Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
,,Arek,, stwierdził że matryce pełnoklatkowe, te niezbyt gęste jak to jest w Nikonie d700 nie są w stanie w pełni wykorzystać wszystkich zalet nowoczesnych obiektywów. Przede wszystkim miał na mysli ich rozdzielczość, przynajmniej tak go zrozumiałem. Mam zamiar w ciągu pół roku przejść na cyfrę i myślę o d700 . I mam pytanie czy jest sens kupowanie nowego nikkora 24 1.4, czy też kupić starszy model szerokokątnej stałki nikkora. Jestem amatorem z 20 letnim doświadczeniem w analogu. Pieniądze w zasadzie nie grają dla mnie roli, liczy się wygoda użytkowania, patrz m.in. waga, no i przede wszystkim czy d 700 wykorzysta rozdzielczość nowego obiektywu, czy też stary model będzie aż nadto wystarczający dla matrycy d700.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
A chcesz kupić D700? Bo ten aparat jest już na zejściu i w sumie nie wiadomo czy jego następca pojawi się na Photokinie czy po, a w każdym razie.. niedługo.
Aktualnie tak, co będzie to będzie większej rozdzielczości chyba nie potrzebuję. Zastanawiam się nad sensem kupowania nowych drogich i przede wszystkim ciężkich szkieł. Tak jak pisałem wcześniej cena nie jest piorytetem. jestem amatorem i tak nosić ponad 600 gram balastu czy 200 gram to jest różnica. No ale kupując aparat chciałbym też wykorzystać fizyczne właściwości jego matrycy a nie ograniczać jej starym obiektywem. I czy to tak jest że nowe dla tej matrycy to cacy a stare to ograniczy właściwości fizyczne matrycy i w tym momencie bez sensu kupowanie takiego aparatu. po prostu widzę że tendencja jest taka aparat 900 gram i obiektyw 600 gram w górę a to juz się zastanawiam czy będę w stanie tolerować.
D700 pokaże wszystkie zalety dobrego szkła. D700 nie wyciśnie WSZYSTKICH soków odnośnie rozdzielczości, ten aparat (podobnie jak 5D Canona) będzie dawał ostre zdjęcia z obiektywów zwyczajnie przyzwoitych. Czy warto kupić lepsze szkło? Moim zdaniem zawsze warto. Choćby dlatego, że korpus zmienia się jednak co jakiś czas a te nowe będą miały raczej więcej pikseli niż mniej. Ostrość ostrością, ważny też jest jest AF, solidna budowa mechaniczna, winieta, jakość powłok przeciwodblaskowych no i wielkość dystorsji (szczególnie na brzegu kadru FF). Polecam sprawdzić ten ostatni parametr w wybieranych obiektywach.
Dla mnie światło nie jest piorytetem. Szerokich stałek systemowych kilka jest.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 30 Lip, 2010
Skoro cena nie gra roli, ja bym został przy filmie
D700 jest sporych gabarytów w porównaniu z większością analogowych lustrzanek, a skoro na wielkości i wadze Ci zależy najbardziej, myślę, że d700 (jako jedna z największych puszek) nie będzie najlepszym wyborem.
Wiem, że to będzie dziwny pomysł, ale zastanów się nad Leicą M9 + jakieś szkło 24mm (w cenie od 2 do 20k za nówki z leicastore)
Skoro cena nie gra roli, całkiem prawdopodobne, że ten sprzęt będzie dla Ciebie idealny
Bez sarkazmu proszę. Cena nie gra roli w sensie zakupu 24 1.4. Mam już kilka szkieł nikona. Brakuje mi szerokiego kąta. Podobno cyfrówki są już teraz the best i w związku z tym myślałem o przejściu na cyfrę. Ale może rzeczywiście nie ma sensu. Mimo wszystko i tak pozostanie pytanie czy wykorzystam zalety nowych obiektywów jak nie na D700 to na filmie. Bo jak film to odbitki a na papierze to nie wiem czy będzie jakaś różnica. Po prostu proszę o chłodną kalkulację czy ma sens kupowanie tych najnowszych w sensie czy film lub matryca d700 jest w stanie wykorzystać tą nowość okupioną gabarytami. Wcześniej już ktoś odpowiedział na moje pytanie. Proszę o zdanie innych.
Mimo wszystko i tak pozostanie pytanie czy wykorzystam zalety nowych obiektywów jak nie na D700 to na filmie.
Ale to jest trochę taka kwadratura koła. Zawsze coś będzie lepsze, albo obiektyw albo detektor. Nie sądzę, żeby udało Ci się zebrać zestaw, w którym szkło i matryca nie będą się nawzajem ograniczać w żadną stronę. Kupisz dobry nowy obiektyw, to będziesz miał na dziś zapas w szkle (bo D700 ma „tylko” 12 mpix). Kupisz starsze szkło, to kiedyś po przesiadce z 12-megowego D700 na coś nowszego znowu okaże się, że szkło za słabe na nową matrycę.
Doświadczenia osób pracujących na Canonie 5D (tym pierwszym) jest takie, że szkła na nim wypadają lepiej niż na APS-C, przynajmniej w centrum. Powodem jest oczywiście małe upakowanie pikseli. D700 też ma tyle samo, więc efekt może być podobny. Ale pytanie jest takie: na ile starsze stałki Nikona (a przeważnie są już one naprawdę stare) dadzą radę na matrycy cyfrowej (kwestia telecentryczności i odblasków od matrycy).
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a:
A chcesz kupić D700? Bo ten aparat jest już na zejściu
Tak, po tej photokinie przestał zdjęcia robić. Ręce opadają.. Z resztą jakie to ma znaczenie, aparat jest dziś męską biżuterią, jak zegarek..
OSA-03 napisał/a:
Podobno cyfrówki są już teraz the bes
Nie są niestety. Są jedynie szybsze, a teraz precież każdy ( a już zwł. młody) tatuś to niemal fotoreporter wojenny. Przechodząc z kliszy będziesz zawiedziony. Dasz wiele tyś zł za coś, co będze dla Ciebie raptem akceptowalne.
Używam na zmianę EOS 5 i 5D, aparaty użytkowo niemal jednakowe, pierwszy daje mi efekty, które bardziej mi się podobają, a kosztował ułamek ceny drugiego.
A chcesz kupić D700? Bo ten aparat jest już na zejściu
Tak, po tej photokinie przestał zdjęcia robić. Ręce opadają..
Nie przestał, ale jest ciężko osiągalny. Gdzieniegdzie są jeszcze pojedyncze sztuki, ale w większości sklepy internetowe podają jego dostępność niejako "zaocznie". Dopiero po zamówieniu zaczynają sprowadzać sprzęt od dystrybutora, a nie zawsze się to udaje..
Podobną sytuację miałem przed wakacjami z SB-600. Niby wszędzie dostępna, ale że nowy model zbliżał się wielkimi krokami, to była praktycznie nieosiągalna.
Nikon zazwyczaj jakiś czas przed wprowadzeniem nowego modelu starego już nie dostarcza przez co jednoczesna obecność w sklepach starego i nowego sprzętu jest dość rzadka...
Używam na zmianę EOS 5 i 5D, aparaty użytkowo niemal jednakowe, pierwszy daje mi efekty, które bardziej mi się podobają, a kosztował ułamek ceny drugiego.
Ja się pytam, gdzie jest detal, gdze jest tonalność.
Kompletnie inne warunki oświetleniowe - to raz. A dwa, detal i tonalność, to sobie można porównywać na dużych odbitkach/wydrukach, a nie na miniaturkach w necie. Do tego dochodzi jeszcze kwestia obróbki w przypadku cyfry, jakości skanera w przypadku analoga itd...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11