Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Paź, 2010 2x Canon 430 EX II- da radę ? / oświetlenie studyjne
witam,
1. czy używał ktoś może dwóch 430 EX II Canona w połączeniu z softboxami / parasolkami ?
czy taki zestaw sprawdzi się w studio i plenerze ?
czy moc tych lamp w połączeniu z softboxami będzie wystarczająca do fotografii bezcieniowej przedmiotów (za tło robi wygięty brystol) w takim stopniu, aby praktycznie nie trzeba było bawić się później w wycinanie na kompie ?
zależy mi o uniwersalności, abym mogl uzywac lamp bez problemu na zewnątrz (brak stalego zasilania) jak i w studiu. myslalem o zestawie akumulatrowym (np 2x 300 Ws) ale na to nie pozwala budżet...
2. jaki zestaw oświetleniowy byłby najlepszy do wykonywania zdjęć tego typu http://static-p3.fotolia....AwPPK3sxRhP.jpg na białym tle, bez pozniejszego wycinania na komputerze ? słyszałem, że coś takiego jest możliwe... a jeżeli użyłbym do tego dwoch wspomnianych wczesniej 430 ex II, czy musialbym dokupic jeszcze jakies dodatkowe lampy ?
W plener dwie słabsze lampki to mało, szczególnie z softboksami. Do brystolu wystarczą, ale nie do takich dużych scen jak pokazałeś w linku z Fotolii. Scenkę stolikową typu metr na metr spokojnie „wypalisz” takimi lampami.
warto tylko zaznaczyc, ze stockerzy zazwyczaj cykaja kazda osobe oddzielnie i potem skladaja je razem w roznych konfiguracjach, widac to jak na dloni porownujac poszczegolne zdjecia z danej serii
moronica, o tym słyszałem, chodzi mi raczej o małe grupki, 2-3 osoby.
zależy mi na idealnym "wycięciu" na białym tle, aby pozniej nie musiec wycinac.
czy dobrym wyborem do tego bedzie zestaw 2x lampa blyskowa studyjna CY100MR, kazda o mocy 100 Ws z softboxami ?
w takim razie, czy lepiej zmiast 2x 430 ex II wybrac 1 430tkę i wymieniony wyżej zestaw studyjny ?
zależy mi na idealnym "wycięciu" na białym tle, aby pozniej nie musiec wycinac.
Do tego musisz mieć równomiernie oświetlone tło, czyli co najmniej 2 lampy świecące minimum 2EV powyżej klucza, do tego klucz odpowiednio mocny, by przy użyciu krawędzi strumienia oświetlić bliższą osobę, a centralną częścią najdalej stojącą i oczywiście kolejną lampę na wypełnienie. Zestaw minimum składa się więc z 4 lamp, ale nie spodziewaj się po nim wiele... Tak naprawdę, do dobrych efektów przydałyby się 4 lampy na tło, ze dwa hairlighty i trochę rezerwowych lamp dla odpowiedniego doświetlenia sylwetek. O zrobieniu tego typu zdjęć dobrze przy użyciu 430-stek po prostu zapomnij - te lampy dają maksymalnie poniżej 35Ws (i przy takim strzelaniu ładują się po kilka do kilkunastu sekund) - nie będziesz miał odpowiedniej rezerwy mocy...
[ Dodano: Wto 12 Paź, 2010 21:21 ]
mam jeszcze jedno pytanie, czy takie rozstawienie jak na szkicu http://img440.imageshack.us/img440/8180/szkicu.jpg wystarczy do fotografowania ludzi na białym tle ? mam na mysli pojedyncze osoby
W takiej konfiguracji uda Ci się co najwyżej zrobić portret [twarz] na białym tle. Używając softboxa tracisz z mocy lamp, poza tym do oświetlenia całej sylwetki będziesz potrzebowal softbox'ów wysokości 180cm - takich softbox'ów lampką z liczbą przewodnią 40 nie wypełnisz światłem. Kiedy natomiast użyjesz mniejszego softboxu będziesz zmuszony ustawić go dalej... więc i tak będzie za mało światła.
ok, dzięki
czy zamieszczone na rysunku lampy 68 Ws wystarczą do uzyskania białego tła ?
a gdybym uzyl 2 lamp o mocy 100 Ws z softboxami zamiast tych z liczbą przewodnią 40 ?
czy zamieszczone na rysunku lampy 68 Ws wystarczą do uzyskania białego tła ?
Lampy na tle musisz mieć 2EV wyżej od klucza (napisałem Ci zresztą wyżej), a 68Ws, to mniej więcej to samo, co lampy klasy 580EX. Biorąc pod uwagę, że softboksy zabiorą Ci minimum 2EV światła, to proporcje mogą Ci wyjść niemal same, tyle, że cały zestaw będzie się pocił na maksymalnej mocy (chyba, że podciągniesz czułość i otworzysz przysłonę, ale tu z kolei musisz uważać, by nie "przybrudzić" sceny zastanym)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14