Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 Formatowanie kart pamięci
Witam na forum założyłem nowy temat - ponieważ nie widziałem nigdzie poruszonego podobnego problemu - mianowicie:
Posiadam kilka kart pamięci CF m.in. Fujufilm 40x 4GB, a także SanDisk Extreme IV 4GB. z pierwszą z nich nie mam żadnych problemów, pomimo, że teoretycznie gorsza bo wolniejsza niby "gorsza" firma itd. Druga z nich SanDisc niestety (być może moje niepoprawne jej użytkowanie) po formatowaniu (w kompie w czytniku) przyjęła pojemność 1,8GB i żaden diabeł nie chce jej teraz sformatować na 4GB. początkowa (po zakupie) miała pojemność znamionową (czyli 4GB) teraz już jak napisałem nie. Z drugą (jak i z żadną inną) nie mam takiego kłopotu - wkładam do czytnika i po formacie jest tyle co powinno być) Próbowałem już znaleźć jakieś rozwiązanie na stronie SanDisc'a ale tam przeważają sterowniki do różnego rodzaju czytników, próbowałem kartę sformatować w jakimś innym czytniku (zarówno dołączanym na kabelku, czy takim wbudowanym w drukarce, czy też w Laptopie, a także w aparacie - niestety bez skutku. Próbowałem formatowanie przeprowadzić już spod różnych systemów jak Win XP, NT, sam posiadam Vistę, wszędzie to samo, wybieranie Fat32 czy ustawień domyślnych urządzenia jak i jakichkolwiek innych nie pomaga w okienku zawsze pokazuje się wartość 1,87GB i tyle
Proszę o poradę...
Mi przychodzi do glowy takie rozwiazanie, ze karta jest "malo oryginalna". Na przyszlosc (chyba pisza to w instrukcjach do aparatow) formatuj karty w aparacie.
kosztowała jak "bardzo oryginalna" - ale w dzisiejszych czasach kto to wie za co płaci. Zawsze w akcie desperacji mogę iść do sklepu i próbować reklamować problem, ale chciałbym to zrobić dopiero będąc przekonanym co do swoich racji - no i kolejny problem to odległość do sklepu. Sprzęt kupuję zawsze w sprawdzonych punktach, ale kiedy brakło miejsca na kartach które posiadałem, poszedłem do sklepu kupić dodatkową "kliszę" - pomyślałem karta jak karta to nie obiektyw czy body itp..
Mnie coś tutaj śmierdzi Fat 16 albo podróbką. Może też być tak, że się komuś naklejki "pomyliły" i masz 2 GB. Ja bym kartę zwyczajnie reklamował, jeżeli nie ma 10 dni a kupiłeś przez neta to zwyczajnie odeślij do sprzedawcy. Jesteś z Łodzi to "podeślę" Ciebie do sklepu, gdzie na 100% są oryginały i na miejscu chłopaki Ci wszystko zrobią przy zakupie i sprawdzą.
Karta jak już pisałem przed formatowaniem miała 4GB - sklep w Londynie i to w samym centrum - (rzadko tam bywam, a już nawet jak jestem w tej metropolii to wcale mi się nie uśmiecha pchać się 2 godz. przez korki i szukać miejsca do parkowania) robią tam mili kolesie i już przy zakupie mówili, że z tymi "szybkimi" kartami bywają problemy i jak by coś to mogą wymienić (może wiedzą coś więcej na temat swojego towaru niż ja ), jak będę w pobliżu to chyba muszę tam zajrzeć. poczekam jeszcze parę dni może ktoś tu zajrzy, kto juz spotkał się z podobną przypadłością. dość długo myślałem, że to jakiś trafiony czytnik posiadam, ale jak już pisałem sprawdzałem kartę w wielu innych czytnikach i systemach. wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Jak rozumiem próbowałeś już tę kartę sformatować w aparacie i nie udało się, tak? Może jak już dotrzesz kiedyś do tego sklepu, gdzie kupiłeś, to poprosisz o próbę sformatowania na innym sprzęcie, może któryś z aparatów sobie z tym poradzi i odzyskasz zgubioną pojemność. Jeśli nie, to próbuj kolejne systemy operacyjne, niekoniecznie Windows...
P.S. komor: z innymi systemami faktycznie warto spróbować (mam takiego kolegę co się bawi w Linuksie) faktycznie o tym nie pomyślałem - ale człowiek widać jest już opętany Win
P.S. apollo13: na stronce zarejestrowałem się już dawno, ale ok tydz. temu wysłałem zapytanie w tej właśnie sprawie i poza mailem , że moje pytanie jest obrabiane i ma nawet swój numer - cisza...
Wielkie dzięki za wszelkie próby pomocy - jak problem rozwikłam na pewno dam znać - no chiba, że ktoś się jeszcze odezwie z kolejnym pomysłem, ja będę łapał kumpla od Linuksika
Wysłany: Wto 26 Lut, 2008
Na 100% to efekt formatu w czytniku. Czytałem kiedyś w instrukcji takiej karty (rzadko się to czyta, ale raz sie nudziłem) że nie należy tego robić. W czytniku można tylko kasowac zdjęcia, zmieniać nazwy itp.
Jeśli nie uzyskasz żadnej fachowej pomocy ani nie będziesz mógł skorzystać z gwarancji to próbowałbym wywalić partycję jakimś fdiskiem w czytniku i spróbować od nowa - w aparacie. W każdym razie taki program jak fdisk, czy nawet jesli masz XP to panel sterowania-zarządzanie komputerem-zarządzanie dyskami wyświetli Ci info o dysku (karcie) i pokaże wielkość partycji i wielkość dysku poza partycją (niewidoczną dla sprzętu).
-zarządzanie dyskami wyświetli Ci info o dysku (karcie) i pokaże wielkość partycji i wielkość dysku poza partycją (niewidoczną dla sprzętu).
Niestety to też nie działa już dawno tego próbowałem i wszelkie operacje w stosunku do partycji są "zaszarzone" - nie da się jej zdjąć - można tylko formatować do bólu.
Ponadto wreszcie dostałem jakiegoś maila z SanDisk'a ale tylko z kolejnymi pytaniami jescze raz co to za karta , gdzie kupiona, w czym sformatowana, jaki system jaki aparat itd. w dodatku napisali, że jak chcę to oczywiście mogę zadzwonić na jakiś numer do USA. Chyba upadli mocno na głowę, że będę wisiał z jakimś kolesiem podając mu odpowiedzi na kolejne dziwne pytania i będę bardzo szczęśliwy kiedy zauważę, że wydałem więcej na telefon niż kosztowała ta karta ale przynajmniej starają się być mili. Wysłałem zatem odpowiedź... poklikamy - zobaczymy. W niedzielę idę do kumpla co trochę miesza w Linuksie i na Mac'u - no i znowu zobaczymy......, a jak nie to chiba w przyszłym tyg. jadę do tego sklepu, bo dzięki SanDisk'owi znalazłem fakturę. Hmmm - Jak łatwo przyprawić się o cały łańcuszek ciekawych dodatkowych zadań przez jeno nieprzemyślane głupie formatowanie - Niech żyją wytrwali w męczarniach z głupotami!!!
u mnie też wystąpił ten problem, kupiłem na allegro kartę SanDisk IV 8 GB, pochodziła z Anglii, sprzedawca oferował b.dużo tych kart w opcji licytacja, więc się skusiłem za całe 91 zł / to ok 27% tego co u nas u autoryzowanego sprzedawcy/ Po otrzymnaniu karty włożyłem ją do Canona 350D wyswietlił się komunikat Error więc ją w aparacie sformatowałem i po uruchomieniu okazało się ,że karta ma 2 GB, tyle pokazuje aparat i PC po włożeniu do niego karty, narzędzia windowsa też pokazują ,że karta ma 1 partycję 2 GB, czy ktoś drążył temat ? a Teraz BOMBA , godzinę temu nawiązałem kontakt z jednym nabywców tej karty od tego samego sprzedawcy, napisał ,że karta ma 8GB, nawet przysłał zdjęcie z PC karty jako dysku, faktycznie miała 8 GB, 15 minut temu otrzymuje od niego maila ,ze sformatował tę kartę wkompie chyba i karta zaczęółła pokazywać 2 GB tyle co u mnie co jestw TEMACIE? czy to zwykła pdróba czy faktycznie są problemy z tymi kartami
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Maj, 2009
wlodek1001,
nie koniecznie...
najprawdopodobnie twój aparatnie obsługuje kart o takiej pojemności i w tym wypadku takie zachowanie może byc naturalne...
nie ma sensu czasami "wychodzic przed orkiestrę"...
w chwili obecnej potrzebujesz odwrócic formatowanie, a do tego o ile dobrze pamiętam potrzebny jest specjalny program...
było już chyba o tym...
proszę o pomoc, to moja pierwsza wizyta, jaki to program gdzie go znaleźć ?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Maj, 2009
wlodek1001 napisał/a:
proszę o pomoc, to moja pierwsza wizyta, jaki to program gdzie go znaleźć ?
na to pytanie ja niestety nie odpowiem....
po więcej informacji proponuję udac sie na canon-board. tam chyba było właśnie coś na ten temat. musisz poświącić trochę czasu i poszukać....
co do programu, to proponuję zadzwonic na info sandisk...., albo e-mail
w związku z tym....
pamięć starego człowieka jest zawodna...
karta powinna działać dobrze....
jeśli punkt drugi nie sprawdził sie -odsyłac do sprzedawcy i zarządać zwrotu kasy....
olej co napisałem we wcześniejszych postach...
dzięki, mam drugi aparat cyfrowy/dziadek / HP 618 z 2001 r całe 2,1 mp, wtedy kupiłem do niego kartę 64 MB za 940 zł, ale nie o to chodzi, otóż ten wiekowy aparat czyta i widzi jak o 2 GB tę nieszczęsną kartę, a biorąc pod uwagę technologię nie powinien, uważam jednak ,że karta to podróba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9