Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 24 Lut, 2008 Lustrzanka cyfrowa do 2.500 zł
Witam serdecznie,
zamierzam sprawić sobie pierwszą cyfrową lustrzankę, lecz mam problem z wyborem. W sklepach w moim mieście bardzo różnie mówią, niektórzy polecają Canona, inny Nikona a jeszcze inni mówią, że najlepszy będzie Olympus. Znajomych zajmujących się fotografią nie bardzo mam, ktoś tam używa Canona z innym obiektywem niż kitowy, ktoś poleca Nikona - lecz nic konkretnie.
Kwota jaką chcę początkowo przeznaczyć na aparat to maksymalnie 2.500 zł.
(w tym szyba karta pamięci 4 GB, filtr UV, torba, ewentualnie amatorski statyw).
W sklepach wstępnie przymierzałem się do Canona EOS 400d, Nikona D40x i Olympysa E-410 w zestawie z dwoma obiektywami. Cena Canona na poziomie 2100, Nikona 2000, a Olympusa na poziomie 1900. Dość korzystnie wygląda Olympus z drugim obiektywem 40-150mm. Aczkowiek nikt mi nie potrafił odpowiedzieć, dlaczego Olympus jest tańszy a ma w zestawie dwa obiektywu i podobno nie ustępuje funkcjami pozostałym aparatom. W Nikonie obraz wydawał mi się najbardziej ostry. Canon troche "plastikowo" wyglądał.
Aparat ma być głównie używany do portretów, krajobrazów i zdjęć z jakichś turystycznych wypadów, czasem może coś w nocy. Makro mnie nie interesuje za bardzo. Nie chciałbym zmieniać w najbliższym czasie body, ewentulanie lepsze obiektywy w miare wzrostu apetytu i jakaś lampa błyskowa.
W przypadku zakupu aparatu z jednym obiektywem w najbliższej przyszłości zamierzałbym kupić jakiś tele obiektów i całkiem możliwe jakąś stałkę. Olympus ma chyba najmniej dostępnych obiektywów.
Rozważam też możliwość zakupu samego BODY i do tego osobno obiektyw (tylko jaki?)
Naczytałem się w internecie recenzji i opinii. Dużo jest napisane o niskiej jakości kitowych obiektywów w Canonie, a także o braku silniczka AF w body nikona.
Olympus pracuje w systemie 4/3, czy jest on lepszy, gorszy? Czy to po prostu inne rozwiązanie? W przypadku chęci otrzymywania odbitek troche irytujące chyba będzie kadrowanie każdego zdjęcia? Gdyż w przypadku zdjęć do albumu zależało by mi na tradycyjnym formanie 3/2.
Proszę poradźcie co wybrać? Może poczekać na coś nowego? Ewentualnie mógłbym się wstrzymać z zakupem do kwietnia/maja. Może warto czekać na coś nowego?
Chyba za dużo napisałem, licze na rady i konstruktywną dyskusję.
W zasadzie niezależnie od tego, który z tych aparatów wybierzesz będziesz zadowolony bo każdym z nich da się robić fajne zdjęcia. W Olku będzie Cię drażnił malutki wizjer, ale będziesz miał za to LiveView i dwa
przyzwoite obiektywy w zestawie, które starczą na początek. W zdjęciach nocnych i na wysokich ISO najlepiej wypadnie Canon. Do niego też będziesz miał największy
wybór obiektywów, zarówno oryginalnych jak i producentów niezależnych. W zasadzie od razu można
zakupić taniego 1.8/50, który pokaże Ci co znaczą ostre zdjęcia (do czasu kiedy pierwszy raz Ci
upadnie). Chyba najsłabiej z tej trójcy prezentuje się D40x, na starcie daje mniej niż konkurenci, a i
możliwości rozwoju mniejsze.
W zasadzie od razu można
zakupić taniego 1.8/50, który pokaże Ci co znaczą ostre zdjęcia (do czasu kiedy pierwszy raz Ci upadnie).
Właśnie oglądałem sobie w sklepach internetowych i na allegro ten obiektyw. Rozumiem, że jest on dość delikatny skoro po upadku zdjęcia mają wychodzić nieostre . Ma ktoś może jakieś fotki zrobione tym właśnie obiektywem?
Niestety do Olympusa w podobnej cenie nie znalazłem takiego szkła.
Oglądałem troche, musze jeszcze testy poczytać. Martwi mnie troche, że nie ma aż tak dużego wyboru szkieł jak do Nikona i Canona. Chociaż ciężko początkowo stwierdzić jak bardzo nowe szkła mi będą potrzebne, ale mam nadzieje, że apetyt na dobre zdjęcia będzie ciągle wzrastał.
Dzięki, a ma ktoś może jakieś portrety wykonane przy użyciu tego obiektywu?
Oj nie szuka się po archiwum forumowym... Tutaj masz trochę przydatnych informacji i trochę sampli. W wyszukiwarkę forumową wpisz (razem z cudzysłowami, to ważne) "50/1.8" to znajdziesz więcej.
Dzieki, dzieki! Fotki jak dla mnie super. Chyba się zdecyduje na Canona 400d.
Teraz pytanie, czy lepiej kupic w kicie czy osobno z jakimś innym obiektywem? Zakładam, że od razu dokupie 50/1.8. A później w najbliższej przyszłości jakiś obiektyw 70-300 np tamron, coś do 600-700 stówek. Może także coś polecicie Nie musi być super zaawansowany, oby było coś z zoomem na początek do wakacyjnych fotek z gór i z nad morza.
Tak, Sigma 70-300 APO warta jest swojej ceny i jeszcze można się pobawić w makro. Do Canona warto jednak kupować Sigmy w sklepie nie-internetowym, żeby upewnić się, czy egzemplarz dobrze ostrzy bez front-focus lub back-focus. Jeśli nie wiesz o co chodzi to poczytaj test dowolnej Sigmy na Optycznych, rozdział dotyczący autofocusa. No chyba że ktoś lubi bawić się w zwroty i zamiany lub liczy na szczęście. Ja kupowałem w swojej krótkiej karierze dwie Sigmy i obydwie ostrzyły dobrze, nie musiałem prosić o drugi egzemplarz, ale są osoby które raportowały tutaj problemy np. z dwoma egzemplarzami spośród trzech.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14