Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 Sony Alpha100 czy Alpha200
Witam,
chciałbym sobie sprezentować pierwszą lustrzankę cyfrową. Jak do tej pory używałem starego wysłużonego Zenita 12XP a od od jakiś 3 lat naprzemiennie z Konica Minolta Dimage Z3. Czy moglibyście mi coś powiedzieć na temat tych dwóch aparatów lub czegoś podobnego.
Wiem że, jakiś czas temu Sony przejęło Konica Minoltę i ich dział foto, a co do Z3 to nie miałem żadnych zastrzeżeń więc wybór padł na Sony. Znajomy polecał mi również Canona ale chciałbym jeszcze zasięgnąć rady gdzieś indziej.
Chodzi mi dokładnie o Sony Alpha A200 + Sony DT 18-70mm F/3.5-5.6 + Sony 75-300mm F/4.5-5.6 lub Sony Alpha A100 + Sony DT 18-70mm f/3.5-5.6 + Sony 70-300mm f/4.0-5.6
Aparat będzie głównie używany przy jakiś wypadach w plener, wakacje głównie krajobrazy i przyroda troszkę makro i zdjęć nocnych. Może jeszcze troszkę do sportu bo to z zamiłowania do motocykli.
Widziałem u Was na stronie test Alphy 100. Przeczytałem cały od deski do deski ale nie wiem jak przy tym wypada A200.
Zmiany między A100 a A200 można uznać za "kosmetyczne". W A200 ciut lepsze algorytmy odszumiania (choć nadal zawzięcie szumi ), poszerzenie zakresu czułości o ISO 3200, minimalnie większy wyświetlacz (rozdzielczość ta sama), ponoć poprawiona stabilizacja, dołożenie paru przycisków i... dramat funkcjonalny - zlikwidowano jedno z dwóch pokręteł!
Jednak "serce" (matryca) w obu alfach jest dokładnie to samo. I to jest chyba najważniejsza dla Ciebie informacja. Dlatego pojawienie A200 należy traktować tylko jako facelifting (drobny!) A100 aniżeli rewolucję - widać to i w cenach obu modeli, i w jakości uzyskiwanych zdjęć.
Jednak na Twoim miejscu mając wybór ograniczony jedynie do tych dwóch modeli Sony to mimo wszystko raczej skłaniałbym się ku A200. Cena bardzo zbliżona, a zawsze to nowszy model - jednak jeszcze raz podkreślam: nie spodziewaj się spektakularnych różnic.
Ja bym o tych soniakach zapomniał a pomyślał o np. aparacie marki Pentax (zapewne chcesz mieć stabilizację w korpusie) a jeszcze lepszym wyborem byłby poczciwy Nikon D80. Przy tym ostatnim kupujesz Nikkora 18-70 DX i Nikkora 70-300 VR i masz super aparacik porządnej firmy plus bradzo dobre obiektywy.
Niestety nie napisałeś jaką kwotę masz zamiar przeznaczyć na zakup sprzętu.
Ale Ty akurat nie jesteś zbyt obiektywny, jeśli o Sony chodzi...
Jaki tam nieobiektywny
A tak szczerze na 100%.... mnie nie leżą aparaty typu Canon 400D, Nikon D40 itd., dlatego coś w stylu A100 czy A200 uważam za to za co uważam. A300 czy A350 to też zabawki nawet jakby robiły super foty, to nie jest dla mnie jedyne i ostateczne kryterium. Akurat ja wymagam czegoś więcej. Pierwszy "prawdziwy" aparat Sony to dla mnie A700. Generalnie jest OK, ale ten korpus i jego wykonanie, ergonomia...jak na moje przyzwyczajenia i wymagania są fatalne. Co mam zrobić, że wolałbym takiego A700 w rewelacyjnym korpusie D7D? To jest wzór, sam chciałem kiedyś kupić ten aparat tylko szkła mi nie pasowały.
Nie mam zamiaru pisać dobrze o Sony tylko dlatego, że to SONY. Mam swoje poglądy i je wyrażam. Jeżeli Sony wypuści aparat który mi się naprawdę spodoba to o tym z pewnością napiszę. Chwilowo takiego jeszcze się ta firma nie dorobiła. Prawdopodobnie A900 będzie tym pierwszym pozytywnym doznaniem. Z pewnością tak będzie jeżeli chodzi o możliwości, boję się tylko o ergonomię, klawiszologię i inne praktyczne rozwiązania.
[A tak szczerze na 100%.... mnie nie leżą aparaty typu Canon 400D, Nikon D40 itd., dlatego coś w stylu A100 czy A200 uważam za to za co uważam. A300 czy A350 to też zabawki nawet jakby robiły super foty, to nie jest dla mnie jedyne i ostateczne kryterium. Akurat ja wymagam czegoś więcej. Pierwszy "prawdziwy" aparat Sony to dla mnie A700. Generalnie jest OK, ale ten korpus i jego wykonanie, ergonomia...jak na moje przyzwyczajenia i wymagania są fatalne. Co mam zrobić, że wolałbym takiego A700 w rewelacyjnym korpusie D7D? To jest wzór, sam chciałem kiedyś kupić ten aparat tylko szkła mi nie pasowały...
Generalnie mógłbym się podpisac pod tym akapitem...
BTW, też chciałem kupić D7D, ale zwlekałem za długo, a potem Sony przejeło Minoltę i mi przeszło... Chociaż teoretycznie nie powinno...
D7D byl fajnym aparatem, ale mial takze sporo wad.
Mozesz zakupic
- A200 = 1900zl
- Tamron 17-50f2.8 = 1400zl
- karta pamieci = 220zl
i masz wydane ok. 3500zl
Ja bym koledze radził obejrzeć obydwa aparaty i pobawić się nimi troche w sklepie..
Mnie a100 skutecznie zraziła już w ciągu pierwszych kilku sekund..jakiś taki niezgrabny i nie w moimg guście ten aparat, wogule mi nie leżał a jak spojrzałem przez wizjer( jak przez dziurke od klucza to chyba dobre porównanie ) to już wiedziałem że tego apartu na pewno nie kupię..
Zupełnie przerekamowany sprzęt. No ale ty sam musisz się o tym przekonać więc warto wybrać się do sklepu i pomacać trochę puszek.
Konczako, taki 400D wcale lepiej w lapie nie lezy. Za ta kwote cudow nie mozna sie spodziewac. Do ergonomii trzymania A200 tez mam powazne zastrzezenia, ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest spowodowane tym, ze A700 lezy idealnie.
Konczako, taki 400D wcale lepiej w lapie nie lezy. Za ta kwote cudow nie mozna sie spodziewac. Do ergonomii trzymania A200 tez mam powazne zastrzezenia, ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest spowodowane tym, ze A700 lezy idealnie.
A czy ja gdzieś pisałem o 400d Canona? Właśnie ze wględu na to nie zdecydowałem się na 400D... Jednak uważam że nawet ta plastikowa czterysetka jest bardziej przyjaznym aparatem niż a100.
Nie konczako, nie pisales o 400D, ale podalem ten przyklad jako aparatu z tej samej grupy. Nie zgodze sie, ze "nawet ta plastikowa czterysetka jest bardziej przyjaznym aparatem niż a100", ale kazdy ma prawo do wlasnych odczuc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9