Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
obecnie uzywam canona 50D z podpietym tamronem 17-50 ze stabilizacja, problem polega na tym ze AF dziala jak chce i kiedy chce a poniewaz foce w wiekszosci na imprezach szukam czegos co moglo by mi naprawde pozytywnie posluzyc.Sprawa wyglada tak ze kluby w wiekszosci przypadkow sa ciemne i jednak brakuje tego swiatla a jesli uzywam zbyt duzej mocy lampy zdjecia traca na plastycznosci na ktorej bardzo mi zalezy
izumi napisała,że używa tamrona 17-50/2,8 i przeszkadza jej w tym obiektywie niecelność AF-a oraz że brakuje jej światła a lampy nie chce używać.Potrzebuje więc obiektywu z celniejszym AF-em oraz jaśniejszego,czyli zoomy odpadają.Jeśli jak piszecie 24L jest "za wąski",to widzę jedno rozsądne wyjście-oprócz zakupu 24L powinna zmienić 50d na 5d
Potrzebuje więc obiektywu z celniejszym AF-em oraz jaśniejszego,czyli zoomy odpadają.Jeśli jak piszecie 24L jest "za wąski",to widzę jedno rozsądne wyjście-oprócz zakupu 24L powinna zmienić 50d na 5d
pitras, są tacy co narzekają, są też tacy co narzekają na AF w 7d i co z tego Są i tacy którzy sobie takim zestawem nieźle radzą na weselach, to czemu izumi nie miałaby sobie poradzić na imprezach klubowych
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Paź, 2010
Sunders napisał/a:
izumi napisała,że używa tamrona 17-50/2,8 i przeszkadza jej w tym obiektywie niecelność AF-a oraz że brakuje jej światła a lampy nie chce używać.Potrzebuje więc obiektywu z celniejszym AF-em oraz jaśniejszego,czyli zoomy odpadają.Jeśli jak piszecie 24L jest "za wąski",to widzę jedno rozsądne wyjście-oprócz zakupu 24L powinna zmienić 50d na 5d
ale bez lampy się nie obejdzie nawet z 5D2
Prosiłem, bez prywatnych odniesień, nie skutkuje, ciężko sie opanować
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 09 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli zestaw 24L+5dmkII na możliwie wysokim ISO nie da rady to niestety tak, ale najpierw trzeba spróbować-może jakieś oswietlenie jednak jest na tych imprezach i się uda
Dlaczego uważacie, że 24 mm na cropie to będzie za wąsko? Przecież nie wszystkie zdjęcia klubowe to muszą być szerokie kadry. Poza tym na szerokim kącie np. 17 mm aż tak rozmycie postaci nie będzie widoczne, więc od biedy można wykorzystać posiadanego już Tamrona na pełnej dziurze i skrajnej ogniskowej. A do pozostałych kadrów mieć owo nieszczęsne 24L czy coś rozsądniejszego jeśli się nie ma dużego budżetu. Ja nie mając dużych pieniędzy zamiast wywalać wszystko na jedno szkło 24L, wolałbym mieć np. Sigmę 30/1.4 (oczywiście bo już ją mam i wybrałem z różnych powodów) plus 85/1,8 i wtedy mam obstawione parę ogniskowych w rozsądnej jakości.
A lampą można i trzeba trochę doświecać, nawet używając wysokich ISO trzeba umiejętnie tą lampą się posłużyć, żeby mieć lepszy efekt. Nie trzeba walić mocno na wprost, polecam ujemną kompensację ekspozycji lampy, w takich przypadkach się przydaje.
od biedy można wykorzystać posiadanego już Tamrona na pełnej dziurze i skrajnej ogniskowej
Efekt takich działań, jak napisała izumi jest taki, że zdjęcia też są "od biedy" bo AF tego tamrona niestety w słabych warunkach oświetleniowych trafia jak chce
komor napisał/a:
owo nieszczęsne 24L czy coś rozsądniejszego jeśli się nie ma dużego budżetu
Czemu "nieszczęsne" Co "rozsądniejszego" można kupić z takim budżetem do podanych zastosowań
komor napisał/a:
wolałbym mieć np. Sigmę 30/1.4 (oczywiście bo już ją mam i wybrałem z różnych powodów)
Są przewagi sigmy: nieco większy kąt widzenia/45v.59-przy czym brzegi zdjęć z canona będą ostre, z sigmy niekoniecznie/, nieco mniejsza waga i wymiary oraz ponad 2-krotnie niższa cena/nowa sigma 30/1,4 v. używany canon 24L w.I/.We wszystkim pozostałym canon jest lepszy.Poza tym AF tej sigmy chyba nie jest lepszy niż ten w tamronie i to ją chyba wyklucza z "konkurencji"
przy czym brzegi zdjęć z canona będą ostre, z sigmy niekoniecznie
Sunders, na boga… Jakie ostre brzegi? Na f/1.4 czy f/2? To ma służyć do fotografii ściany? Myślałem, że mowa o jakiejś akcji, ludziach… Tyś się chyba za dużo testów naczytał, a za mało zdjęć robisz. Z AF może być problem, ale to bardziej od puszki zależy niż szkła.
Edit, bo dopiero teraz zauważyłem:
Sunders napisał/a:
Są przewagi sigmy: nieco większy kąt widzenia/45v.59
24L ma 24 mm, natomiast Sigma ma 30 mm, więc na APS-C to chyba jednak 24L będzie miało większy kąt widzenia.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Paź, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Prosiłem, bez prywatnych odniesień, nie skutkuje, ciężko sie opanować
a nie ....w takim razie to klasa (stwierdziłem co będę pisał na priva do Wujek_Pstrykacz, ) dostaje worn'a za cyt:
"pierwszy raz widzę, że ktoś dziękuje za dostanie worn'a "
(uzasadnienie: "osobiste wycieczeki wobec innego forumowicza")
link w razie jakby ktoś nie dał wiary
i jestem na tej samej szali co inny użytkownik, który używał na forumie raczej "cięższych" określeń, co zresztą kolega moderator Wujek_Pstrykacz, zdążył usunąć z jego postu, pewnie do stopki nie zdążył się dostać, bo było
tak
sorry Sunders ale właściwie należy ci się też worn bo napisałeś to samo co ja
Sunders napisał/a:
kozidron napisał/a:
pierwszy raz widzę, żeby ktoś dziękował za warn'a
Ja też
ps.
Wujek_Pstrykacz, ja za worn'a nie będę dziękował jak się to wyżej zdarzyło ale żeby groteski stało się za dość zrobię coś innego, poproszę o drugiego worn'a, bo tym postem bez żadnej "przemocy słownej" chciałbym wyrazić swoje niezrozumienie dla Twojej (z całym szacunkiem) logiki Panie moderatorze, bo jeżeli mam być na tej samej szali co gościu, który potrafi używać tylko podwórkowych z formułowań to wole mieć 2 karteczki a nawet 3 i ponieśc tego konsekwencje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 15