Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 16 Wrz, 2010
Obiektyw do fotografowania ptaków
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010   

mathun, dlaczego ja mam udowadniać twoje "racje" - przypominam twoje twierdzenie, że stare manuale poniżej 100ziko są dobre - skoro się z - "Twoimi racjami" nie zgadzam ?

Bardziej obrazowo:

mathun, pokaż w końcu porządne zdjęcia nie mówię takie jak tu ale przynajmniej się zbliż do tego poziomu

mathun napisał/a:
daj jakis dowod na to co mowisz

mathun, no właśnie dawaj zdjęcia, bo ile można prosić

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

mathun napisał/a:
RB napisał/a:
Tyle że tych zdjęć nie widać.

zdjecie przeciez bylo

No to jeszcze raz...

Twoja sikorka ujdzie... jak na pierwszy strzał z kompaktu. Przy okazji - cienko naświetlona.
To w żadnym wypadku nie jest taaakie faaajne zdjęcie. Sorry...

Nie chodzi przecież o to aby powiedzieć ludziom:
spoko man, kupisz se kompakt i będziesz taaakie zdjęcia ptaków robił... bo to g.no prawda. Po pierwszej fascynacji ustrzelona jako tako sikorką przyjdzie moment kiedy będziemy chcieli robić bardziej poważne zdjęcia - i wtedy koniec...
Tu wiele osób przechodziło ten etap. Mało zostało w tej bajce (foto ptaków) bo poważniejsze potraktowanie zagadnienia wymaga samozaparcia, wiedzy i umiejętności a i niestety sprzętu też. A robić i robic wciąż taka sama nędzną miernote mało komu się chce - pod warunkiem że ten ktoś zdaje sobie sprawę że robi miernotę. Więc ludzie dziękują i wymiękają...

Dawałem przykład gościa - mojego bliskiego przyjaciela - który robiło foty pentaksem z manualem. Nie sikorek i innych popularesów. Wiedze o ptakach ma ogromną, chcęci tez, fotografować jako tako tez umiał - i szybko załapał że efekty kosztują... choć jego zdjecia z Pentaxa i Pentacona sa o eony lepsze od tego co tu pokazałeś. Bo się da. A jednak... dziś ma trochę droższy zestawik. A w końcu pentacon był nawet dość grzecznym szkłem - choćby w porownaniu do tych Twoich superduper propozycji za stówę... dwustumilimetrowych :roll:

BTW - Twoja propozycja z Nikkorem też jest do d..y. Z taką kasę to raczej 500/4 albo dołożyć trochę i 400/2.8 - 200 mm nawet najlepsze - na ptaki za 25 klocków to absurd.

mathun 
Nowy

kozidron napisał/a:
mathun, dlaczego ja mam udowadniać twoje "racje" - przypominam twoje twierdzenie, że stare manuale poniżej 100ziko są dobre - skoro się z - "Twoimi racjami" nie zgadzam ?

Bardziej obrazowo:

mathun, pokaż w końcu porządne zdjęcia nie mówię takie jak tu ale przynajmniej się zbliż do tego poziomu

mathun napisał/a:
daj jakis dowod na to co mowisz

mathun, no właśnie dawaj zdjęcia, bo ile można prosić

1. mowimy o amatorskim sprzecie i amatorskim wykorzystaniu tego sprzetu, a galeria ktora podeslales nie wyglada na amatorska.
2. NIE specjalizuje sie w zdjeciach ptakow dlatego nie mam co pokazywac..wypowiadam sie tylko od strony technicznej i staram sie jak najbardziej podpasowac do wątku. (domyslam sie ze ani jedno zdjecie w tej galerii, co podeslales nie bylo zrobione tanim sprzetem)

3. biorac pod uwage ze nie umiem robic zdjec i ze autor tego zdjecia tez nie:

http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

a przypomne ze moje wygladalo tak:

http://lh4.ggpht.com/_Ufd...d/sikorkaNK.jpg

to wychodzi na to ze poczatkujacy jest w stanie wyciagnac z malucha to samo co z mercedesa, bo chyba mozna tak powiedziec o Nikononie D300 z obiektywem
Sigma APO 120 - 400 F/4.5-5.6 DG OS HSM, w porownaniu ze zwyklym s9600

RB 

mathun napisał/a:

znowu nie na temat!!
daj jakis dowod na to co mowisz, na super fotki na tanim sprzecie z af! czekam :mrgreen:

na temat, na temat - taki temat, ze pojęcia nie masz o fotografii o której tu wypisujesz. Nie robisz dobrej foto lotniczej i nie masz pojęcia o podstawowych choćby zasadach (choćby po to by je łamać...). I nie chcesz tego przyjąć do wiadomości.
Dowody - popatrz na śmigło tego spitfajera:
http://www.hesja.pl/XPL/galeria/show/44
- da się tajemniczo tak go sfotografować, aby nie był poruszony i aby było widac, że się kręci. A wlaśnie o tym piszę. Że sorry, ale pojęcia nie masz nie tylko jak zrobic ale nawet i co zrobić.

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:18 ]
mathun napisał/a:

to wychodzi na to ze poczatkujacy jest w stanie wyciagnac z malucha to samo co z mercedesa, bo chyba mozna tak powiedziec o Nikononie D300 z obiektywem

Tylko, że tym Nikonem może (szybko) robić lepsze a s9600 raczej będzie mu nieco trudniej...

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:21 ]
mathun napisał/a:

1. mowimy o amatorskim sprzecie i amatorskim wykorzystaniu tego sprzetu, a galeria ktora podeslales nie wyglada na amatorska.

O ile wiem autor jest amatorem. Co wiecej - chyba nawet nie pretenduje do bycia superfotografem amatorem. Robi bardzo dobre zdjęcia - bardzo go za to szanuję... ale do topu to w tej sztuce tu jeszcze trochu brakuje.

mathun 
Nowy

RB napisał/a:

BTW - Twoja propozycja z Nikkorem też jest do d..y. Z taką kasę to raczej 500/4 albo dołożyć trochę i 400/2.8 - 200 mm nawet najlepsze - na ptaki za 25 klocków to absurd.

tez tak uwazam, ale chyba przyznasz racje ze jest to napewno lepszy sprzet od tego co proponujesz..
ale przeciez nie o to chodzi, proponuje poczatkujacym zeby najpierw nauczyli sie robic zdjecia na zwyklym sprzecie, a pozniej zaczeli inwestowac jesli naprawde chca.

RB 

mathun napisał/a:
(domyslam sie ze ani jedno zdjecie w tej galerii, co podeslales nie bylo zrobione tanim sprzetem)

No bo - imaginuj sobie - chcemy tu powiedzieć, ze za tysiąc złotych diabelnie trudno będzie się zblizyć do przyzwoitego poziomu. Tak 5 stron juz próbujemy...
Pokazujemy co uważamy za dobra amatorską foto ptaków i próbujemy Cie namówić abyś to właśnie Ty pokazał nam efekty na poparcie Twojej tezy że się da tanio i dobrze. I nie dostajemy przykładu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mathun, wskaż, gdzie wg Ciebie znajdujesz się na tym wykresie:

Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sro 15 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

mathun, ta rozmowa, to jakby ślepy opowiadał głuchemu o kolorach albo gorzej ty nie czytasz sam siebie ..... :zalamany:

mathun napisał/a:
o wychodzi na to ze poczatkujacy jest w stanie wyciagnac z malucha to samo co z mercedesa, bo chyba mozna tak powiedziec o Nikononie D300 z obiektywem

to znaczy tylko tyle, że ty będziesz trzymał ten sam poziom przez cały czas a średnio zaawansowany amator po 2 miechach rozłoży Cię na łopatki z tą sigmą.
Zarżnąć zdjęcie można nawet dobrym sprzętem a ty ewidentnie rozmydlasz temat.

pokaż zdjęcia i miejmy to z głowy.

edit.
hijax_pl - pojechałeś :shock:
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sro 15 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

mathun napisał/a:

tez tak uwazam, ale chyba przyznasz racje ze jest to napewno lepszy sprzet od tego co proponujesz..

Znaczy od czego?

mathun 
Nowy

RB napisał/a:
Że sorry, ale pojęcia nie masz nie tylko jak zrobic ale nawet i co zrobić.

nie odkryles ameryki :!:
tak sie sklada ze dobrze wiem o tym i staram sie cos z tym zrobic, takze nie musisz mnie uswiadamiac. w kazdym razie dziekuje za szczere checi :)

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:35 ]
kozidron napisał/a:

pokaż zdjęcia i miejmy to z głowy.

jakie zdjecia? moje :idea:

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:39 ]
hijax_pl napisał/a:
mathun, wskaż, gdzie wg Ciebie znajdujesz się na tym wykresie:

Obrazek

jesli uwazam ze cale zycie przed mna i ze musze sie jeszcze duzo nauczyc..to gdzie? chyba cale wieki przed telefonem komorkowym. jak rozrysujesz wykres w druga strone to Ci powiem gdzie dokladnie. :mrgreen:

RB 

mathun napisał/a:
RB napisał/a:
Że sorry, ale pojęcia nie masz nie tylko jak zrobic ale nawet i co zrobić.

nie odkryles ameryki :!:
tak sie sklada ze dobrze wiem o tym

No to nie pinkol, że jest dobrze, pliiiizzz.
To za przeproszeniem chcesz podpowiadac ludziom, że kiepskie foty moga robic kiepskim sprzętem? Z pewnościa się ucieszą.

mathun napisał/a:
i staram sie cos z tym zrobic,

mam takie wrażenie, że starasz się to zagadać.

mathun napisał/a:

jesli uwazam ze cale zycie przed mna i ze musze sie jeszcze duzo nauczyc..to gdzie? chyba cale wieki przed telefonem komorkowym. jak rozrysujesz wykres w druga strone to Ci powiem gdzie dokladnie. :mrgreen:

Biorąc pod uwagę, ze telefony komórkowe dostaje się dziś w podstawówce, to niby w przedszkolu? Nie wierzę....

mathun napisał/a:

Nie. Saturniny i Artura Homanów na przykład. :roll:
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 15 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

mathun napisał/a:

a jak myślisz czyich ....w każdym poście zwracam się do Ciebie osobiście o pokazanie zdjęć na udowodnienie twoich trywialnych tez, tylko w dwóch ostatnich użyłem koloru, żeby Ci lepiej było zrozumieć - ten post jest 6 i nadal podtrzymuje

pokaż te wspaniałe zdjęcia z manuali poniżej 100 ziko i miejmy to z głowy

jeżeli nie rozumiesz po Polsku posługuje się jeszcze 3 językami ale myślę, że tą prośbę wysupłam w pięciu
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sro 15 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mathun napisał/a:
jesli uwazam ze cale zycie przed mna i ze musze sie jeszcze duzo nauczyc..to gdzie? chyba cale wieki przed telefonem komorkowym

W takim razie uprasza się o ciut godności i o niedoradzanie innym w tematach, o których się nie ma pojęcia.

Monastor 
Optyczny

mathun, nie wiem dlaczego chcesz koniecznie zrównać każdego amatora z dyletantem. To przecież nie to samo ;)

Dyskusja już właściwie skończona, ale jej poziom przez dłuższy czas skutecznie zniechęcał do zabrania głosu. Może jest już, nomen omen, po ptakach, ale prosiłeś o zdjęcia do pooglądania, to linkuję bo miło je sobie przejrzeć.

Cytat:
daj jakis dowod na to co mowisz, na super fotki na tanim sprzecie z af! czekam :mrgreen:

Bardzo porządne fotki robione przez znajomego z forum fotoprzyroda.pl
Robione Sigmą 70-300 F/4-5.6 APO DG Macro (500-900 zł zależnie od wieku i stanu), a przedtem Canonem 50 mm F/1.8 (400 zł nówka) przez nastolatka dysponującego przede wszystkim zacięciem i talentem. Wszystko podpięte do amatorskiego korpusu, Canona 400D, który demonem szybkości bynajmniej nie jest.
http://damianbednarz.w.of.pl/index.html

Tutaj z kolei link do postów użytkownika tego forum, który używa wspomnianej przez Ciebie Sigmy 120-400
http://forum.optyczne.pl/...h_author=Amedos
Ta sikorka, którą zalinkowałeś na flickrze jest równie nędzna jak Twoja z kompaktu. Nie wiem czy próbowałeś coś w ten sposób dowieść, ale mogę Cię zapewnić, że przy pomocy lustrzanki można zrobić dowolnie złe zdjęcie na potrzeby ogólnie pojętej "retoryki" :razz:

Cytat:

W takim razie uprasza się o ciut godności i o niedoradzanie innym w tematach, o których się nie ma pojęcia.

O, właśnie tak :)

Pozdrawiam ;)

mathun 
Nowy

widze ze co bym nie napisal jest zle, ze wszystkie zdjecia tanim sprzetem so do d*upy, albo z manualnym obiektywem.
staralem sie pomoc biorac pod uwage koszty/jakosc.. i pomoc tym ktorzy tej pomocy potrzebuja, bo co z tego jesli ktos nie ma kasy to i tak jej nie bedzie mialo..i nikt piszac na forum tego nie zmini.

Temat przestaje obserwowac, bo nie widze w tym sensu..
ale dla chetnych daje kolejne foto z s9600..no i teraz mozecie dyskutowac i jechac po mnie ile dusza zapragnie :lol:

milego wieczoru Wszystkim, bez wyjatku..a w szczegolnosci dla:
EZOGHUL,
hijax_pl,
Monastor ,
Bogdan,
moronica,
krisv740,
edmun i oczywiscie dla RB :mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi