Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 23 Lut, 2008 Olympus E-410vOlympus E-500vCanonEOS400DvNikon40vNikon D40x
Witam,
Pominę wstęp bo to jak wiadomo "zgłupiałem, bo za dużo przeczytałem" itp. Uważam, że to sprawa indywidualna i zależy od tego co chcemy fotografować. Ja potrzebuje
do głownie chmur, wschody i zachody słońca, krajobrazy, (tworzenie HDR'ów) , jak i również makro. Jaki aparat mi radzicie do moich zapotrzebowań? Który z tych co wymieniłem może okazać się najlepszy? A może ktoś poleci cos innego?
Mam do dyspozycji 2.000 zł i chciałbym kupić lustrzankę (nową) i zastanawiam się nad:
Olympus E-410 (oferta z dwoma obiektywami za 1899zł)
Canon 400D (Canon EOS 400D + 18-55mm f/3,5-5,6 II 1975zł)
Olympus E-500 ( oferta z obiektywem Zuiko Digital 14 - 45 mm za 1599zł)
Nikon D40 (oferta z obiektywem 18-55mm +karta 2 gb za 1499zł)
Nikon D40x (troszke ponad 2tysiące za zestaw z obiektywem)
Staram się sam dowiedzieć co najlepiej do mnie przypasuje, dowiedziałem się, że pentax ma bardzo dobrej jakości obiektyw w zestawie, lecz obiło mi się gdzieś o oczy, żeby brać nikona d40 (choc nie ma on bracketingu) - czy nie jest ona zbyt amatorska? (mimo to pentax zyskał mniej procentowych punktów na fotopolis). Czy pentax sprawdził by się bardziej dla moich potrzeb? A może Sony DSLR-A200K sprawi się dobrze? Wiem pewnie niektórzy użytkownicy dostają szału na takie posty - lecz nie chcę zrobić błędu wybierając coś złego, czekam na wasze rady i pomoc
Odpowiem tak, jeżeli Twoje zainteresowania to głównie fotografia pejzażowa - krajobrazowa i od czasu do czasu makro to musisz się bardziej zastanowić jakie obiektywy będą Ci potrzebne - mi się wydaje, że na początek przyda się coś standardowego kryjącego 17-50 plus jakiś obiektyw makro.
Jeżeli robisz HDR to z d40 też jest to możliwe ale tzw bracketing będzie trzeba robić manualnie. Każdy z tych wymienionych aparatów będzie robił dobre zdjęcia, do krajobrazów przyda Ci się szeroki kąt i tutaj każdy w zestawie ma szerokiego kita; z makro będzie gorzej bo albo będą potrzebne pierścienie lub obiektyw makro a to już większy wydatek. Tak więc warto się zastanowić np nad Olympusem E-500 z kitem i 35/3.5 makro co powinno kosztować gdzieś w okolicach 2000; jedyne co martwi to dość ograniczony rynek Olympusów.
Nikon d40x i Canon 400d zapewne pod względem doboru szkieł da Ci najwięcej możliwości - ale na start będziesz musiał zrezygnować z makrofotografii, bo nie starczy na to kasy.
O Pentax'ach inni się wypowiedzą, którzy mają większą wiedzę na ten temat.
Zestaw który ja bym wziął dzisiaj na Twoje potrzeby to np Canon 400D +18-55/3.5-5.6 do 2000 zł +60/2.8 macro [1000zł]
lub Nikon d40x z kitem, a o szkłach do macro Nikkora nic nie wiem więc nie piszę.
W HDR-ach ważne jest też wstępne podnoszenie lustra, którego Nikony D40/D40x i A200 nie mają, więc na placu boju zostają tylko Olki i Canon. Olki mają niestety mniejszy zakres tonalny od konkurencji (najmniejsze piksele), a w zdjęciach zachodów itp zakres ten jest bardzo ważny. I tak metodą eliminacji doszliśmy do
Canona 400D Choć upewnij się, czy nie ma on jakiejś cechy, która akurat dla Ciebie jest dyskryminująca.
Tylko nie słuchaj biadolenia na temat kita Canona, bo na szerokim kącie przymknięty do f/5.6-11 (a przy takich przysłonach robisz krajobrazy) pozwoli zrobić Ci ładne zdjęcia.
Ok więc metodą eliminacji został nam Canon 400D ale nikt nie wypowiedział sie na temat pentaxa k100d - oznacza to, że dla mnie najlepszym wyborem będzie canon? Czy raczej obydwa aparaty spełnią się tak samo (porównywalnie) a różnice jakie mają mnie przekonać do jednego z nich to np. kolor obudowy, lub (plus na korzyść pentaxa) fakt, że np. canon jest "plastykowy" (choć osobiście nie będzie mi to przeszkadzało jeśli da mi lepsze możliwości).
Jeśli chcesz robić krajobrazy, to w przyszłości możesz chcieć dokupić coś szerszego niż standardowy obiektyw. Do Olympusa jest w tej chwili tylko jeden: ZD 7-14 f/4 ED i kosztuje ponad 5000 zł...
Jak widzę Łukaszu posłuchałeś rady i poszukałeś pomocy na forum optyczne.pl
Ja też proponuję się zastanowic nad Canonem 400D. Jesli HDR i krajobrazy to niskie szumy matrycy i dobra jakość RAWów to ważna sprawa..przy nakładaniu kilku ujęć szumy sie potengują.
Ja też proponuję się zastanowic nad Canonem 400D. Jesli HDR i krajobrazy to niskie szumy matrycy i dobra jakość RAWów to ważna sprawa..przy nakładaniu kilku ujęć szumy sie potengują.
Szumy CMOS-a Canona na niskich czułościach są większe niż dowolnej matrycy CCD - a kto robi krajobrazy (zwłaszcza HDR) na wysokich czułościach?
Przestańcie na każdym kroku wciskać bajki o niskoszumnych Canonach, bo to było dawno i nieprawda...
Różnice w szumach na niskich czułościach są tak naprawdę marginalnie pomijalne. Ja bym nie na takie ...... patrzył, ale na to jaki obiektyw można do tego aparatu podłączyć i za jakie pieniądze.
jaad75, często w krajobrazach, zwłaszcza morskich, wykorzystuje się dłuższe czasy naświetlania w celu uzyskania efektów rozmyć. Takie zdjęcia są bardzo efektowne, a Canon ułatwia ich zrobienie bo wzrost szumu w miarę wydłużania czasu ekspozycji jest niewielki. To może być bardzo duża zaleta, zważywszy na to, że HDR potęguje te wady.
Z kolei przy krótkich ekspozycjach różnice są chyba pomijalne.
jaad75, często w krajobrazach, zwłaszcza morskich, wykorzystuje się dłuższe czasy naświetlania w celu uzyskania efektów rozmyć. Takie zdjęcia są bardzo efektowne, a Canon ułatwia ich zrobienie bo wzrost szumu w miarę wydłużania czasu ekspozycji jest niewielki. To może być bardzo duża zaleta, zważywszy na to, że HDR potęguje te wady.
Z kolei przy krótkich ekspozycjach różnice są chyba pomijalne.
Właśnie o to mi chodziło.
Ja poleciłem C400D, ewentualnie używane C20d z obiektywem KITowym(tak jak Arek napisał - w pejzarzu sie sprawdzi)
Te aparaty mają to wszystko co lustro mieć powinno i do 2000zł tutaj nic lepszego raczej nie da rady wykombinować. Takie jest moje zdanie. Wybór nalezy do kolegi.
Można też pokusić się o zakup Canona 350D. Nówka do dostania z kitem za niewiele ponad 1500 zł. Będzie jeszcze 500 na dodatki przydatne do krajobrazów. Jakiś statyw porządny lub filtr połówkowy, a może polar.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13