Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, mam pytanie jak w temacie. Stoję przed wyborem mojej pierwszej lustrzanki. Obiektyw który dołącze do Nikona będzie to Nikkor 18-105 mm DX VR. Do dziś byłem utwierdzony w wyborze D5000, jednak dziś coś sie zmieniło i zastanawiam się nad tańszym D3000. Głównie chodzi o cenę. Nie jestem specjalistą w tej branży, dla mnie te aparaty różnią się przede wszystkim CMOS / CCD i to chyba jedyna tak naprawdę istotna różnica między nimi.. czy naprawdę czuć będzie różnicę w prędkości i w jakości wybierając CMOS? Czy ktoś miał z tym doświadczenia?
Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010 Re: Nikon D5000 czy D3000
wojzel napisał/a:
czy naprawdę czuć będzie różnicę w prędkości i w jakości wybierając CMOS? Czy ktoś miał z tym doświadczenia?
W jakim sensie "prędkości"?
Generalizując: CMOS lepiej zachowuje się przy wyższych czułościach, niektórzy uważają że CCD "daje" lepszą kolorystykę przy niższych czułościach. Wybór należy do Ciebie...
D3000 to już w sumie staruszek, ostatni przedstawiciel linii D40/D40x/D60 po lekkim "liftingu"... Zresztą specyfikacje znajdziesz sam bez większego problemu.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010
wojzel, a moim zdaniem obojętne a opinię swoją opieram na podstawie w jaki sposób zadałeś pytanie.
.......... a i nic w tym złego, że obojętnie, bo w mojej opinii nie ma nic złośliwego.
wojzel, a moim zdaniem obojętne a opinię swoją opieram na podstawie w jaki sposób zadałeś pytanie.
.......... a i nic w tym złego, że obojętnie, bo w mojej opinii nie ma nic złośliwego.
Ewidentnie cos cie dzisiaj ugryzlo, bo jestes baardzo jaadowity. Masz tez w glebokim powazaniu gramatyke, podobnie jak kolega wojzel ma wyszukiwarke.
Wiecie co, nie wiem jakim prawem oceniacie kogoś o kim nie macie zielonego pojęcia.. P_M_ na podstawie mojego pytania to stwierdziłeś? Człowieku od kilku dni trzepie cały internet i czytam wszystko co tylko znajdę o tych aparatach i nie tylko o tych.. Znalazlem porownanie matrycy CCD i CMOS i tam zostały wymienione te róznice.. stwierdziłem, że zawsze lepiej zapytać kogoś kto np. miał w dłoniach zarówno D3000 jak i D5000. Nie pytam o reszte rzeczy która różni te lustrzanki bo o nich już mniej więcej wiem. Na zadane pytanie albo odpowiada się na temat albo się nie odpowiada. Czy to nie logiczne i sensowne? Dobrze jest się wyśmiewać z "doradców" sklepowych, którzy opowiadają bajki na temat aparatów, ale gdy ktoś prosi o pomoc was, to najlepiej skwitować to tekstem "obojętne".. pełen profesjonalizm.. weźcie moze pod uwage, że nie każdy jest tak bardzo obeznany w temacie jak wy..
w sumie pomoc znalazłem u hijax_pl i lotofag, już po raz kolejny.. dzieki hijax_pl.
wojzel, jesli jak najnizsza cena jest dla ciebie priorytetem to bierz d3000. jesli stac cie na d5000 i nie chcesz czekac to go bierz. jesli masz czas - poczekaj na d3100, kto wie, moze bedzie nawet lepszy
Cena staje się dla mnie priorytetem wówczas gdy różnice są typu: wielkość wyświetlacza, nagrywanie filmów itp.. Podjąłem już decyzję, biorę D5000. Ale dzięki za podpowiedź
bez sensu wg mnie kupowac teraz co kolwiek... ja bym poczekal miesiac/dwa wtedy ceny beda na bank o kilkaset zl nawet nizsze (mowie o np d5000 d3000 itd) a przy okazli moze wpadnie ci w oko cos ciekawszego z nowosci, no chyba ze na dniach przeprowadzasz sie do lasow amazonki gdzie nie ma sklepow ze sprzetme i koniecznie musisz brac juz teraz
Ja myślę, że nie ma co liczyć na jakieś drastyczne obniżki cen D5000, o D3000 nie piszę bo to nieporozumienie. Trzeba brać aparat teraz i czekac na złotą jesień
no ale co jak co w tej chwili wg mnie jest najgorszy moment na kupowanie puszek pozniej wiadomo mozna biadolic no ale teraz bedzie ciagle wyplywalo cos nowego no ale to nie moj portfel
podobnie jak z komputerami - zawsze jest zły moment na zakup...
Co do D5000 - dla amatora w zupełności wystarczający. Sam się do nich zaliczam, mam tę puszkę + Nikkor 18-105 i tamron 70-300...można tym naprawdę zrobić ładne zdjęcia i mieć mnóstwo radości...czego i Tobie życzę.
kupować i czekać na jesienne słońce
Dziękuje wszystkim za pomoc Od dziś jestem szczęsliwym posiadaczem D5000 + Nikkor 18-105. Pozdrawiam!
[ Dodano: Czw 16 Wrz, 2010 22:26 ]
może jeszcze ostatnie krótkie pytanie.. odłączać obiektyw od korpusu i zakładać zaślepki gdy nie używam aparatu czy to nie ma sensu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13