Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 Tylko NIKON - Pytanie który model...?
Witam Wszystkich....
Fotografią interesuje się od niedawna , kiedyś zdjęcia robiłem "poprostu" i czymkolwiek...
Kilka miesięcy temu mój znajomy zainspirował mnie , nietyle lustrzanką co światem fotografii.... (aparaty , kadrowanie , ustawienia)
Ponieważ nie chciałem lustrzanki , twierdząc że dobrym kompaktem zrobie wystarczające zdjęcia dla swoich potrzeb kupiłem Sony HX5V. Aparat doskonały jak na tej wielkości sprzęcik (10 x zoom optyczny , filmy Full HD , Panorama Sweep).
Mój SONY HX5V napewno zostanie w moim posiadaniu ponieważ robi świetne filmy , poza tym potrzebuje małego aparatu bo nie zawsze będę uzywał lustra.
Ps: Nie wyobrażam sobie zjeżdżać ze Śnieżki na desce z Lustrzanką w plecaku , bo przy bardzo szybkiej jeździe wywrotki są często spotykane , szkoda mi niszczyć lustro i Kity...
Do czego zmierzam:
- Napewno chce Nikona - Tutaj nie ma mowy o innym sprzęcie...
- Napewno w planach mam dokupienie obiektywu , mówiąc "kompaktowo" z dużym zoom-em (myśle min. o 70 - 300)
Pytania - Czym różni się Nikon D3100 od Nikona D5000 , w sensie jakości zdjęć , biorąc pod uwage że robimy na tych samych obiektywach?? (uchylny LCD pomijam)
Czym różnią się serie starsze z oznaczeniem dwucyfrowym (D60) od serii trzycyfrowych (D3100)?
Czy jest rażąca różnica między zdjęciami wykonywanymi obiektywem Nikona a na przykład Sigmą?? (mowa o obiektywie o tych samych ogniskowych).
- Napewno chce Nikona - Tutaj nie ma mowy o innym sprzęcie...
Bo?
bboy4 napisał/a:
Pytania - Czym różni się Nikon D3100 od Nikona D5000 , w sensie jakości zdjęć , biorąc pod uwage że robimy na tych samych obiektywach??
Przede wszystkim mają inną matrycę, tyle, że nie sądzę, żebyś zauważył różnice...
bboy4 napisał/a:
Czym różnią się serie starsze z oznaczeniem dwucyfrowym (D60) od serii trzycyfrowych (D3100)?
D50/D40/D40x/D60/D3000 były oparte na 6 i 10MPix CCD (D3100 to 14MPix CMOS), D70/D70s/D80, to również CCD, dopiero w D90 włożnono CMOS-a, z tym, że ta linia jest pozycjonowana co najmniej półkę wyżej od Dxx z niskimi numerami (dwie rolki, pryzmat itd.)
bboy4 napisał/a:
Czy jest rażąca różnica między zdjęciami wykonywanymi obiektywem Nikona a na przykład Sigmą?? (mowa o obiektywie o tych samych ogniskowych).
1. Nikon dlatego że chyba najbardziej ufam tej marce w lustrach (zaznaczam że opieram się tylko na opiniach znajomych oraz opiniach przeczytanych z różnych źródeł).
2. Owszem , wiem że ogniskowe to nie wszystko , chodzi mi o różnice między obiektywami Nikona a na przykład Sigma/Tamron , zakładając że wszytskie dane obiektywów są bardzo zbliżone ,lub teoretyzując niemal identyczne...
3. Kity - - Humorystyczne określenie obiektywów , które na początku będę posiadał jeśli zdecyduje się na konkretne lustro..
Ps: Czy możesz rozszerzyć stwierdzenie o różnicach w matrycy między D3100 a D5000...
1. Nikon dlatego że chyba najbardziej ufam tej marce w lustrach (zaznaczam że opieram się tylko na opiniach znajomych oraz opiniach przeczytanych z różnych źródeł).
Myślałem, że chodzi o konkretne cechy...
bboy4 napisał/a:
2. Owszem , wiem że ogniskowe to nie wszystko , chodzi mi o różnice między obiektywami Nokona a na przykład Sigmą , zakładając że wszytskie dane obiektywów są bardzo zbliżone lub teoretyzując niemal identyczne...
Ale trzeba mówić o konkretnych szkłach... Np. 50-tka f/1.4 Sigmy uchodzi za lepszą optycznie od Nikkora o tych samych parametrach, być może,że podobnie będzie wyglądała sytuacja z 85-tką... Ogólnie przyjeło się, że obiektywy "firmowe" są lepsze, co nie zawsze jest prawdą.
bboy4 napisał/a:
3. Kity - - Humorystyczne określenie obiektywów , które na początku będę posiadał jeśli zdecyduje się na konkretne lustro..
KIT, to zestaw składający się z body i obiektywu. Określenie samego obiektywu mianem "kita", jest nie tyle humorystyczne, co błędne (nawet jeśli bardzo popularne).
[ Dodano: Sob 02 Paź, 2010 13:46 ]
Cytat:
Ps: Czy możesz rozszerzyć stwierdzenie o różnicach w matrycy między D3100 a D5000...
D5000 ma 12MPix matrycę CMOS, D3100 ma nowszą 14MPix - obie wyprodukowane przez Sony (chociaż niektórzy fani Nikona wzdrygają się na samą myśl o tym ).
bboy4, w systemie cyfrowych lustrzanek Nikona można się pokusić o takie zestawienie:
4 cyfry - aparaty amatorskie, tzw entry level
2 cyfry - zaawansowany amator
3 cyfry - póprofesjonalne
1 cyfra - profesjonalne
I w sumie tak to się ładnie sprawdzało do momentu pojawienia się D3100 i D7000. Bo D3100 to nowy EL bardziej wyglądający jak następca D5000 a D7000 - aparat adresowany do osób fascynujących się fotografią o specyfikacji bardzo bliskiej D300 a ergonomii D90.
I myślę, że D3100 będzie dla Ciebie zupełnie wystarczający.
Też wolę canonowską numerologię z mk (coś rzymskiego)
hydra [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a:
bboy4, w systemie cyfrowych lustrzanek Nikona można się pokusić o takie zestawienie:
4 cyfry - aparaty amatorskie, tzw entry level
2 cyfry - zaawansowany amator
3 cyfry - póprofesjonalne
1 cyfra - profesjonalne
Jako, że to mój pierwszy post Witam Wszystkich serdecznie.
Jestem na etapie wyboru aparatu i nie ukrywam, wszelakie opinie są dla mnie, że tak powiem "szcególnopostrzegawczae". Nie chcę dyskutować o wyborze ale niejako przy okazji mam takie pytania :
- czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię, jakość zdjęć ? Czym poziom entry level różni się od np. half-profi ?
Czy może są inne aspekty o których nie wiem ?
Np. kwestia oprogramowania które może zdziałać wiele i z aparatu poziomu 1 ( entry) można uzyskać poziom wyżej ?
Pomijam tutaj klasyfikację na FF , bo to chyba inna liga.
- czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię, jakość zdjęć ?
Ergonomię i jakość wykonania - zdecydowanie tak, jakość zdjęć już niekoniecznie...
hydra napisał/a:
Czym poziom entry level różni się od np. half-profi ?
Bardziej zaawansowany aparat zazwyczaj posiada dwie rolki, górny wyświetlacz, pryzmatyczny wizjer, zazwyczaj lepszy AF i szybszą serię, większy bufor, a w przypadku Nikona np. lepszą współpracę ze starszymi szkłami, czy też pokładowe sterowanie lampami, a czasem uszczelnienia... Do tego dochodzą dodatkowe funkcje, typu podgląd GO, wstępne podnoszenie lustra, interwałometr czy tethered shooting, których niższe modele są zazwyczaj pozbawione...
Nie wyobrażam sobie zjeżdżać ze Śnieżki na desce z Lustrzanką w plecaku , bo przy bardzo szybkiej jeździe wywrotki są często spotykane , szkoda mi niszczyć lustro i Kity...
No ale jakie kadry byś miał. Na pewno lepsze jak kompaktem, szczególnie te z 70-300mm.
czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię,
Tak
hydra napisał/a:
Pomijam tutaj klasyfikację na FF , bo to chyba inna liga.
W sumie to tylko inna matryca. Fakt, że nie wstawiają jej do lustrzanek EL nie powinien nam przysłaniać tego że to tylko... większa matryca
Uogólniając możemy powiedzieć, że pod względem obrazowania wszystkie lustrzanki są zasadniczo podobne. To czym się różnią - to właśnie ergonomia i wodotryski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14