Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010 Jakie dwa obiektywy do canona 50d
Witam, na poczatku roku kupilem sobie canona 1000d z kitem 18-55 i sigma 70-300 APO, ale mocno sie w to wciagnalem:D i z powodu ze mam troche kasy chce sobie pod koniec roku kupic canona 50d. Zastanawiam się jakie obiektywy do niego dokupic, bede mial na obiektywy jakies 2500zł. Zastanawialem się żeby kupić sigme 17-70 f2.8-4 i do tego canona 55-250 IS. A za jakis nastepny rok zamienilbym canona na jakis lepszy obiektyw:P. zastanawialem sie ze moge tez zostawic sobie na razie sigme i wydac jakies 1500-2000 na jakis lepszy obiektyw zamiast kita.
Fotografuje głównie jakies widoki (Góry), rośliny (tak wiec moze byc macro), czesto tez na jakis imprezach znajomych.
no tylko to juz troszke wiecej pieniedzy kosztuje... zastanawialem sie tez zeby kupic na razie w zestawie z canonem 18-200 IS, albo canonem 18-135 IS i ewentualnie w pozniejszym czasie wymienic na cos lepszego.
Ja za P.T. Przedmowcami - Sigme mozesz zostawic na razie, 55-250 nie trawie..., 18-200 IS i 18-135 IS tez nie przekonuja zbytnio a 15-85 daje duze duzo frajdy i fajnych obrazkow.
a ja kupiłbym 40D, Sigmę 70-300 zostawił i kupił 15-85 + może 50/1.8.
tez wlasnie o tym pomyslalem:P
Aparat chce kupic dopiero pod koniec roku zobacze ile kasy mi sie uda uzbierac i wtedy postanowie, na razie chcialem zobaczyc jak to mniej wiecej wyglada, bo ceny i tak sie za bardzo nie zmienią:P
Sigmę 17-70 mogę polecić do widoczków i makro, jako zastępcę kita. Jeśli bardziej Ci zależy na makro niż na paru (ale znaczących) milimetrach obiektywu 15-85 i zaoszczędzonej kasie na jakąś stałkę – to jest to dobry pomysł. Jeśli odpuścić makro i dodatkowa kasa się znajdzie, to 15-85 jako wycieczkowiec na szerszy zakres, ale za to nie zrobisz nim takiego makro jak tą Sigmą.
Oczywiście koledzy powyżej dobrze radzą ( 15-85 ) mając na myśli uniwersalność. Z moich doświadczeń i prób z 50-tką wynika, że warto nieco dołożyć i zakupić 17-55 USM IS. Optycznie nie widzę lepszego szkła do tej puszki ( i z takimi zastosowaniami jak opisałeś mniej więcej)
a zaraz po wprowadzeniu na rynek wszyscy tak narzekali jaka to kicha to 15-85...
ja bym go jednak bral. no chyba, ze tak jak radzi Jasper zrezygnujesz z dlugosci i pojdziesz w strone Swiatla czyli 17-55 2.8 is.
oba dobre, rozne od siebie. innymi slowy kwestia do przemyslenia - ile osob tyle opinii, ja stojac przed wyborem 2.8 vs 4 wybralem ciemniejsze szklo ale z dluzszym zakresem
(nawiasem mowiac troche za rada B o g d a n a, ktory zaraz potem wymienil swoje 4 na 2.8 )
ja stojac przed wyborem 2.8 vs 4 wybralem ciemniejsze szklo ale z dluzszym zakresem (nawiasem mowiac troche za rada B o g d a n a, ktory zaraz potem wymienil swoje 4 na 2.8 )
Nie wymienił, tylko dokupił.
Bo ja tylko testuję szkła i potem na gwarancji sprzedaję.
Chcesz coś kupić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10