Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
statyw do nikona
Autor Wiadomość
rekin007 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Lis, 2007   statyw do nikona

Witam chcę zakupić statyw do Nikona D80 z obiektywem 18-135, fotografuję praktycznie wszystko. W przyszłości zamierzam kupić obiektyw macro więc chciałbym żeby statyw miał w miarę małą wysokość minimalną, a także żeby przy większych wysokościach był stabilny, czy zmieszczę się w kwocie 250 złotych, proszę o radę

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 20 Lis, 2007   

Jeśli chcesz fotografować makro, to może przyda ci się statyw, który ma możliwość odwrotnego zamontowania głowicy, tzn. aparat "wisi" w dół, między trzema nogami. Można w ten sposób sfotografować jakąś małą roślinkę z góry czy coś (oczywiście trzeba odpowiednio oświetlić).

Ja mam jakiego Velbona, numeru nie pamiętam, chyba 430. Niestety nieco przekracza twój budżet, ale jest wystarczająco solidny, żeby używać go z nieco cięższymi obiektywami, a wystarczająco lekki, żeby nosić go na wycieczki w góry. To wszystko oczywiście moje względne odczucia, zależy co dla kogo oznacza "ciężkie" oraz "wycieczka" oraz "góry" :)

rekin007 
Nowy

waga statywu nie ma akurat dla mnie większego znaczenia, wolę żeby był cięższy niż żeby aparat mi się z nim przewracał

rekin007 
Nowy

może coś takiego Velbon Sherpa 450R na agito.pl znalazłem za 260 zeta

komor 
Moderator

To chyba właśnie taki mam, widocznie kosztował więcej, jak kupowałem.

heding 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 21 Lut, 2008   

czy waga statywu jest aż tak ważnym jego atutem jak inne oczywiste cechy?
czy powiedzmy statyw ważący ok.1kg stanowi zagrożenie dla umieszczonego na nim aparatu ważącego ok. 850g plus powiedzmy 1kg obiektyw?

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 21 Lut, 2008   

Oczywiście sama waga to nie wszystko, ale waga jest jednym z sygnałów mówiących o stabilności i sztywności statywu. Po prostu solidniejsze elementy (sztywniejsze, wytrzymalsze) są przeważnie cięższe. Czasem jednak może być istotny fakt, że waga statywu wpływa na środek ciężkości całego zestawu, obniżając go, co zmniejsza ryzyko wywrócenia się. Większa waga to chyba też mniejsza podatność na podmuchy wiatru, co przy teleobiektywach ma znaczenie, szczególnie jak założona jest dodatkowo osłona p-słoneczna, która działa jak żagiel...

No ale trzeba patrzeć na jakość wykonania. Stalowy byle jaki statyw będzie na pewno cięższy niż aluminiowy, sztywniejszy i trwalszy. Patrzeć trzeba też na plastiki przy tych zatrzaskach na nogach. No i głowica - to ona jest często najsłabszym ogniwem w tanich statywach.

[ Dodano: Czw 21 Lut, 2008 ]
Jeszcze dodam tyle, że mój statyw (Velbon Sherpa 450R, sprawdziłem) waży 2,2 kilograma i uważam, że jest to minimum solidności do mojego zestawu (Canon 400D + tele 70-200/4). Daję radę nosić go na wycieczkach, ale czasem przydałby się Velbon o „oczko” wyżej, czyli model 600R.

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

Cytat:
jeszcze dodam tyle, że mój statyw (Velbon Sherpa 450R, sprawdziłem) waży 2,2 kilograma i uważam, że jest to minimum solidności do mojego zestawu (Canon 400D + tele 70-200/4). Daję radę nosić go na wycieczkach, ale czasem przydałby się Velbon o „oczko” wyżej, czyli model 600R.

Moje pytanie dlaczego model 600R (czasem) przydalby sie? ze wzgledu na fakt, ze mozna go rozlozyc do wysokosci 29 cm - dla macro? w sumie jest lzejszy od 450R o te 250 gramow:) nieco nizszy.

Powiem szczerze, ze juz glupieje, czym tak znaczaco sie roznie te sherpy miedzy soba:) poza wysokoscia, obciazeniem max i ew. rozlozeniem do wys. ok. 30 cm w 2 czy 3 modelach. Cena miedzy sherpa 250R, a np 800R juz jest znaczna... czy rzeczywiscie model 800R poza wyzszym numerem w nazwie, jest duzo lepszy? (pomijam wysokosc... na korzysc 800R, dodatkowe uchwyty z neoprenu)

Pzdr

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

ozzi_wawa, 250R ma kolumnę centralną na korbkę, nie polecam takich rozwiązań w zimie taka korbka może pęknąć. tak samo neopreny na nogach w temp <10*C są na wagę złota :)

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

Dzieki za odp. Faktycznie, zapomnialem dopisac o modelach z korbka i bez korbki. Z tego co napisales, mozna wysnuc wniosek, ze korbka jest gorszym rozwiazaniem, a czy poza "zimowym" uzywaniem statywu, korbka rowniez na innych polach przegrywa z recznym wysuwaniem kolumny (blokowanie jej, chyba tak sie to odbywa) z gory zaznaczam, ze nie widzialem na zywo wersji "bezkorbkowych" ale na logike, skoro nie ma korbki, to chyba samemu trzeba jakos kolumne wyciagnac, chyba, ze jest "inny" mechanizm podnoszacy kolumne.
Jednym slowem 800R jest ulepszona wersja 600R (z wyjatkiem tego, ze 600-ke mozna rozlozyc na 30 cm), rozumiem, ze te 50g roznicy w wadze, nie wplynie na gorsza stabilnosc 800R? :]
Czy w ogole te roznice rzedu 250g (450R-2.25kg, 600R-2kg, 800R-1.95kg) moga zawazyc? czy patrzec jedynie na max obciazenie, ktore wynosi 4kg w przypadku wszystkich wymienionych modeli? Na razie planuje podczepic C450D+70-300 IS USM, czyli zestaw ponizej 1.5kg, jako priorytet zdjecia nocne:) wezyk juz jest + blokada podniesionego lustra

pzdr

Lazlo 
Rozmowny

piotrmkg napisał/a:
. tak samo neopreny na nogach w temp <10*C są na wagę złota

Z tego co widac na zdjeciach to Sherpa 600R nie ma neoprenow :shock: :shock: :?:
Potwierdzacie???

[ Dodano: Sob 10 Sty, 2009 10:02 ]
A 800R ma,tyle ze ma o o,5kg. mniejsze obciazenie...

piotrmkg 
Optyczny

ozzi_wawa, ja stosuję prosty wzór na obliczenie pożądanej nośności statywu:
Waga aparatu z obiektywem * 3 = Nośność statywu.

Dlaczego tak :?: ponieważ rzadko zdarza mi się fotografować w bezwietrznej pogodzie, a statyw o większej nośności jest również o wiele stabilniejszy niż ten o mniejszej.
Możesz też się zainteresować ofertą Benro, z tych informacji co krążą po sieci to takie chińskie Gitzo :) i pamiętaj statyw kupuje się raz na 10lat, więc nie ma co oszczędzać na nim kasy. :P

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Lazlo, wedle strony producenta oraz polskiego dystrybutora, zarowno sherpa 800R jak i 600R maja maksymalne obciazenie tej samej wartosci, czyli 4kg, roznica w wadze samych statywów to jedynie 50 gram, 800R=1.95 kg, 600R=2kg. Z tego co wiem, choc nie macalem zadnego wyzej wymienionego statywu, model 600R nie ma zadnych neoprenow, jedynie gume na koncach nozek. Najlepiej niech sie wypowie jakis posiadacz owego modelu.

piotrmkg, dzieki po raz drugi, co do statywow innych firm, tez juz sie naczytalem o nich sporo, ciezko jedynie psychicznie pogodzic sie z podwojeniem zalozonej sumy na statyw, w domu i tak juz lapia sie za glowe, jak mowie o sumie ok.350 zl za statyw:)

Tak z czystej ciekawosci, wracajac do tych roznic wagowych- samych statywow, roznice ok. 300 gram, miedzy np 450R (2.25kg), a 800R (1.95kg) moga wplynac na ich stabilnosc? czy to juz czyste gdybanie

PS. i co z ta korbka:)) czy ma jakies wady poza mozliwym "zimowym" przypadkiem pekniecia o ktorym wspomniales?

Pozdrawiam

piotrmkg 
Optyczny

ozzi_wawa napisał/a:
PS. i co z ta korbka:)) czy ma jakies wady poza mozliwym "zimowym" przypadkiem pekniecia o ktorym wspomniales?

istnieje też możliwość jej letniego pęknięcia, jak to z plastikiem - promieniowanie UV sprawia że staje się kruchy, jak pęknie taka korbka to statyw na praktycznie na śmietnik bo podnoszenie kolumny jest zaaaaacząco utrudnione :) miałem kiedyś statyw z korbką i już nigdy nie dam się w takie maliny wpuścić :D mam zamiar kupić sobie jeszcze jeden statyw i następny będzie zupełnie pozbawiony kolumny centralnej :)

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

aaaaaaa i tutaj wlasnie czas na korekte, te korbki sa metalowe (z tego co przeczytalem w opisie modelu 450R - dla pewnosci napisalem do jednego "znanego" sklepu foto z prosba o potwierdzenie), stad wlasnie moje lekkie zdziwienie o ich mozliwym peknieciu:) moge podac linka do zdjec , dosyc wyraznych elementow statywu, wyglada jakby byla wykonana z metalu.

sherpa 450R -fotki

Odpowiedz do tematu