Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dodam na wstępie że chodzi mi o używanie lornetki BEZ okularów.
Na stronie Lornetka +-3d znalazłem lornetkę w której piszę że korekta wzroku wynosi
-+ 3 diop
Czy to znaczy że jeśli komuś wada powiększy się np. do -4 diop to nie będzie mógł używać tej lornetki bez okularów.
Ta lornetka na tej stronie to wyjątek - bo w innych sklepach nie ma podanych informacji o tym na ile dioptrii jest regulacja ostrości - i czy można np. wyrównać ostrość na prawym okularze ?
Jak w takim razie kupować?
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 10:03 ]
Czy da się jakoś wyliczyć do ilu dioptrii można daną lornetkę wyregulować?
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 10:04 ]
może być też tak że lornetka nie nadaje się do oglądania w okularach i co wtedy - do wyrzucenia ?
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 10:07 ]
CZy to znaczy że osoby o wadzie np -6 diop są skazane na zakup lornetki która nadaję się do oglądania w okularach.
Ta regulacja dioptri polega na tym że producent gwarantuje że jak masz jedna oko 0 a drugie +/- 3 dioptrie to możesz to skorygować prawym okularze. Jeżeli masz +/-2 dioptrie na każdym oku to zazwyczaj można wyostrzyć jeszcze obraz w każdej lornetce. Ja mam i -2,50 i -2,50 i moja lornetka jest na krawędzi ostrzenia jak się wada pogłębi do np -3 na którymś oku to już będę musiał przerabiać lornetkę. Guliwer chyba kiedyś pisał że przerabiał swojego nowego Celestrona 15x70. Jest z tymi lornetkami różnie zależy od serii jedni piszą (mowa o celestronie 15x70 w innych l podobnie) że wadę +/- 5-7 dioptri bez problemu korygują plus regulacja różnicy w okularze prawym między oczami inni już przy minus 3 dioptriach muszą przerabiać lornetkę, czasam zależy to partii. Teraz tylko czekam na zadanie przez ciebie pytanie pod tytułem ja nadal nie rozumiem tego co napisałeś czy może mi ktoś to wyjaśnić?
A znacie jakieś lornetki takie 10x50 albo 12x50 co by miały regulacje do -6 dioptrii ?
A mam jeszcze pytanie : gdzie w takim wypadku można przerobić lornetkę i ile to może kosztować. Czy to może ktoś zrobić czy samemu też da radę ?
Może jakieś strony internetowe
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 13:36 ]
jak to się przerabia ?
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 13:37 ]
Wiem że są lornetki za pomocą których można patrzeć w okularach ale ja bym wolał jednak bez okularów
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Lip, 2010
Guliwer właśnie chyba sam przerobił jak będzie się mu chciało ci to wyjaśnić to tak zrobi. Jest jeszcze astrokrak.pl tam do około 100 zł robią różne przeróbki, regulacje i naprawy. Zastanawia mnie dlaczego się tak konkretnie interesujesz tak bardzo różnymi lornetkami i sprawami jak pisałeś że masz świetną lornetkę Breaker której byś na nic nie zamienił??
bo jest świetna tylko że ja noszę o okulary i tak na przyszłość się pytam ?
Dirty [Usunięty]
No ja też się zdziwiłem gdy się ostatnio okazało że moja lornetka już dalej nic nie skoryguje. No a oglądanie w okularach i przez lornetkę na pewno jest trochę cioterskie.
Regulacja na okularze jest potrzebna jeśli wada jednego oka jest większa od drugiego albo jedno oko jest zdrowe a drugie z wadą. Jeśli ktoś ma np. -2D w obu oczach, to okular lornetki nastawia na zero. Centralnym pokrętłem wyostrzy sobie obraz na daną odległość.
Problemem jest jeśli ktoś ma astygmatyzm i okulary cylindryczne o mocy większej niż 0,5 dioptrii. Wtedy powinien patrzeć przez lornetkę w okularach korekcyjnych i kupując lornetkę wybrać taką z dużym odstępem źrenicy wyjściowej np. 20mm.
Takie są ogólne zasady. W praktyce to jedni okularnicy wolą patrzeć przez okulary korekcyjne inni do lornetki okulary zdejmują. Szkła kontaktowe ułatwiają używanie lornetki.
Dirty [Usunięty]
Jest jeszcze jedno ułatwienie oprócz dużego odstępu źrenicy, są to wkręcane muszle oczne Nikon EX ma na pewno coś takiego może jeszcze jakiś inny tańszy sprzęt ma coś takiego lub zawijane muszle.
Ale to trochę głupie żeby kupować szkła kontaktowe do oglądania przez lornetkę ?
Szkoda że producenci nie podają takich danych do ilu dioptrii jest korekcja wady.
Mam takie pytanie czy po przeróbce lornetki obraz jest ten sam ? Czy może coś się traci
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 14:23 ]
takie soczewki kontaktowe kosztują z 60zł i po miesiącu trzeba wyrzucić ... a w dodatku trzeba to na oko zakładać
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 18:59 ]
O na przykład te lornetki: ZOMZ
mają w opcję regulacji do +-5 dioptri i to jest fajne że jest to podane
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Wto 28 Wrz, 2010
pro-ue. Jak już napisałem jak kupisz lornetkę z chowanymi muszlami ocznymi nie rozczarujesz się, śmiało można patrzeć w okularach. Mam taką lornetkę od niedawna i opisałem to w poście "jaka to lornetka". Tak więc jeżeli nosisz okulary na 99,9% nie będziesz miał z lornetką przypału.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9