Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Od pewnego czasy przymierzam się do wymiany body a ponieważ ceny 50D ostro poszybowały w dół, mój wybór padł właśnie na niego. Miałem jakiś czas temu okazję pstryknąć parę fotek tym aparatem i... niemiłe rozczarowanie. Przy ISO 200 widoczne są paskudne kolorowe szumy... Wcześniej robiłem kilka zdjęć Canonem 7D i przy ISO 2000 I 3200 szumy są niemal niewidoczne. Moje pytanie brzmi - czy to 50D jest tak słaby czy może 7D tak dobry, bo prawdę mówiąc moje poczciwe 350D ma zauważalnie mniejsze szumy na ISO 1600 Fotki w 50D były wykonane w RAW natomiast w 7D w JPG (nie umiałem ustawić RAW) Może wypowie się jakiś właściciel 50D lub 7D ?
Na cropie 1:1 szumy są wyraźniejsze na 50D niż na 40D, ale w warunkach realnych, czyli uwzględniając ilość pikseli jest co najmniej nie gorzej. Na pewno nie ma dramatu, a opinia:
pitras napisał/a:
Przy ISO 200 widoczne są paskudne kolorowe szumy... Wcześniej robiłem kilka zdjęć Canonem 7D i przy ISO 2000 I 3200 szumy są niemal niewidoczne.
…moim zdaniem jest mylna gdyż:
pitras napisał/a:
Fotki w 50D były wykonane w RAW natomiast w 7D w JPG
…i pewnie było ustawione domyślne odszumianie w puszce, a przy wywoływaniu RAW-ów odszumiania nie było. W każdym razie na ISO 200 szumu raczej nie ma, chyba że zaczniesz wyciągać cienie o 2 EV to wtedy owszem.
pitras, może Highlight Tone Priority miałeś włączone, wtedy potrafi trochę mocniej pośnieżyć w cieniach.
Prawdę mówiąc pierwszy raz miałem tą puszkę w rękach i nie bardzo wiedziałem co i jak ustawić w MENU, wszystko szło na ustawieniach domyślnych, lub takich na jakie zostały przez kogoś zmienione. Spróbuję umieścić RAW na jakimś serwerze to podam linka
EDIT:
W EXIF jest zapisane Highlight tone priority 1:Enable
Przy ISO 200 widoczne są paskudne kolorowe szumy...
To już raczej skutek choroby wywołanej czytaniem testów.
Jedyna terapia to poczytać forum pentaxa. Tam piszą, że canony nie szumią nigdy - nawet na 6400 iso.
pitras, dość znacznie. Gdy włączone jest HTP, to minimalne ISO z jakim zrobisz zdjęcie to 200. Ale to taki trik, bo tak naprawdę fota jest robiona na ISO100 i podbijana o 1EV z wyłączeniem dużych jasności (dlatego można zyskać więcej detali w światłach). Powoduje to degradację obrazu w cieniach.
Ekstremalne męczenie cieni w 5DmkII: http://www.cinema5d.com/v...&st=0&sk=t&sd=a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12