Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Lut, 2008 wywołanie zdjęć z aparatu NIKON D40x w fotolabie
Witam wszystkich,posiadam aparat Nikon D40x,mój kłopot polega na tym,że zdjęcia po wywołaniu w fotolabie,mają widoczne żółte przebarwienie(próbowałem w kilku fotolabach).Na ekranie monitora te same zdjęcia są ok ,czy ktoś z Was zna odpowiedź ,dlaczego tak się dzieje?
Wysłany: Czw 07 Lut, 2008
Szybka odpowiedź jest taka, że masz za zimno skalibrowany monitor (zakładając, że próba na kilku labach wyklucza wine po ich stronie). W jakim trybie były robione te zdjęcia (Jpeg czy RAW) a w jakim formacie poszły do wywołania?
a edytujesz te zdjęcia na komputerze i potem dajesz do LAB-u czy dajesz do labu bez obróbki (prosto z aparatu) ? jakiej używasz przestrzni kolorów (sRGB czy AdobeRGB) ?
tak,edycja obejmuje manipulacje balansem kolorów,zdjęcia po edycji oglądałem nawet na innych komputerach,myślałem że problem dotyczy karty graficznej lub monitora,ale wszystko wyglada ok.
Wysłany: Czw 07 Lut, 2008
Spróbuj ustawić temperature barwową monitora tak, żeby zdjęcie wyglądało jak na wydruku, potem je skoryguj, żeby wyglądało tak jak chcesz, wywołaj i zobacz - powinno byc OK.
Sprawdź też jak miałeś ustawiony balans kolorów w aparacie, kiedy robiłeś te zdjęcia, może się zagapiłeś i trzaskałeś w dzień na świetle żarowym albo coś...
Sprawdź też jak miałeś ustawiony balans kolorów w aparacie, kiedy robiłeś te zdjęcia, może się zagapiłeś i trzaskałeś w dzień na świetle żarowym albo coś...
ale to powinno być widoczne także na monitorze...
ŁYSY, możesz wystawić gdzieś w necie przykładowe zdjęcie które wyszło Ci za żółte w labie ?
na moje oko, to problem dotyczy kalibracji monitora, bo domyślnie wszystkie wyświetlacza ustawione są z przesunięciem barw w stronę niebieskiego, obraz jest chłodny; podobnie więc będą wyświetlane zdjęcia, Ty będziesz je ocieplał przy obróbce kiedy one faktycznie tego nie potrzebują, bo to monitor przekłamuje barwy. Polecam sprawdzenie tych zdjęć na profesjonalnym dobrze skorygowanym monitorze typu CRT i wtedy zobaczymy różnicę.
Monitory przeważnie ustawione są na około 9300K, a powinny mniej więcej na 6500K -7000K [różnica jest znacząca, sam przyzwyczajałem się do takich ustawień parę dni]-przy takich ustawieniach proponuje używać CMYK i drukować/naświetlać z TIFF.
Wysłany: Pią 08 Lut, 2008 Re: wywołanie zdjęć z aparatu NIKON D40x w fotolabie
ŁYSY napisał/a:
Witam wszystkich,posiadam aparat Nikon D40x,mój kłopot polega na tym,że zdjęcia po wywołaniu w fotolabie,mają widoczne żółte przebarwienie(próbowałem w kilku fotolabach).Na ekranie monitora te same zdjęcia są ok ,czy ktoś z Was zna odpowiedź ,dlaczego tak się dzieje?
Można faktycznie popracowac nad balansem itd. Ale i tak na koncu jest maszyna, która jest w różnym stopniu skalibrowana. Po co jednak eksperymentować, albo wybierz się do lokalnego fotolabu, gdzie ustalisz z pracownikiem co i jak albo zamów odbitki w vertis.pl , gdzie korekcja zdjęć jest gratis a jak Ci wyjdą żółte plamy to dostaniesz zwrot gotówki. Żaden problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10