Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 Ile za zdjęcia panoramiczne ?
Witajcie,
W związku z tym, że nie wykonywałem jeszcze nigdy zdjęć odpłatne mam do Was pytanie. Ostatnio zostałem poproszony przez jedną z dużych firm budowlanych w Polsce o wykonanie fotografii panoramicznych jednego z wybudowanych przez nich obiektów. Jak pisałem wyżej jestem początkujący i wszystkie zdjęcia wykonywałem z ręki aparatem C40D ze szkłem 17-50 f/2.8. Wykonałem około 200 zdjęć, które później połączyłem w kilka panoram. Nie było łatwo scalić te zdjęcia w całość ze względu na brak statywu i głowicy panoramicznej. Spędziłem sporo czasu nad dopracowaniem całego materiału, wykonywałem delikatne HDRy aby zwiększyć zakres tonalny. Efekt zaskoczył pozytywnie nie tylko mnie, ale i zleceniodawcę.
I teraz pytanie do Was : ile powinienem wziąć za takie zdjęcia ?
Prawa autorskie do tych zdjęć przekazałem tej firmie tak, że mogą być one użyte w ich katalogach reklamowych.
Pozdrawiam
No tyle to ja też wiem, z tym, że nie wiem ile kosztuje godzina pracy fotografa... stawki godzinowe w naszym kraju są bardzo zróżnicowane w zależności od wykonywanych czynności zawodowych.
A tak na serio. Faktycznie było tak ciężko złożyć panoramę ? Panorama jest interaktywna czy tylko jeden plik typu jpg ?
Pytam bo często robię jakieś takie panoramki i złożenie to tylko kwestia mocy obliczeniowej komputera (i oczywiście dobrze zrobionych zdjęć, ale bez statywu czy głowicy)
No i trochę mnie dziwi że opłata jest po wykonaniu dzieła, a nie było nic uwzględnianie przed tworzeniem
Nie było łatwo scalić te zdjęcia w całość ze względu na brak statywu i głowicy panoramicznej. Spędziłem sporo czasu nad dopracowaniem całego materiału,
Tego bym raczej nie sumował, bo może wyjść że to koszt porównywalny z jakimś statywem + głowica panoramiczna... no ale klient nie musi tego wiedzieć
edmun tak, nie było łatwo poskładać te zdjęcia bo były robione bez statywu i głowicy. Co od mocy obliczeniowej to często wysypywał mi się program jak scalał, nad jedna panorama składającą się z kilkudziesięciu zdjęć siedziałem nawet kilka godzin szukając optymalnej opcji. Nie były to panoramy sferyczne. Zwykłe wielkie panoramy obiektu z różnych ujęć.
[ Dodano: Wto 12 Paź, 2010 17:22 ]
Dodam jeszcze, że to była już druga taka sesja dla tej firmy oczywiście to ciągle to samo zlecenie, z tym, że pierwszą robiłem kilka miesięcy wcześniej w trakcie pudowy i na tamtych zdjęciach spędziłem również sporo czasu.
wiesz firmy budowlane mają sporo kasy... zrobiłeś 200 zdjęć i te 200 klient otrzymał ( nie ważne czy jako jedna panorama czy jako 200 oddzielnych zdjęć) więc może policz sobie ile byś chciał za jedno takie zdjęcie? sam wiesz ile pracy w to wszystko włożyłeś i wiesz na jakim poziomie są te zdjęcia, więc ja bym się nie ograniczał i uczciwie powiedział sobie później klientowi ile za to chcę. Napisałeś też, że klient jest mile zaskoczony więc to zawsze na plus. Konkretnej stawki Ci nie podam... dla jednego 200zł za wszystko będzie akurat dla drugiego 3tysPLN będzie mało...
Myślę, że 600zł jak na pierwsze zlecenie jest dobrym wynagrodzeniem.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010
Chyba żartujesz? Bierz 2-3 tysiące!
Widzę, że nie miałeś do czynienia z wielkimi firmami, takie pieniądze to dla nich niezauważalne dla nikogo pierdnięcie... To tylko jakiś podpis pani z księgowości na Twojej fakturze...
Chyba, że coś było kombinowane, po znajomości, bo 'kolega polecił' itd., no to wtedy możesz mieć opory
Myślę, że 600zł jak na pierwsze zlecenie jest dobrym wynagrodzeniem.
mysle ze nie powinieneś sie sugerować tym czy to jest Twoje pierwsze czy ente zlecenie tylko tym ile Cie to kosztowało czasu i wysiłku ze swojej strony oraz jaki efekt końcowy uzyskales,a z tego co piszesz to bardzo zadowlajacy,satysfakcjonujący dla zleceniodawcy . oraz weź pod uwagę to :
mati83 napisał/a:
Prawa autorskie do tych zdjęć przekazałem tej firmie tak, że mogą być one użyte w ich katalogach reklamowych.
Gdyby fotograf po wykonanej pracy przyszedł do mnie, przedstawił efekt i powiedział że chce 2000 zł to raczej każdy by go wyśmiał i prawdopodobnie jeszcze pozwał o próbę wyłudzenia. Firma ma pieniądze na prawników to jelenia potrafi do końca spłukać.
Nie przesadzajmy że każda firma siedzi na pieniądzach i pani księgowa rozrzuca kasą na lewo i na prawo.
Firmy są różne, są też takie, że ledwo na wypłaty starcza dla wszystkich pracowników a zwalniać szkoda, bo wszyscy pracowici, ale akurat jest taka a nie inna passa na rynku i trzeba ograniczać koszty, a nie wydawać "jakieś tam 2000 zł których nawet nikt nie zauważy"
Może być też tak, że z kwotą przesadzisz, a firma szybko znajdzie sobie takiego, co zrobi to samo, za niższą kwotę.
Tak jak mówiłem, wciąż mnie dziwi że o wynagrodzeniu mówimy po wykonaniu dzieła, a nie było nic mówione przed.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,59 sekundy. Zapytań do SQL: 14