Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 09 Paź, 2010
canon 10-22 czy canon 16-35 L II USM
Autor Wiadomość
respice 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Paź, 2010   canon 10-22 czy canon 16-35 L II USM

Hallo,

czy ma ktos dobra rade na wybor nazwanych w temacie obiektywow? A dokladnie dla EOS 7D.

Z gory dzieki za rade!

Pozdrawiam

Reklama

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 08 Paź, 2010   

16-35L
pancerne obudowa
nie zjada pyłków
stałe światło f2.8
lepiej wypadnie na ff(jeśli któś lubi oglądać robi na f2.8 przy max powiększeniu to słabo!)
*dla mnie najlepszy std. zoom ze światłem f2.8

10-22
stworzony do cropa, trochę słabiej wykonany!
słabsze światło, ultra szeroki

respice 
Nowy

Dzieki!

co oznacza "std."

Na porownaniu tych dwu obiektywow wypadl kat widzenia dla ubu prawie jednakowo... Hm... W tym roku zalowalem, ze nie mialem w Egipcie szerokiego kata, przyszly rok w Lukorze musi lepiej wypasc, hmmm ... ale z 10-22 nie wyciagne jakosci "L"...

[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 21:31 ]
... przepraszam, chodzilo mi naturalnie o Luxor...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

10-22 na 7d da takiesame kąty widzenia jak 16-35 na FF. Ja do 7d wybrałbym właśnie 10-22. Elka powala także ceną, choć to klasa inna od 10-22

MasterB 
Maniak

respice, 16-35 to standardowy zoom na APS-C (dlatego as... użył skrótu std), natomiast 10-22 to zoom ultraszerokokątny.
To że pole widzenia mają takie samo, wynika z tego że 16-35 jest zaprojektowany z myślą o matrycy pełnoklatkowej, a 10-22 jest tylko dla APS-C.

Obydwa będą świetnie sie sprawować na 7D, ale do troszku odmiennych zadań :wink:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

respice napisał/a:

Na porownaniu tych dwu obiektywow wypadl kat widzenia dla ubu prawie jednakowo... Hm... W tym roku zalowalem, ze nie mialem w Egipcie szerokiego kata, przyszly rok w Lukorze musi lepiej wypasc, hmmm ... ale z 10-22 nie wyciagne jakosci "L"...

Nie łapię...
chcesz mieć bardzo szeroko w APS-owym formacie? To kupujesz 10mm i finito. Chcesz L-ke to kupujesz L-ke i finito. A skąd ja mam wiedzieć czego chcesz bardziej? To na tyle różne ogniskowe, że trudno porównywać.

Ja wolałbym sobie kupic dobrą 16-35. Ale to moje zdanie, bo jakoś nie umiem wykorzystać w ciekawy sposób 10mm.

respice 
Nowy

Hejejej...

OK. Canon L-ka kosztuje okolo 1199 Euro, 10-22 tylko 664 Euro, ale jesli maja porownywalne katy, to chyba lepiej dac na jakosc, nieprawda? Mnie interesowalaby atchitektura, piramidy, miejski "plener" Kairu, Frankfurtu/M. ...

Trzymacie w rece te dwa obiektywy z podana wyzej forma uzycia, ktory bralibyscie... nie patrzac na cene..., i juz skoncze "nudzenie" ... :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Te obiektywy zdecydowanie nie mają porównywalnych kątów. To kompletnie dwa różne szkła. Ich "porównywalność" jest tylko na różnych korpusach. 16-35 na takim 5D a 10-22 np. na 7D.
Ja mam 16-35, ale mam też 5D. Czasami jednak to 16-35 robi za standard na moim 7D :lol: Do architektury mając aparat z cropem kup sobie 10-22 :wink:

RB 

respice napisał/a:

OK. Canon L-ka kosztuje okolo 1199 Euro, 10-22 tylko 664 Euro, ale jesli maja porownywalne katy, to chyba lepiej dac na jakosc, nieprawda?

Ale w tym problem, że jak sobie je przymocujesz do 7d to one nie będą miały podobnych kątów widzenia.
Do 16-35 to bys sobie musiał, Kolego, 5d dokupić :-) i wtedy byś miał kąty takie jak 10-22 z 7d.
Co w sumie głupim pomysłem nie jest, tyle że... lekko kosztownym :mrgreen:

respice 
Nowy

Bardzo dziekuje!

Ogladajac firmowe reklamy Canona mozna zglupiec, stad tez moje pytania do was... Jeszcze raz dzieki!

A... czy 5D MKII spisywalby sie lepiej od 7D w plenerze? Jakosc zalezy chyba przeciez od min. obiektywu??? Czemu mialbym sobie kupic 5D MKII, jezeli 7D robie dobre zdjecia? Ma MKII "jakies zalety"?

Przepraszam za te pytania zawodowcow!

Sunders 

respice napisał/a:
jesli maja porownywalne katy, to chyba lepiej dac na jakosc, nieprawda?

Nieprawda, ponieważ kąty widzenia na 7d są następujące:16-35 daje 80,7-42,5 a 10-22 daje 107,3-63,3.Dlatego kąty i cena "przemawiają" za 10-22, a solidność wukonania i światło na 16-35L.

[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 22:06 ]
respice napisał/a:
czy 5D MKII spisywalby sie lepiej od 7D w plenerze?

To zależy jakiego rodzaju zdjęcia bedziesz robił.

respice 
Nowy

... wlasnie przeczytalem ostatni post od RB, "niebo" juz sie dosyc po tym przejasnilo ... :)

[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 22:12 ]
Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc! Super forum! Na dzis musze juz przerwac...

Dziekuje i Pozdrawiam!

dżony 
Rozmowny

Wysłany: Pon 11 Paź, 2010   

chciałbym mieć takie dylematy ^^
czy kupić sobie 5DII, albo D700, albo 16-35II a tak to tylko biedne życie zestresowanego maturzysty :P
wybaczyć, musiałem to napisać xDD

MasterB 
Maniak

Wysłany: Wto 12 Paź, 2010   

dżony, jako maturzysta miałem zenita z wyszczerbionym heliosem i ciułałem kasę na odbitki...
Nie masz co narzekać :wink:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Wto 12 Paź, 2010   

dżony napisał/a:
chciałbym mieć takie dylematy ^^
czy kupić sobie 5DII, albo D700, albo 16-35II a tak to tylko biedne życie zestresowanego maturzysty
Biedny maturzysta z 50D. :razz:
Ja przed maturą miałem Smienę 8M, a pierwszą lustrzankę Practikę MTL5B kupiłem w dawnym NRD (pamiętasz był taki kraj? :wink: ) , jak na nią tam zapracowałem na praktyce. :cool:

Odpowiedz do tematu