Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mam nikona 50D bardzo fajny! i kupiłam do niego pierścienie i gdy chce zrobić zdjecie to się nie da, nic nie widać, tak jakbym miała osłonę. Coś robie nie tak?
wiem, ze to nie ten dział i wybaczcie ze tu się pytam, ale strasznie mi zalezy na czasie. Jest to nikon D50 kit. Mam pierścienie do nikona, ale nic poza tym nie wiem. Kupione zostały w sklepie w ktorym nikt nie wiedział jak to się zakłada. Ja potrafie to założyc (wydaje mi się ze wszystko jest tak jak powinno byc) a obraz jest czarny i nic nie widać;/ a do poniedziałku mam czas zeby to oddać jeśli jest z tym coś nie tak.
próbowałam w każdym i nie działa. Nie jest już czarne, niby widać wszystko, ale jest bardzo zormazane i nie da się ustawić ostrości ani ręcznie, ani automatycznie się to nie robi. Nie chce się zrobić zdjecie w ogole. Myślisz, żeby to oddać czy pojechać do sklepu żeby mi pomogli?
Jenny, nie pomogę Ci, póki mi nie powiesz z czym masz problem, co robisz, co chcesz osiągnąć. Niestety nie byłem nigdy na kursie jasnowidztwa...
Zakładam, że to pierścienie pośrednie - do makro. Takie bez automatyki, np takie: http://www.systembank.pl/aukcje/pi1.jpg
Takie pierścienie zakłada się pomiędzy obiektyw a aparat w celu uzyskania większego powiększania, ale kosztem utraty możliwości robienia zdjęć obiektom leżącym dalej - umownie mówiąc w nieskończoności. AF nie będzie działać - musisz ostrzyć przesuwając się bliżej lub dalej. Pomiar światła w aparacie nie działa - aparat powinien pozwolić na pracę tylko w trybie M - dając Ci do wyboru czas migawki i czułość ISO. Więc by dobrze naświetlić potrzebny jest zewnętrzny światłomierz, albo ocena wykonanego zdjęcia na histogramie. Oczywiście może się zdarzyć, że ilość światłą jest tak mała, że czas wyjdzie bardzo długi - w takim przypadku ratunkiem będzie tylko statyw. Przy okazji głębia ostrości będzie bardzo mała - temu też pomoże statyw...
hijax_pl jesteś genialny:D jest tak jak mowisz, ale polożyłam aparat na stole i na przeciwką malutką rzecz. Aparat nie miał możłiwości poruszeniu się a zdjecie albo było całe białe. W ogole nie bylo nic widać nawet jak ustawiałam ostrosć i robiłam bliżej i dalej. Co trzeba zdrobić aby wyszło makro?
Ustaw obiektyw na nieskończoność. Jeśli to obiektyw G (bo jak mówisz kit, to rozumiem DX 18-55G) - to wymusza maksymalną przysłonę f/22. Czas pewnie potrzebny będzie w okolicach 1 sekundy... Co do ostrzenia to - niestety w wizjerze wiele nie zobaczysz, a LV niestety nie masz...
Co innego gdybyś miała pierścienie z przeniesieniem automatyki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,74 sekundy. Zapytań do SQL: 15