Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ustawienie ostrosci na obu oczach, a nie na jednym.
Autor Wiadomość
B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010   

dżony napisał/a:
ustawiam ostrośc na ocz, przekadrowuje i ostrość ucieka ..
co z takim zonkiem?
Mówisz oczywiście o trybie One-Shot AF, a nie przypadkiem AI Focus ?

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010   

Przy f4.5 to przy przekadrowaniu raczej nie powinno wyjsc poza GO. Wyostrz manulanie i przekadruj i zrob zdjecie, bo moze faktycznie jeszcze raz ostrzysz AFem.

B o g d a n: Ja tam uzywam tylko AI Focus i da sie przekadrowac :razz:

komor 
Moderator

Ja ze swojej strony dodam, że ostrzenie poprzez naciskanie do połowy spustu mam wyłączone i używam tylko przycisku AF-On (w 400D miałem to przypisane do gwiazdki, bo tam nie było przycisku AF-On). Dzięki temu przekadrowanie po wyostrzeniu środkowym punktem jest (dla mnie) łatwiejsze, bo nie boję się ani o to, że za szybko puszczę spust (co spowodowałoby przeostrzenie po ponownym naciśnięciu), ani że go przypadkowo nacisnę.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Usjwo napisał/a:
Ja tam uzywam tylko AI Focus i da sie przekadrowac

Jeśli robisz to z przytrzymanym do połowy spustem i nie masz utraty ostrości, to są dwie możliwości:

a. środkowy punkt AF po przekadrowaniu znalazł się na obiekcie, który jest w tej samej lub zbliżonej odległości i/lub głębia ostrości jest wystarczająca duża abyś nie zauważył różnicy w pierwotnym punkcie ostrzenia,
b. tryb AI Focus u Ciebie nie działa :smile:

dżony 
Rozmowny

sam nie wiem,
tak używam one shot af czy jak sie to zwie,

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010   

B o g d a n napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Ja tam uzywam tylko AI Focus i da sie przekadrowac

Jeśli robisz to z przytrzymanym do połowy spustem i nie masz utraty ostrości,

Nie, ja tak jak komor kciukiem ostrze. a AI Servo mam "domyslnie" zawsze ustawione

dżony 
Rozmowny

e, nie czaje ;d
albo coś ze mną nie tak.
proszę w krótkich punktach napisać jak mam to wykonać z owym af-on ;d
ja robię tak:
ustawiam ostrość na obiekcie,
wciskam do połowy spust.
przekadrowuje i robie zdjecie.

a powinienem jak?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

dżony, jak nie czaisz, to spróbuj wymyślić swój własny sposób na ostre zdjęcia - w moim przypadku to skutkuje, więc chyba w Twoim też może :)

dżony napisał/a:
ustawiam ostrość na obiekcie,
wciskam do połowy spust.
przekadrowuje i robie zdjecie.
ustawiasz na AF-S, bo jak masz af-c to bedziesz miał skuche :P
wciskasz do połowy spust, dzięki czemu aparat ustawia ostrość tam, gdzie chcesz
trzymając spust przekadrowujesz i robisz zdjęcie.

Komor używając af-on naciskanie do połowy zastępuje innym przyciskiem i nie musi się martwić o to, że naciskając spust migawki nagle aparat zacznie łapać ostrość w innym punkcie.

dżony 
Rozmowny

a co to Af-S ? xD
wybaczyć, zdjecia robie, a podstaw nie znam <lol2>

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dżony, ale tu nie o podstawy chodzi, ale o aparatu :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010   

dżony, w takim razie polecam instrukcję :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hijax_pl napisał/a:
dżony, ale tu nie o podstawy chodzi, ale o aparatu

Gdzieś wcięło słowo "obsługę" :roll:

komor 
Moderator

dżony, jeszcze tylko pomogę: w Nikonie AF-S (single, pojedynczy) to w Canonie One-Shot, tryb pojedynczy. W Nikonie AF-C (continuous, ciągły) to w Canonie AI-Servo, czyli tryb ciągły. Po drodze jest jeszcze AI Focus, który ma być takim czymś pośrednim, kiedy aparat sam decyduje czy ostrzyć ciągle czy poprzestać na pojedynczym. Nie wiem jak to działa innym, ale ja nie znalazłem żadnego zastosowania dla tego trybu, przynajmniej w połączeniu z ręcznym wyborem pojedynczego punktu ostrzenia, który najczęściej stosuję.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Po drodze jest jeszcze AI Focus

W Nikonie to AF-A (auto)

A w tych nowych nikonach - gdzie jest AF przy wideo - jest jeszcze AF-F (full-time) ;)

Odpowiedz do tematu