Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 Canon 400d i 450d - istotne różnice?
Witam
W moich poszukiwaniach lustrzanki wśród liderów (przystępnych dla mnie cenowo) znalazł się Canon 400d (do tego planuję Canon 17-85)
Ostatnio znalazłem w niezłej cenie 450d
Przeglądam porównania i ze względu na moją nikła znajomość tematu nie mogę zorientować się na czym polegają zasadniczo istotne różnice.
Czy moglibyście mi pomóc w tym wyborze?
Czy warto dodać 2 lub 3 stówki i kupić 450d?
Jeśli tak, to dlaczego? (pomijając wielkość matrycy, bo to akurat zauważyłem
pozdro
PS
400d przez kilka dni miałem pożyczone, podoba mi się i dobrze leży mi w dłoniach.
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 Re: Canon 400d i 450d - istotne różnice?
jannik napisał/a:
Przeglądam porównania i ze względu na moją nikła znajomość tematu nie mogę zorientować się na czym polegają zasadniczo istotne różnice.
+ większy ekran
+ nowszy procesor
+ pojemniejszy akumulator
+ funkcja live view
+ szybsze zdjęcia seryjne 3.5 fps z 3.0 fps
+ odrobinę lżejszy
- pracuje na kartach SD/SDHC zamiast CompactFlash
jannik napisał/a:
Czy moglibyście mi pomóc w tym wyborze?
Czy warto dodać 2 lub 3 stówki i kupić 450d?
Jeśli tak, to dlaczego? (pomijając wielkość matrycy, bo to akurat zauważyłem
Ja bym wybrał 450D - to nowsza konstrukcja. Powiększanie matrycy daje efekt odsuwania projektora/rzutnika od ekranu; sensor jest dokładnie ten sam: 22,2 x 14,8 mm.
Oczywiście, za dodatkowe pieniądze możesz kupić np. EF 50mm f/1.8 albo akcesoria - ja bym jednak nie oszczędzał na korpusie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010
hereyoufindme napisał/a:
+ większy ekran
+ nowszy procesor
+ pojemniejszy akumulator
+ funkcja live view
+ szybsze zdjęcia seryjne 3.5 fps z 3.0 fps
+ odrobinę lżejszy
- pracuje na kartach SD/SDHC zamiast CompactFlash
dodam, że z istotnych rzeczy różnica między tymi modelami to namiastka spota w 450D i to jest chyba najistotniejsza różnica, reszta to szczegóły. Czy sa jakieś istotne różnice w obrazowaniu wyczytasz sobie z testów.
aha, hereyoufindme- czemu karty SD to minus nie kumam mamy 2010 rok, nawet nie proszę Cię o rozwinięcie twojego rozumowania, bo po co masz się męczyć.
Sory, ale mógłbyś rozwinąć co to znaczy "namiastka spota"???
To znaczy, że "punkt" pomiarowy ma tak dużą powierzchnię, że ciężko nazwać go prawdziwym spotem...
jannik napisał/a:
PS
hereyoufindme chyba nie napisał, że SD to wada
napisał tylko że SD zamiast CF
ale słyszałem nieraz od profesjonalistów, że CF szybciej zapisują
Napisał to ze znakiem "-", czyli traktuje to jako wadę, a obecnych czasach i przy powszechności czytników i urządzeń SD należy to traktować jako zaletę. A co do szybkości, to w tej klasie sprzętu i tak wąskim gardłem jest aparat - wszystkie lepsze karty są wystarczająco szybkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10