada dla watkoczyncy.
Adam.B Ty jej powiedz wprost ze Ci sie podoba... i ze fajna... i ze chcialbys... itd., a nie owijaj ze to foto... ze modelka... itp. :razz:

skasowany
[Usunięty]

komor napisał/a:
jaad75 napisał/a:
z pewnością można ją sfotografować korzystniej, niż zostało to zrobione na zalinkowanych zdjęciach.

I to może jest wniosek z tego wątku, nietypowego jak na forum techniczne. :) Jeśliby pojawili się pierwsi odważni to w dziale „Warsztat foto” możnaby podyskutować jak fotografować osoby o zbyt dużych nosach, niesymetrycznych twarzach itd. Każdy z nas ma jakieś ułomności, mniejsze lub większe, i można go pokazać lepiej lub gorzej.

Pażałsta:

http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=20

Adam.B 
Początkujący
Adam.B

Usjwo napisał/a:
Niezle sie watek rozwinal i w bardzo dobrym kierunku.
W nagrode rada dla watkoczyncy.
Adam.B Ty jej powiedz wprost ze Ci sie podoba... i ze fajna... i ze chcialbys... itd., a nie owijaj ze to foto... ze modelka... itp. :razz:

Ojj Chyba nie:) To nie ten kierunek kolego drogi :)
I nie dlatego że mi się nie podoba.

Odpowiedz do tematu