Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwne białe obwódki wokół jasnych obiektów
Autor Wiadomość
lancer 
Rozmowny

Wysłany: Pon 11 Paź, 2010   Dziwne białe obwódki wokół jasnych obiektów

Mam problem taki jak w temacie. Wokół jasnych obiektów pojawiają mi się dziwne obwódki jakby jakiś blur. Na zdjęciu które wrzucam nie jest to nazbyt intensywne ale mam zdjęcia na których wygląda to 2-3 raz gorzej.
Zapytacie dlaczego ich nie pokazałem - jakbyście mieli na kilku HDD kilkadziesiąt tysięcy zdjęć też by Wam się nie chciało szukać ;)

Ok teraz tak - problem ten objawia się głównie na obiektywie Canon 50 mm 1.8 f ale był widoczny również na Tamronie 70-300. Teraz mam już Sigmę 70-200 i problem zniknął. 50'tki jednak nadal używam, fajnie mi się na niej foci ale to jest czasem nie do zaakceptowania! Szczególnie przy kontrastach czerni z bielą biała obwódka robi się wyjątkowo intensywna i widoczna.
Puszkę mam Canona 50D. Ktoś diagnozował ten problem i spotkał się z nim?

mały sampel

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pon 11 Paź, 2010   

Mi to wygląda na mydełko typowe dla tego obiektywu przy pełnym otworze... Mój egzemplarz też tak ma.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Trochę purple fringingu, trochę aberracji sferycznej - dość typowe dla jasnych szkieł okolicach pełnego otworu... Do tego jeszcze obiekt na granicy GO...

oranżewski 
Optyczny

ja mam to samo w Prakticarze 28-70/3.5-4.5 :grin:

maczetka 
Rozmowny

Normalna rzecz niestety. Ten przyklad, ktory tu pokazales i tak nie jest jeszcze jakims ekstremum. W moim 50 1.4 na maksymalnym otworze to potrafi O WIELE GORZEJ wygladac :-(

komor 
Moderator

Do tego co napisali koledzy ja bym jeszcze dodał, że tam chyba się rozmycie od ruchu też załapało, bo biały „duszek” jest bardziej widoczny z jednej strony niż z drugiej. Wszystko to pod warunkiem że błyskałeś na tym zdjęciu, ale raczej to zrobiłeś.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, owszem błyskał, ale to nie jest to - po prostu zjawisko jest najbardziej widoczne przy największych kontrastach.

lancer 
Rozmowny

Ok czyli już wiem, że po prostu ten typ tak ma, a nie jest to wadą konkretnie mojego obiektywu. Co do ruchu to też mogło to tutaj jakoś wpłynąć ale nieraz przy statycznych obiektach wygląda to sporo gorzej. Pozostaje go trochę przymykać ale z drugiej strony po co mi to jak w 2.8f mam zoomy i na pełnej dziurze tego nie robią :/
Na szczęście zjawisko nie pojawia się bardzo często.
ps. błyskałem to na 2 lampy - jedna ze stopki druga z fotoceli gdzieś pod ścianą w sufit strzelała.

dragossani 
Entuzjasta

Przy f/1.4 i bardzo dużym kontraście, wypływy światła potrafią iść na pół kadru. Bolesne ale to norma niestety.

jaad75 
Klub Pierdzieli

lancer napisał/a:
Pozostaje go trochę przymykać ale z drugiej strony po co mi to jak w 2.8f mam zoomy i na pełnej dziurze tego nie robią :/
Tyle, że są na tej przysłonie znacznie mniej ostre, mają gorsze bokeh, transmisję, mikrokontrast itd...

[ Dodano: Pon 11 Paź, 2010 15:16 ]
BTW, to Twoja pierwsza jasna stałka?

komor 
Moderator

lancer napisał/a:
Pozostaje go trochę przymykać ale z drugiej strony po co mi to jak w 2.8f mam zoomy i na pełnej dziurze tego nie robią :/

No sorry, ale trochę za dużo wymagasz od obiektywu za 400 zetów. :) Po to są stałki o świetle f/1,4 (oczywiście niestety z innych zakresów cenowych) żeby przymknąć je np. do f/2 i cieszyć się dobrym lub bardzo dobrym obrazem.

kozidron
[Usunięty]

chciałem w sumie napisać to co komor, dodać można tylko, że trochę mnie dziwi iż, chce ci się męczyć z af-em tego plastiku skoro na tym zarabiasz.

lancer 
Rozmowny

Właśnie mnie zmotywowaliście do zakupu 1.4f chociaż o nim też słyszałem nienajlepsze opinie. Podobno o wiele lepiej wypada Sigma. Ma ktoś doświadczenia? AF w moim 1.8f to jakaś masakra. Przy słabym oświetleniu 3 na 10 strzałów to pudło :/

jaad75 napisał/a:
Tyle, że są na tej przysłonie znacznie mniej ostre, mają gorsze bokeh, transmisję, mikrokontrast itd...

tyle, że przeciętny śmiertelnik nie wie o czym mówisz a co tu dopiero mówić o dostrzeżeniu tego :wink: Oczywiście masz rację jeśli chodzi o fotografię dedykowaną dla wymagającego odbiorcy, który przewiduje duży druk. Przy fotografii ślubnej nie mamy z tym do czynienia. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mi Młodzi powiedzieli - fajne zdjęcia ale bokehy mi się nie podobają hehe ;)

komor napisał/a:
Po to są stałki o świetle f/1,4

tylko czy przy domknięciu takiego szkła do 2.0f nie będzie takich problemów?

jaad75 
Klub Pierdzieli

lancer napisał/a:
tylko czy przy domknięciu takiego szkła do 2.0f nie będzie takich problemów?
W tego typu sytuacjach, rewolucji bym się nie spodziewał, choć powinno być lepiej.

komor 
Moderator

lancer napisał/a:
Oczywiście masz rację jeśli chodzi o fotografię dedykowaną dla wymagającego odbiorcy, który przewiduje duży druk. Przy fotografii ślubnej nie mamy z tym do czynienia. Jeszcze

Więc nie przejmuj się tymi obwódkami i dalej rób zdjęcia tym szkiełkiem. :)

jaad75 napisał/a:
W tego typu sytuacjach, rewolucji bym się nie spodziewał, choć powinno być lepiej.

Oczywiście zależy od szkła konkretnego, np. w mojej Sigmie 30/1.4 na pełnej dziurze nie ma takich duszków, natomiast większe fiolety pojawią się na krawędziach, na pewno. Ważne, że ostrość na f/2 jest bardzo dobra i kontrast OK, co zmniejsza widoczność innych wad.

lancer napisał/a:
Podobno o wiele lepiej wypada Sigma. Ma ktoś doświadczenia?

Sigma 50/1.4 jest chwalona, ale gdybym miał śluby i wesela robić to nie wiem czy bym ją do Canona wziął, ze względu na niepewność AF. Ale że taką fotografią się nie zajmuję, to mam w planach tę właśnie pięćdziesiątkę. Pozostali będą Ci polecać pewnie Canona EF 50/1.4, jak trafisz na ostry egzemplarz to też będziesz zadowolony. Robiąc na f/2 tym bardziej.

Odpowiedz do tematu