Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lampa amatorska do Nikona D5000
Autor Wiadomość
truskawa1109 
Początkujący

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010   Lampa amatorska do Nikona D5000

Witam. Fascynuje się fotografią chyba już 4 lata. Ale lustrzankę mam od 4 miesięcy. Posiadam Nikona D5000+kit i Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro. Ostatnio zostałam poproszona do robienia fotek na weselu znajomej bo nie stać ją na profesjonalnego fotografa. Zupełnie nie wiem jak mi to wyjdzie, nie wiem jaki powinnam mieć sprzęt, ale wiem że powinnam mieć lampę zewnętrzną. I w tym miejscu proszę o radę, dodam tylko że chciałabym żeby to był jakiś lepszy zakup, a nie żeby po roku ja sprzedać i wymienić na inna. Z góry dziękuje za pomoc:D

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010   

A ile chcesz przeznaczyć pieniędzy?

truskawa1109 
Początkujący

No powiem tak: to ma być inwestycja, chcę mieć z tego pożytek, aktualnie myślałam żeby to było ok. 800-1000. Ale jestem otwarta na propozycje, a jak mogę wydać mniej i kupić coś dobrego to bardzo chętnie :razz: .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To najlepiej systemowe.. za 800-1000zł kupisz SB-600. To bardzo fajna lampka, choć o nie najwyższej mocy. Trochę droższa jest SB-900 (od 1400zł) - no ale to już jest systemowy HighEnd.

oranżewski 
Optyczny

Jest Metz 48, chociaż wokół niego są sprzeczne opinie co do żywotności. Ale ma wiele zalet, więc za tydzień będzie u mnie w plecaku :D

lub też Metz 58.

truskawa1109 
Początkujący

Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010   

Zupełnie nie wiem co robić, właśnie dziś chcę kupić lampę i wydaje mi się ze ta SB-900 będzie dobrą inwestycją, ale czy warta ona swoich pieniędzy?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010   

Warta swojej ceny, o ile jesteś w stanie ją wykorzystać. Jeśli potrzebujesz "błyskadełka" bez żadnych zaawansowanych funkcji - Nissin di622 wystarczy ;)

truskawa1109 
Początkujący

Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010   

Pewnie się okaże że teraz potrzebuje tylko "błyskadełka", tylko po to żeby zmienić kąt padania flesza i jak to mówią "tylko nie po oczach", ale może kiedyś odkryje jej potęcjał :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No to musisz wziąć pod uwagę, że odchylanie palnika i walenie po ścianach generalnie powoduje utratę znaczną światła. W związku z tym - im silniejsza lampa tym lepiej. Ja bym brał SB-900.

A na D5000 wygląda to mniej-więcej tak:

truskawa1109 
Początkujący

No dobrze to już wiem coś więcej. Mam jeszcze jedno pytanie. Powiedziałeś że walenie po ścianach powoduje dużą utratę światła i to rozumiem, ale żeby robić dobre portretówki w pomieszczeniu, a bywa tak że twarze są spocone i świecące, to chyba nie mam innego wyjścia. Dobrze to rozumiem? Bo kiedy używa się wbudowanej lampy to tylko twarz jest oświetlona, tło wtedy jest strasznie ciemne, a do tego taka twarz strasznie się świeci i kolory wychodzą trochę nienaturalnie. Mam racje? Jestem dopiero początkująca wiec każda rada jest dobra i już teraz dziękuje za cierpliwość :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To nie ma znaczenia czy się skóra świeci czy też nie - walenie prosto jest zawsze złe.
Portrety też można robić odbijając od sufitu. Jedyne co może zwrócić uwagę to fakt, że przy takiej dystrybucji światła, większość jest od góry - to powoduje powstawanie lekkich cieni pod oczami. Aby to skompensować stosuje się takie małe ekraniki, które powodują, że część światła z lampy zamiast być skierowane do góry - kierowana jest w stronę modela. A SB-900 taki właśnie ekranik posiada ;)

dr11 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
walenie prosto jest zawsze złe
no może oprócz doświetlenia w mocnej kontrze :P
Ekranik w kadrach pionowych i błyskaniu w sufit lampą na stopce można sobie wsadzić w... lampę ;) Wtedy można mocować gumką na krótszym boku własny, z kartki :)

oranżewski 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Aby to skompensować stosuje się takie małe ekraniki, które powodują, że część światła z lampy zamiast być skierowane do góry - kierowana jest w stronę modela. A SB-900 taki właśnie ekranik posiada ;)

lub drugi, wbudowany, mały palnik na przodzie lampy, który też wypełnia cienie pod oczami. taki palnik ma np. Metz 58 AF-1. są też modele słabsze (tańsze), które mają ten ekranik (karteczkę, odbłyśnik) i które do amatorskich zastosowań, nawet waleniem o sufit że tak powiem nie potrafią niedoświetlić, np. Metz 48 AF-1 ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11 napisał/a:
Ekranik w kadrach pionowych

To tak...
dr11 napisał/a:
i błyskaniu w sufit lampą na stopce

A to już nie do końca :D

dr11 
Optyczny

hijax_pl, tam jest "i", czyli jak błyskasz pionowy kadr, chcąc odbić od sufitu. Wówczas ekranik ustawia się bokiem. Chyba że przekręcasz głowicę tak, że ekranik nadal odbija. Sabina ma takie coś?

Odpowiedz do tematu