Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
pozwolę podpiąć się do tematu wyboru pierwszego amatorskiego lustra z budżetem 3K zł.
warunki brzegowe:
- celny AF (bo szybkość zdaje sie zależy bardziej od obiektywu, przynajmniej w tej klasie aparatu)
- podgląd głębi ostrości w wizjerze - wizjer jak największy
- nie może być zbyt ciężki, bo małżonka również zdeklarowała chęć nauki fotografowania, a że jest drobnej postury nie mogę kupić ciężkiej cegły.
- sprzęt raczej nowy, może szkła jestem skłonny kupić z drugiej ręki.
- cele fotografi? jak to u amatora, właściwie pełen zakres, wszystkiego po trochu. Z poprzednich doświadczeń z fotografią wiem napewno, że lubię potrety i - przepraszam za słowa laika - zdjęcia z "zatrzymaniem ruchu".. nie wiem czy się dobrze wyraziłem.
Przez ostatnie 2 tygodnie wertuję fora, porównuję parametry, biegam po sklepach przymierzając się do różnych modeli. Efektem jest już prawie napewno wybór C500D z kitem 18-55IS i do tego C55-250IS (bo mam ciągoty do fotografowania z dalszego dystansu)
Pytanie do Was:
1. wiem że szkiełka kitowe które wybrałem są ok na początek, ale może jest lepszy wybór w tym zakresie cenowym? (mam do wydania około 3300-3400 ale muszę kupić torbę, karty pamięci, może jakiś polar czy dodatkową baterię, więc zostaje około 3000) Dodam jeszcze że zestaw musi mi niestety wystarczyć na najbliższe parę lat - ze względu na fundusz nie planuję dokupienia szkieł... no może jakieś stałki do portretu i szeroki do pomieszczeń i architektury - ale to zdecydowanie później.
2. mojej żonie zależy na lekkim aparacie, ja wolałbym troszkę większy i cięższy. Kompromisem jest tu zakup gripa - http://www.ceneo.pl/7831936 czy np ten zamiennik będzie bez problemu współpracował? cena orginalnego jest dla mnie zbyt wysoka.
3. Jeśli wybór szkła C55-250IS jest ok, to czy ktoś miał styczność ze sklepem CYFROMAN na allegro - u tego sprzedawcy cena tego obiektywu to 750zł vs 1000zł w sklepach internetowych, jednak gdzieś na forum widziałem post użytkownika który kupił w Cyfromanie baterie orginalne, po czy okazało się że mogą być "orginalne inaczej" - czy taka sytuacja może mi grozić w przypadku obiektywu?
4. Jaką kartę do C500D - wszystko jedno jaka class 6 wystarczy?
uff to chyba tyle. jak ktoś dotarł do tego miejsca to dziękuję za cierpliwość
czekam na uwagi i pozdrawiam.
edit: apropos sklepu cyfroman - zajżałem do komentarzy i... no comments przeszła mi ochota na zakupy w tym sklepie - tak czy inaczej czy istnieje zagrażenie kupna obiektywu podróbki na allegro czy to raczej niespotykane?
- podgląd głębi ostrości w wizjerze - wizjer jak największy
..ale to raczej kłóci się z wyborem aparatu o lustrzanym wizjerze. Lepiej byłoby jakiś aparat z pryzmatem.
rutek75 [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Wrz, 2010
Z lustrzanym wizjerem kłóci się "podgląd głębi ostrości" czy "duży wizjer" ? czy jedno i drugie?
Z lektury forum wiem, że wizjer z pryzmatem jest lepszy (nie wiem dlaczego, wiem że jest ), ale niestety na D90 z 18-105VR zwyczajnie mnie nie stać, no może samą puszkę z obiektywem dałbym radę kupić ale gdzie jeszcze akcesoria. Poza tym nie wiem czy 105mm wystarczyłoby mi na dłużej.
Pryzmat daje więcej światła niż lusterka. Z czasem też lusterka mogą ulec zanieczyszczeniu - pryzmat, jako kawałek szkła raczej dość dobrze znosi próbę czasu.
Podgląd głębi ostrości to przymknięcie do żądanej wielkości przysłony - a to ogranicza ilość światła. Mając kiepski wizjer, obraz będzie tak słaby, że trudno będzie oceniać GO - prościej będzie po prostu zrobić zdjęcie.
Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010 CO KUPIĆ - SZUKAM POMOCY
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki. Budżet 3 tyś (słabo wiem
Myślę nad canonem 500d (zależy mi na filmach), choć gość w sklepie powiedział, że przy nagrywaniu filmów nie działa autofocus i trudno nagrać kogoś w ruchu - to prawda?
Jaki zestaw z canona jest najoptymalniejszy jeżeli nie zależy mi na filmie. Czy do 3 tyś, kupię body z jednym lepszym obiektywem od kita?
Witam,
jak większość w tym dziale planuję zakupić pierwsze lustro
Sprzęt musi być mocno uniwersalny - pomieszczenia, to jakiś zabytek, widoczek, żywy psiak w ruchu, itd. - czyli wszystkiego po trochu...
Wiem, że każda z tych puszek oferuje więcej niż ja póki co potrzebuję
Ale wolał bym nie zmieniać aparatu np. za rok bo dotychczasowy przestanie mi wystarczać.
Ze szkieł typuje: 18-105VR + "stałka" 35mm 1.8 lub 50mm 1.8 (tu AF tylko z D90).
W perspektywie kilku miesięcy grip, jakaś lampa błyskowa i póki co tyle
Mam dylamata co wybrać - lepsze ale używane bez gwarancji czy gorsze ale fabrycznie nowe...
no_fear, tego dylematu nikt nie rozwikła za Ciebie. Jedni nie znoszą sprzętu używanego, inni uważają to za oczywistą oczywistość. Na pewno lepiej mieć D90 niż D5000, ale reszta zależy od finansów.
no_fear, tak w zasadzie to korpus zawsze jest uniwersalny a odpowiednie do tematyki moga byc szkla. np moze sie okazac, ze do pomieszczen i widoczkow 18mm bedzie za wasko i w przyszlosci zamarzy ci sie cos rozpoczynajacego sie od przynajmniej 12mm. ale na poczatek kit w zupelnosci wystarczy a i ta jasna 50tka przyda sie w kiepskim oswietleniu. reszta to kwestia wybrania najlepszej puszki mieszczacej sie w budzecie, pojedz do sklepu, pomacaj i tyle
Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 Jaką lustrzankę wybrać ?
Hej wszystkim! Od dłuższego czasu mam zamiar kupić lustrzankę. Można powiedzieć, że jestem średnio zaawansowanym fotografem. Zastanawiam się nad kupnem sony alfa. Przypadły mi do gustu 4 modele:
- sony alfa 450,
- sony alfa 380,
- sony alfa 550,
- sony alfa 350.
Jak myślicie, który z tych modeli jest najlepszym wyjściem? A może macie do zaproponowania coś innego?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10