Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Będzie to moja pierwsza lustrzanka. Żeby nie rozmywać tematu inne body nie wchodzą już w grę. Na początek zależy mi na w miarę uniwersalnym szkle do nauki. Jeśli załapie to nie wykluczam ze będę rozwijał posiadanie. Do tej pory używałem kompaktu canona i tu czuję trochę przywiązanie do marki.
W zasadzie to wole canona bo mi lepiej leży ale zdaje mi sie ( nie wiem czy słusznie) ze obiektyw w nikonie będzie dla mnie lepszy). Max jakie mogę wydać to 2700.
Aparatu będę używał w typowy dla większości amatorów sposób:
- wycieczki - krajobrazy, architektura
- domowo - zdjęcia w pomieszczeniach
- sportowa - kronika sportowa meczy piłkarskich.
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Zapomniałem jeszcze dodać o tym, że często aparatu używam do fotografowania przedmiotów w warunkach biurowych i sprzedawanych przez internet. Te obiektywy będą do tego się nadawały?
Kup Canona albo Nikona z Sigmą 17-70 (to: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM lub to: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro) to pogodzisz ogień z wodą: jakość będzie przyzwoita, zakres ogniskowych wystarczająco uniwersalny na początek i do tego pseudo-makro w dobrej jakości, które przyda Ci się do zdjęć na aukcje. To teraz zbieraj na statyw i światło.
Kup Canona albo Nikona z Sigmą 17-70 (to: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM lub to: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro) to pogodzisz ogień z wodą: jakość będzie przyzwoita, zakres ogniskowych wystarczająco uniwersalny na początek i do tego pseudo-makro w dobrej jakości, które przyda Ci się do zdjęć na aukcje.
Pytanie wpierw jakiej wielkości są te przedmioty.
Po drugie tej tańszej Sigmy bez HSM na meczu piłkarskim jakoś nie widzę.
Mając Canona 18-200 możesz wypełnić cały kadr przedmiotem 6 cm, a mając Nikkora 18-105 trochę większym, bo ok. 7,5 cm. Nikkor wypada tu trochę gorzej. Zważywszy, że troche można poobcinać, a rozdzielczość na allegro nie musi byc duża, można z powodzeniem takimi obiektywali zrobić do netu zdjęcie nawet jednej zapałki.
Wracając do tematu, jeżeli jest Ci potrzebna lepsza jakość optyczna w zakresie 18-105, to z Twoich typów lepszy jest zestaw Nikona. Canon jest równieostry ale tylko w centrum kadru. Na brzegach jest tzw. mydełko.
Kup Canona albo Nikona z Sigmą 17-70 (to: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM lub to: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro) to pogodzisz ogień z wodą: jakość będzie przyzwoita, zakres ogniskowych wystarczająco uniwersalny na początek i do tego pseudo-makro w dobrej jakości, które przyda Ci się do zdjęć na aukcje. To teraz zbieraj na statyw i światło.
Dziękuję ale niestety na żaden z tych nie pozwala budżet.
Wracając do tematu, jeżeli jest Ci potrzebna lepsza jakość optyczna w zakresie 18-105, to z Twoich typów lepszy jest zestaw Nikona. Canon jest równieostry ale tylko w centrum kadru. Na brzegach jest tzw. mydełko.
Do Canona czuje jakiś tam sentyment i niechętnie zmieniam marki. Niestety muszę patrzyć na budżet a ten jeśli bierze sie stosunek jakości do ceny jednoznacznie wskazuje na zestaw Nikona.
Z reszta jak sprzedam swojego starego S3 to powinno starczyć na jakiegoś solidnego kompakta Canona do kieszeni.
[ Dodano: Wto 12 Paź, 2010 20:54 ]
Przed chwilą znalazłem jeszcze taki dość ciekawy zestaw:
NIKON D5000 BODY + OBIEKTYW NIKKOR 18-55 II + 55-200 II
Taki zestaw (z Canonem) masz w tym samym sklepie za 3118 zł.
Jeśli nie masz całości od razu, może warto zakup rozbić na dwie części i najpierw kupić 500D + 18-55IS a później 55-250IS?
Jeżeli Canon jest upragniony i lepiej Ci leży to ...czemu nie spełnić marzenia?
No z tym upragnionym to lekko przesadziłem ale z poprzednich Canonów, a miałem już 3 (2 serii A i S), byłem zawsze zadowolony. Dziś pójdę jeszcze raz oba pomacać choć teraz bardziej skupiam się na dobraniu odpowiednich szkieł niż body.
Obecnie obiektywy dodawane w zestawie do korpusów (kitowe) to już nie to samo co jeszcze kilka lat temu; jest znacznie lepiej.
Cytat:
teraz bardziej skupiam się na dobraniu odpowiednich szkieł niż body.
Na razie to poruszasz się w szkłach entry level, będą one więc do siebie zbliżone zastosowaniami i osiągami bez większych różnic między systemami. Dobieranie szkieł to się zaczyna gdy potrzebujesz obiektywu typowo do portretu, makro, architektury czy czego tam innego i w zasadzie do innych celów go nie będziesz wykorzystywać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10